Android 15 – що вже відомо про функції системи

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google почала бета-тестування Android 15. Офіційний список змін скромний, але журналісти знайшли в коді операційної системи багато цікавого.

Архівація додатків

У Google Play вже доступна архівація невикористовуваних додатків. Але великий шанс, що така функція стане частиною Android 15. Операційка здатна автоматично видаляти рідко використовувані програми зі збереженням персональних даних. Користувач отримає більше дискового простору, а за необхідності за кілька тапів зможе відновити утиліту в колишньому вигляді і з усіма налаштуваннями.

Наприклад, архівація програми Uber скорочує обсяг займаного місця з 387 до 17,64 МБ. У пам’яті залишаються накопичена особиста інформація, а на робочому столі – іконка софта. Звичайно, фішку легко відключити в будь-який момент.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Заборона на встановлення застарілого ПЗ

ОС застосовує знижені вимоги безпеки до додатків, які не підтримують сучасні технології. Цим користуються зловмисники, які навмисно занижують версію SDK (інтерфейси для розробки), щоб успішно поширювати шкідливе ПЗ.

Тому Android 14 забороняє встановлення програм, які орієнтуються на SDK версії 24 і нижче, що відповідає Android 5.1. В Android 15 чекаємо на ще суворіші правила: система відмовиться інсталювати софт з SDK 23, тобто Android 6.0 і старіші збірки. Втім, обмеження неважко обійти однією командою в ADB (Android Debug Bridge).

Нові значки в рядку стану

Google майже не змінювала зовнішній вигляд іконок акумулятора і сигналу зв’язку, які відображаються в рядку стану системи з часів Android 5.0. Мабуть, настав час редизайну: за даними журналіста Мішаала Рахмана, компанія тестує горизонтальний значок акумулятора і сегментовані значки рівня сигналу Wi-Fi і стільникової мережі. Користувачі знайшли схожість нового оформлення з MIUI.

Актуальний дизайн дозволяє розмістити числове значення заряду прямо всередині значка батареї, а не поруч. Але можна залишити тільки візуальне відображення.

Доопрацьована панель регулювання гучності

В Android є спрощений регулятор гучності, що викликається натисканням на відповідні фізичні клавіші. Але якщо тапнути на цій панелі по кнопці ⋮, відкриється повноцінний інтерфейс для зміни гучності сповіщень, дзвінків, будильника і відтворення медіа.

Актуальний дизайн панелі не відповідає стилю Material You, ось чому Google взялася це виправити. Повзунки стануть товстішими, а над регуляторами з’явиться кнопка для зміни виведення джерела мультимедіа, за допомогою якої зручно перемикати звук на пов’язаний пристрій на кшталт бездротової колонки. Ще “корпорація добра” працює над кнопкою регулювання просторового аудіо, але поки ентузіастам не вдалося активувати її в “беті”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.