Найкращі Android-смартфони на початок 2024 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З моменту свого створення мобільний телефон зазнав безліч змін. Перші пристрої являли собою величезні і важкі апарати, але з розвитком технологій, які перетворили звичайний “мобільник” на смартфон, сьогодні ми маємо можливість не тільки здійснювати дзвінки, а й створювати високоякісні фотографії та відео, грати в мобільні ігри, які не поступаються своїм технічним втіленням аналогам на різних консолях і комп’ютерах.

Сучасний користувач смартфона, підбираючи собі новий пристрій, може розглядати гаджет під різними кутами індивідуальних вподобань: компактність, продуктивність, можливості фотографування, мобільні ігри, ціновий діапазон, складаний форм-фактор, дисплей і динаміки для перегляду відеоконтенту та багато-багато іншого.

Ідеєю написання цієї публікації послужила мета визначити найкращий Android-смартфон у кожному з популярних напрямків підбору пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Найкращий компактний смартфон

На даний момент сучасних смартфонів, що функціонують на операційній системі Android з дисплеєм, меншим за 5,5 дюймів (приблизно 14 см), вже не існує. Більшість варіантів пропонованих компактних пристроїв коливаються в межах 6 дюймів (трохи більше 15 см). Однак, не тільки розміром діагоналі дисплея визначається компактність смартфона. Не можна забувати і про складаний форм-фактор. Трохи нижче наведено найкомпактніші і, водночас, найбільш універсальні за своїми технічними параметрами моделі Android-смартфонів.

Asus Zenfone 10 – компактний смартфон у класичному виконанні.

Аж до 2023 року компанія Asus славилася своїми продуктивними смартфонами, виконаними в компактному корпусі, поки не випустила величезний Zenfone 11 Ultra. Тож, так вийшло, що Zenfone 10 став останнім компактним смартфоном відомого бренду.

Потужний OLED-дисплей з діагоналлю 5,9 дюйма і високою частотою оновлення 144 Гц (тільки при ігровому процесі, при звичайному використанні – максимум 120 Гц), а також цікавий дизайн корпусу, виконаного з текстурованого пластику, – представляють найбільш яскраві характеристики цього пристрою.

За практикою використання, Asus Zenfone 10 показав себе, як прекрасний смартфон з хорошим набором технічних характеристик. Його апаратну частину очолює найпотужніший процесор від Qualcomm – Snapdragon 8 Gen 2, який є торішнім флагманським чипсетом компанії, але не втратив на сьогоднішній день своєї високої продуктивної потужності. У смартфона приголомшливий час автономної роботи, висока продуктивність, роз’єм для навушників і програмне забезпечення, яке найбільше налаштовується, – і все це в пристрої компактного розміру.

Оскільки ніщо не досконале, то і Zenfone 10 містить лише кілька мінусів. По-перше, для цього пристрою Asus обіцяла всього два роки оновлення операційної системи, при тому, що інші виробники пропонують не менше трьох років підтримки. По-друге, його камери явно нижчі за флагманські – на тильній панелі їх представляють основний датчик Sony IMX766 з роздільною здатністю 50 МП і діафрагмою f/1,9 і надширококутний об’єктив на 13 МП. Камери здатні створювати чудові фотографії при денному освітленні, однак, хотілося б побачити набагато більше можливостей у фотозйомці, які, наприклад, досягаються за рахунок застосування телеоб’єктивів.

Motorola Razr 40 Ultra – компактний смартфон складного форм-фактора.

Razr 40 Ultra від відомого з давніх часів бренду Motorola перетворився на чудовий універсал, отримавши крім складного форм-фактора ще й набір специфікацій справжнього флагмана. Цей чудовий складаний смартфон маленького розміру готовий запропонувати своєму користувачеві відразу два дисплеї, зовнішній і внутрішній. Діагональ його зовнішнього дисплея становить всього 3,6 дюйма, а складаний внутрішній дисплей має діагональ 6,9 дюйма (майже 17,5 см), чим перевершує навіть такі величезні флагмани, як Galaxy S24 Ultra з дисплеєм 6,8 дюйма.

Крім дисплея, Razr 40 Ultra вирізняється високою надійністю, що відповідає стандарту захисту IP52 від впливів води і пилу, а також тривалим часом автономної роботи.

Апаратна частина смартфона базується на флагманському чипсеті 2022 року – Snapdragon 8+ Gen 1, але, не дивлячись на це, продуктивність пристрою, як і раніше, дуже хороша і не поступається деяким сучасним флагманам.

Слабкими місцями цього гаджета можна назвати модуль камери і дворічне оновлення операційної системи.

2. Nubia REDMAGIC 9 Pro – найкращий продуктивний смартфон.

Продуктивність смартфона безпосередньо залежить від його апаратної частини, до якої входять: центральний і графічний процесори, об’єднані в чипсеті пристрою, наявність високошвидкісної оперативної пам’яті, а також швидкості читання і запису вбудованої пам’яті.

Для оцінки кожного аспекту апаратної частини були розроблені синтетичні тести, серед яких найбільш відомим вважаються тести AnTuTu. Результати тестування AnTuTu найкращим чином оцінюють продуктивність смартфона в цілому. Раз на місяць на своєму веб-ресурсі бенчмарк AnTuTu публікує десятку смартфонів, які отримали найвищу оцінку за результатами тестування.

На момент написання публікації найкращим продуктивним смартфоном за версією AnTuTu є смартфон Nubia REDMAGIC 9 Pro, який набрав 2.094.323 бали і залишив позаду такі відомі флагмани, як iQOO 12 (2.027.324 бали), OnePlus 12 (1.916.019 балів) і Samsung Galaxy S24 Ultra (1.834.040 балів).

Цей ігровий за своєю специфікою смартфон, виявився володарем не тільки продуктивної апаратної частини, що базується на останньому флагманському чипсеті Snapdragon 8 Gen 3, що працює в парі з 16 ГБ ОЗП і 512 ГБ вбудованої пам’яті. Смартфон також оснащений яскравим, високоякісним AMOLED-дисплеєм з діагоналлю 6,8-дюймів, роздільною здатністю Full HD+ і частотою оновлення 120 Гц і, що до теперішнього моменту не було в ігрових смартфонах, якісним набором сенсорів як основної так і фронтальної камер.

3. Найкращий камерофон

Vivo X100 Pro – найкращий камерофон класичного вигляду.


Як би не славилися своєю постобробкою створюваних фотографій і відео такі Android-мастодонти, як Pixel 8 Pro і Samsung Galaxy S24 Ultra, їхнім явним суперником у важкій вазі зі зйомки за будь-яких сценаріїв виступає смартфон Vivo X100 Pro. І, хоча, дизайн цього гаджета особисто мені здається не таким витонченим, як у апаратів серій Galaxy S24 або Pixel 8, а скоріше навпаки – дуже громіздким і важким, але проти роботи камер X100 Pro практично неможливо апелювати.

Модуль камери на тильній панелі, що складається з величезного основного 1-дюймового об’єктива IMX989 50 МП, плаваючого об’єктива перископного типу ZEISS APPO 50 МП і надширококутного об’єктива на 50 МП, почав творити справжні дива, отримавши на свою підтримку спеціально розроблений чип постобробки V3, який поєднується із флагманським чипсетом MediaTek Dimensity 9300. До речі, як показали результати тестів, останній не поступається своєю продуктивністю Snapdragon 8 Gen 3, а навіть перевершує його за деякими аспектами.

Основна камера пристрою, не кажучи про віртуозну якість створюваних фото і відео при денному світлі, відмінно працює в умовах низької освітленості і практично не створює видимого шуму.

OnePlus Open – найкращий складаний камерофон.

Загалом, камери складних смартфонів – це не найпріоритетніша опція. Проте, можливості фотозйомки на OnePlus Open – найкращі серед тих, що реалізовані на складних пристроях.

OnePlus Open має загалом п’ять об’єктивів камери в трьох різних місцях: на внутрішньому дисплеї, на зовнішньому дисплеї і на тильній панелі в модулі основної камери. Найбільший інтерес викликає модуль основної камери, що містить три об’єктиви, розроблені у співпраці з компанією Hasselblad.

Очолює цей модуль основний датчик Sony LYT-T808 з роздільною здатністю 48 МП, що дає змогу створювати незмінно чудові знімки за хорошого освітлення. Деталізація і динамічний діапазон основного об’єктива чудові, також він дуже добре справляється з експозицією.

Не відстає в плані створення якісних фото і надширококутний об’єктив, також на 48 МП. На відміну від багатьох камерофонів, якість зображень тут лише на невеликий крок нижча порівняно з основним об’єктивом, а кут захоплення в 114° часто виявляється корисним під час зйомки монументальних об’єктів архітектури.

Але телеоб’єктив з роздільною здатністю 64 МП, мабуть, найбільш вражаючий з усіх сенсорів модуля. Він підтримує оптичний зум до 3х, а цифровий – до 120х. Проте, це гібрид оптичного і цифрового збільшення з 6-кратним зумом, забезпечує одні з найкращих фотографій, переносячи на знімок масу дрібних деталей об’єктів зйомки.

У всьому іншому цей смартфон являє собою скоріше посередній пристрій, ніж флагман. Його невеликий час автономної роботи і деякі неоптимізовані для складного екрану сторонні додатки трохи затьмарюють високу продуктивність чипсета Snapdragon 8 Gen 2 і хорошого набору об’єктивів камер, де основний, надширококутний і телеоб’єктив готові тішити користувача за найрізноманітніших сценаріїв зйомки.

4. Samsung Galaxy A55 5G – найкращий збалансований за технічними характеристиками смартфон.

Galaxy A55 5G є хорошим і недорогим варіантом для тих, хто шукає смартфон з преміальним зовнішнім виглядом флагманської лінійки Galaxy S24 і добре збалансованими специфікаціями, що універсально підходять для перегляду мультимедіа, запуску ігор, створення фото “в один клік” і з досить тривалим часом автономної роботи.

Поряд з цим, смартфон має підвищену надійність програмного забезпечення у вигляді призначеного для користувача інтерфейсу OneUI 5.1 на базі ОС Android 14

Важливо відзначити, що компанія Samsung пообіцяла чотири роки оновлень програмного забезпечення і п’ять років оновлень безпеки для свого смартфона.

Особисто мені окремо сподобалося, що апаратну частину Galaxy A55 5G очолює процесор власної розробки – Exynos 1480. На мій погляд, використання в смартфонах процесорів власної розробки кращим чином поєднується із “заточеним” під них апаратним забезпеченням, ніж це відбувається в чипсетів Qualcomm і MediaTek, які мають бути універсальними до застосування будь-якого ПЗ з будь-якою комбінацією пам’яті та інших елементів апаратної частини.

Не відстають від загальної картини і камери пристрою, демонструючи відмінну якість створюваних зображень при різних сценаріях зйомки.

5. Infinix Hot 40i – найкраща пропозиція бюджетного сегмента.

Останнім часом сегмент недорогих смартфонів буквально перенасичений пропозиціями практично всіх відомих брендів. При цьому, деякі виробники прагнуть випустити не одну, а одразу кілька пропозицій, створюючи конкуренцію не тільки іншим гравцям ринку, але навіть і своїм продуктам.

Смартфони бюджетного сегмента наділені базовою продуктивністю, малим об’ємом не найшвидшої пам’яті, чіпсетами низького рівня, а їхні камери присутні тільки заради того, щоб бути – “для галочки”.

Яке ж було моє здивування, коли в бюджетному сегменті пристроїв з’явився Hot 40i від компанії Infinix. На мій погляд, з цим пристроєм, виробник задумав перевернути підхід до створення недорогих смартфонів в цілому. Тут відмінно опрацьований дизайн, встановлений якісний дисплей і, що явно не вписується в бюджетний сегмент, реалізована якісна камера. Завершує картину тривалий час автономної роботи.

Апаратну частину Infinix Hot 40i очолює процесор UNISOC T606. І нехай це не найпродуктивніший процесор, але в процесі експлуатації не було помічено будь-яких пригальмовувань і зависань при перемиканні між запущеними додатками. На смартфоні навіть запускалися вимогливі до ресурсів ігри Pub G, Asphalt 9: Legends і NBA 2K Mobile.

Фронтальну камеру тут представляє 32 МП сенсор, чого раніше не зустрічалося в бюджетному сегменті. Фронтальна камера високої роздільної здатності дає змогу створювати деталізовані знімки, а при слабкому освітленні їй допомагає передній спалах.

Основну камеру представляє ще більш продуктивний об’єктив на 50 МП з можливістю створювати якісні фото за різних умов освітлення.

Звичайно, не обійшлося і без економії. В якості лицьової панелі був обраний 6,56-дюймовий IPS-дисплей з роздільною здатністю HD+ (1612 x 720 пікселів), але з частотою оновлення 90 Гц, що забезпечує плавність анімації і чудовий ігровий процес, не кажучи про відтворення мультимедіа.

Мінуси, безумовно, теж є. Наприклад, низька яскравість дисплея в 480 ніт. Для використання в приміщенні цього більш, ніж достатньо, але для вулиці в сонячну погоду ні – можуть виникнути проблеми з читаністю відображуваної інформації на екрані.

Але якщо судити як про бюджетний пристрій – у всьому іншому для Hot 40i я поки не знайшов рівних.

Висновок

Беручи до уваги вищевикладене і підбиваючи підсумок, можна відзначити, що нині ринок смартфонів відповідає будь-яким запитам користувача, пропонуючи чудові варіанти у всіх цінових, технічних і функціональних категоріях. Дивлячись на нескінченні найменування і модифікації смартфонів, я постарався виділити найкращі з пристроїв, що працюють на базі ОС Android, умовно розділивши гаджети за типом функціональних можливостей. Дуже сподіваюся, що публікація буде Вам корисною при виборі свого смартфона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.