7 найважливіших функцій, які ми очікуємо побачити в iOS 18

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple повідомила, що Всесвітня конференція розробників (WWDC) відбудеться 10 червня. Саме тоді ми очікуємо побачити наступну ітерацію програмного забезпечення для всіх продуктів Apple, включно з iOS 18.

Судячи з усього, iOS 18 стане одним з найбільших оновлень. Ось що ми очікуємо від наступного великого оновлення iPhone під управлінням iOS 18.

Більш настроюваний домашній екран

Одна із сильних сторін телефонів Android полягає в тому, що ви можете налаштувати свій домашній екран практично будь-яким способом, включно з розміщенням іконок додатків у будь-якому місці сітки, навіть із пробілами між ними. В iOS іконки застосунків і віджети фіксуються у форматі сітки, не даючи змоги створювати проміжки або пробіли між ними – якщо тільки ви не використовуєте застосунки, які забезпечують обхідний шлях із “невидимими” іконками для створення потрібного вам вигляду.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iOS 18 збирається змінити цю ситуацію. Згідно з останніми повідомленнями, хоча невидима сітка, як і раніше, буде використовуватися, користувачі зможуть створювати порожні простори, рядки і стовпці між іконками додатків і віджетів. Це дасть змогу користувачам розміщувати свої додатки та віджети в будь-якому зручному для них місці, подібно до того, як це можна зробити на Android.

Це буде величезним оновленням для кастомізації iOS. Останніми великими оновленнями були iOS 14, яка додала віджети на домашній екран і іконки додатків, що налаштовуються, через Shortcuts, і iOS 16, яка додала віджети на екран блокування.

Обмін повідомленнями RCS

Однією з найгучніших заяв Apple, зроблених у 2023 році, стало те, що в 2024 році в iMessage буде впроваджено систему обміну повідомленнями RCS (Rich Communication Services). Це серйозна зміна, яка, найімовірніше, потребуватиме великого оновлення програмного забезпечення, тому ми очікуємо, що ця функція з’явиться в iOS 18.

З підтримкою RCS загальний досвід обміну повідомленнями між iPhone і телефонами Android покращиться, ставши більш схожим на iMessage між пристроями Apple. Однак у повідомленнях RCS, як і раніше, будуть присутні сумнозвісні зелені бульбашки, тож не варто очікувати змін.

Проте, деякі з функцій, які принесе RCS, включають:

  • Фото та відео з вищою роздільною здатністю
  • Великі розміри файлів і обмін файлами
  • Аудіоповідомлення
  • Реакція на емодзі
  • Індикатори набору тексту в реальному часі
  • Квитанції про прочитання
  • Можливість надсилати повідомлення по Wi-Fi або через стільниковий зв’язок
  • Покращені групові чати

Хоча не всі користувачі Apple просили про цю функцію, інші були більш активні і давно чекали цього дня. У будь-якому разі, це виграш для всіх – і те, що Apple повинна була реалізувати ще кілька років тому.

Штучний інтелект

Здається, що штучний інтелект проникає в усе, включно з мобільними пристроями, як показали функції штучного інтелекту в Galaxy AI від Samsung і Google Pixel 8.

Цілком імовірно, що Apple буде наступною в черзі на додавання функцій ШІ в iOS 18, оскільки компанія активно інвестує в технологію генеративного ШІ, витрачаючи на це понад 1 мільярд доларів на рік.

Недавні повідомлення говорять про те, що Apple співпрацює з Google, щоб отримати ліцензію на Gemini AI для iPhone, що схоже на те, що Samsung зробила для своєї серії S24. Але це ще не остаточно вирішено, і цілком можливо, що Apple розглядає OpenAI як ще одну можливість.

Якщо Apple дійсно додасть функції штучного інтелекту, компанії належить вирішити, чи буде це зроблено локально на пристрої, чи функції будуть розгорнуті через хмару. На пристрої це буде більш безпечно, що завжди є головним пріоритетом для Apple. Також можливо, що функції штучного інтелекту будуть доступні тільки в моделях iPhone 16 Pro з чипом A18, який забезпечить потужність, необхідну для поліпшення роботи штучного інтелекту і машинного навчання.

Оскільки компанія Apple почала гру пізно, потрібен час, щоб її бачення ШІ повністю поширилося. Це може означати, що в iOS 18 ми отримаємо лише невелику частину функцій ШІ від Apple, а в майбутньому їх стане ще більше.

Покращена Siri

Оскільки Apple інвестує у функції ШІ, це також має означати, що настають поліпшення в улюбленому голосовому помічнику – Siri.

Згідно з торішнім звітом, Apple може планувати впровадити багатомовні моделі (LLM) для радикального поліпшення Siri. LLM використовуються в чат-ботах, таких як ChatGPT, які об’єднують великі обсяги даних і створюють алгоритми для генерації контенту на основі інформації, знайденої в цих моделях.

Таким чином, Siri може стати кращою в плані природного спілкування і персоналізації користувача. За словами Марка Гурмана з Bloomberg, одна з функцій, над якою працює Apple, – це поліпшення взаємодії Siri і Messages, щоб Siri могла автоматично заповнювати речення і навіть відповідати на складні запитання.

Ще один звіт від The Information припускає, що Siri буде краще інтегрована з додатком Shortcuts для більш ефективної автоматизації складних завдань.

Нові функції Карт

За минулі роки Apple Maps значно покращилися, хоча деякі люди, як і раніше, віддають перевагу іншим варіантам, наприклад Google Maps, через відсутність деяких функцій у Apple. На щастя, iOS 18 може зробити Apple Maps більш привабливими.

У коді iOS з’явилася інформація про підтримку користувацьких маршрутів в Apple Maps, що дасть змогу користувачам самостійно вибирати маршрути. Це буде додаткова опція до заздалегідь обраних варіантів, які зазвичай пропонує Apple під час вибору маршруту. За допомогою користувацьких маршрутів користувачі зможуть обирати конкретні дороги, якими вони хочуть проїхати в мальовничих цілях або просто для загального ознайомлення з самим маршрутом.

В iOS 18 Apple також може принести топографічні карти на iPhone. Топографічні карти, представлені в watchOS 10, показують на карті стежки, контурні лінії, висоту, точки інтересу і багато іншого.

Режим слухового апарату для AirPods Pro

Хоча спочатку ходили чутки про те, що ця функція з’явиться в наступній версії AirPods Pro, схоже, що в iOS 18 з’явиться режим слухового апарату для AirPods Pro поточного покоління. Це буде зроблено через оновлення програмного забезпечення, що стане гарною новиною для нинішніх власників AirPods Pro.

Зараз в AirPods Pro є функція Conversation Boost, яка збільшує гучність розмови тих, хто розмовляє прямо перед носієм. Наразі неясно, що робитиме режим слухового апарату, але на це варто звернути увагу.

Більше функцій доступності

iOS 18 також принесе користувачам безліч нових функцій доступності. Ймовірно, з’явиться нова функція адаптивних голосових сполучень, яка дасть змогу користувачам створювати користувацькі фрази і прив’язувати до них певні налаштування доступності. Це працюватиме з VoiceOver, Voice Control, Zoom та іншими функціями.

Функція “Жива мова”, що дебютувала в iOS 17, ймовірно, отримає нові категорії, що дасть змогу користувачам краще організувати потрібні фрази. Також можливе розширення підтримки настроюваного розміру тексту в багатьох додатках.

iOS 18 скоро з’явиться

Ми очікуємо, що iOS 18 буде представлено на ключовій презентації WWDC 2024 10 червня. Як правило, незабаром вийде бета-версія для розробників, а потім публічна бета-версія. Загальний реліз iOS 18 відбудеться восени одночасно з виходом iPhone 16.

Вам цікаво, чи ваш iPhone підтримуватиме iOS 18? З чуток, якщо ви встигли оновитися до iOS 17, ви повинні отримати iOS 18.

Ось список пристроїв, які мають отримати цю підтримку:

  • iPhone 15 Pro Max
  • iPhone 15 Pro
  • iPhone 15 Plus
  • iPhone 15
  • iPhone 14 Pro Max
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 міні
  • iPhone 12
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11
  • iPhone XS Max
  • iPhone XS
  • iPhone XR
  • iPhone SE 2
  • iPhone SE 3

На жаль, все, що старше за цей термін, швидше за все, не отримає оновлення iOS 18. Але враховуючи, що найстаріший iPhone у цьому списку вийшов у 2018 році, це не так уже й погано. Тільки не чекайте, що всі новітні функції iOS 18 працюватимуть на цих старих пристроях (наприклад, функції штучного інтелекту).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.