Експерти назвали зміни на які чекати у смартфонах

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо сьогодні ми купуємо смартфон, то є ймовірність, що, поки ми донесемо його до дому, він уже морально застаріє — такі реалії диктує технологічний прогрес. Щороку випускаються все нові й нові моделі, які набувають сучасних функцій. Поговоримо про те, що на нас чекає зі смартфонами в найближчому майбутньому.

Впровадження ШІ

Штучний інтелект не є якимось жартом чи гіпотетичною розробкою. Сучасні нейромережі творять дива – пишуть тексти, малюють картинки, генерують відео і допомагають керувати різними процесами. Зараз йде тенденція до вбудовування «локальних», які не залежать від доступу до інтернету та великих потужностей.

Всередині смартфонів вже вбудовуються так звані ШІ-чіпи, які спрощують взаємодію власника з пристроєм. Простий приклад – навіть у недорогих смартфонах зображення з камери може оброблятися за допомогою ШІ. Нейросеть вирішує, який об’єкт ви знімаєте, і підлаштовує параметри безпосередньо під нього, а також займається освітленням і «домальовкою» пікселів. Також ШІ оптимізує роботу пристрою та його енергоспоживання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але пройде трохи часу, і ШІ вже сам вирішуватиме, як ви користуватиметеся смартфоном. Наприклад, з ранку ви постійно читаєте стрічку новин, і як тільки візьмете смартфон, пристрій відкриє вам стрічку. Або ж ви можете «попросити» смартфон знайти листування з Катею за минулий тиждень, де йшлося про вибір насіння для посадки. Сценаріїв використання ШІ насправді дуже багато, а за бажання його можна буде навчити або зовсім відключити.

Гнучкі екрани

Дуже спірна тема, але має право жити – вже кілька років тому було випущено перший смартфон зі складним екраном. Зараз поки такі пристрої дорогі, але популяризація та вдосконалення подібних технологій призведе до того, що смартфон з гнучким екраном не буде якоюсь дивиною. Але знову ж таки підійде він не всім, а тим, хто хоче мати в одному пристрої і смартфон, і планшет. Втім, якщо зараз смартфони із гнучким екраном знаходять кінцевого споживача, то ідея має право на життя.

Енергоспоживання та акумулятори

Пам’ятаєте той час, коли смартфон від одного заряду працював лише кілька годин, особливо якщо дивитися фільм чи грати в гру? Сучасні девайси можуть спокійно пропрацювати в активному режимі цілодобово. І з кожним роком запас автономності зростає. Тут впливають два фактори: створення більш ємних акумуляторів та зниження процесу енергоспоживання. Пристрій сам визначає, чим зайнятий його власник і підлаштовує тактову частоту процесора під завдання, щоб не витрачати зайві ресурси. Отже, автономний час роботи збільшується.

Акумулятор, що знімається

Європейська рада зобов’язала виробників створювати девайси зі змінними акумуляторами, а також підтримувати пристрої протягом 10 років після виходу. Тут йде турбота про природу та екологію: люди часто змінюють смартфони не тільки через деградацію батареї (іноді заміна акумулятора на старому смартфоні дорівнює його вартості), а й через поломки та неможливість ремонту.

Це, звичайно, добре, тільки з моральним старінням як боротиметься Європейська рада незрозуміло: загальмувати прогрес у програмному забезпеченні неможливо, а апаратна частина завжди швидко застаріватиме.

Супутниковий зв’язок

Передбачається, що мине кілька років, і супутниковий зв’язок у смартфоні не буде якоюсь особливою опцією. З розвитком супутників можна надати таку послугу всім абонентам мобільного зв’язку. Звичайно, розмовляти не вийде, а надіслати та прийняти текстове повідомлення буде можна. І це плюс: скільки людей, залишившись без зв’язку чи заблукавши у лісі, не можуть подати сигнал про допомогу? Також ходять чутки про те, що з роками доступний мобільний інтернет на смартфонах через супутник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.