Розробники критикують екран вибору браузера за замовчуванням в iOS 17.4

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після того як Apple внесла значні зміни до iOS, щоб відповідати Закону про цифрові ринки (DMA) в Європейському союзі, кілька сторонніх компаній-виробників браузерів стали активно впроваджувати їх на iPhone, але багато хто з них незадоволений тим, як Apple змінила екран вибору браузера по замовчуванням.

У iOS 17.4, випущеної минулого місяця, Apple більше не обмежує користувачів з ЄС кількома варіантами браузерів, які iOS пропонує як альтернативу в інших частинах світу. Натомість користувачі в ЄС, які вперше відкривають Safari, потрапляють на екран вибору, який дозволяє їм підібрати новий браузер за замовчуванням зі списку популярних у їхній країні альтернатив.

За деякими даними, ця зміна призвела до різкого зростання використання сторонніх браузерів. У середу агентство Reuters повідомило , що кількість користувачів браузера Aloha, орієнтованого на конфіденційність, у березні зросла на 250%. Стрибок користувачів в основному спостерігався у Франції, Бельгії (зростання у 3 рази), Німеччині, Нідерландах, Іспанії та Швеції (зростання у 2,5 раза), а також у Данії, Італії та Польщі (зростання у 2 рази).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Браузер Aloha позиціонує себе як альтернатива, орієнтована на конфіденційність і заробляє на платних підписках, а не на продаж реклами за рахунок трекінгу користувачів. Компанія, що базується на Кіпрі, стверджує, що має 10 мільйонів середньомісячних користувачів.

«Раніше ЄС був нашим ринком номер чотири, а зараз номер два», — зазначив генеральний директор Aloha Ендрю Фрост Мороз в інтерв’ю Reuters.

Норвезький браузер Vivaldi, німецький Ecosia та американський Brave відзначили зростання кількості користувачів після введення нових правил. Американський браузер DuckDuckGo, що налічує близько 100 мільйонів користувачів, і його популярніший конкурент, норвезький браузер Opera, також повідомили про значне збільшення числа своїх користувачів.

Щоб потрапити до списку альтернативних браузерів, компанії повинні мати право на використання свого браузера за промовчанням, доступним розробникам. Apple також вимагає, щоб за попередній календарний рік програму завантажили щонайменше 5 000 користувачів iPhone у всіх 27 країнах ЄС. Apple вибирає до 11 з них для екрану вибору на додаток до Safari, оновлюючи список раз на календарний рік.

Google також оновила своє програмне забезпечення для Pixel, щоб показати альтернативні варіанти браузерів, і каже, що нові Android пристрої інших компаній також відображатимуть екран вибору в найближчі місяці.

Незважаючи на те, що користувачі все частіше вибирають альтернативні варіанти, компанії-виробники критикують Apple та Google за повільне поширення змін і вважають, що це заважає міграції із Safari та Chrome. Компанія Mozilla, що володіє Firefox, вважає, що оновлення iOS отримали лише п’ята частина користувачів iPhone в ЄС, і стверджує, що воно поширюється набагато повільніше, ніж попередні оновлення операційної системи.

Деякі виробники альтернативних браузерів також стурбовані тим, що дизайн екранів вибору у кращому разі неоптимальний. Наприклад, генеральний директор Vivaldi Йон Стефенсон фон Течнер зазначає, що екран вибору Apple з’являється лише тоді, коли користувачі iPhone відкривають Safari, а список браузерів не надає жодної додаткової інформації.

“Процес настільки заплутаний, що користувачам найпростіше залишити Safari або, можливо, якесь інше відоме ім’я”, – поскаржився він Reuters.

Компанія Vivaldi також незадоволена дизайном.

“У списку браузерів не відображається додаткова інформація, що не допомагає користувачам зробити осмислений вибір”, – повідомив TechCrunch представник компанії.

Компанія Ecosia також виступила з критикою і заявила, що реалізація Apple включає «занадто складний процес установки» і зберігає Safari на головному екрані iPhone.

В даний час Європейська комісія проводить розслідування щодо дизайну екрану щодо його невідповідності вимогам. Розслідування проводиться за консультацій з компаніями-виробниками браузерів, які, ймовірно, будуть закликати регуляторів до більш активних змін, щоб вирівняти конкурентні умови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.