Чи вистачить 128 ГБ пам’яті для iPhone у 2024 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Камеру з високою роздільною здатністю чекали в iPhone дуже давно. Спочатку вона з’явилася в iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max, а потім посіла своє місце в усій лінійці iPhone 15, включно з базовими моделями. Тепер нові смартфони Apple можуть робити більш деталізовані фотографії та знімати якісне відео.

Ось тільки мінімальний обсяг пам’яті збільшився до 256 ГБ лише в iPhone 15 Pro Max. В інших моделях він так і залишився на рівні 128 ГБ. Виходить, що хорошу камеру завезли, а ось місце для зберігання затиснули. Ну або пропонують доплатити за нього кругленьку суму, на що не всі готові піти.

Ми постаралися розібратися, чи є життя на iPhone зі 128 ГБ пам’яті: скільки місця займають фотографії та відео і який обсяг потрібен для окремих додатків. Як виявилося, все не так погано, як здається на перший погляд. Хоча запас пам’яті ще нікому не завадив.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розмір фото та відео на iPhone

Приводом для цього матеріалу стала реклама, яку нещодавно виклала Apple на свій YouTube-канал. У ній компанія розповідає, що в iPhone 15 така кількість пам’яті, що вам не доведеться видаляти з нього пам’ятні фотографії та відео, щоб зробити новий знімок. З одного боку, в порівнянні з 64 ГБ, які були нормою для базових iPhone до iPhone 12 включно, 128 ГБ можна дійсно вважати проривом. Apple ніколи не славилася тим, що дає покупцям безкоштовно додаткову пам’ять.

За зайві гігабайти завжди доводилося доплачувати і це ніколи не було дешево. Наприклад, у США різниця в ціні між iPhone 15 на 128 та 256 ГБ становить 100 доларів. Але давайте детальніше розберемо, чи варто доплатити за зайві гігабайти на iPhone. Найбільше місця в пам’яті iPhone займають фотографії, відео та програми. Що стосується фотографій та відео, то тут все дуже цікаво. Всі нові iPhone 15 підтримують зйомку у високій роздільній здатності.

Тобто ви можете робити фотографії в 48 МП , а на додаток до цього доступні проміжні режими в 24 МП і 12 МП. При виборі максимально можливої ​​роздільної здатності 48 МП та переключенні у високоефективний формат HEIF розмір однієї фотографії дорівнюватиме приблизно 5 мегабайтам. Так, вам не здалося. Усього 5 мегабайт. Безперечно, якщо у вас iPhone 15 Pro і ви хочете вичавити з нього фото у форматі ProRAW , то це буде вже 75 МБ. Але ми говоримо про звичайних користувачів, яким для подальшої обробки просунуті формати не потрібні. Виходить, що 3 тисячі фотографій з роздільною здатністю 48 МП у форматі HEIF займуть лише 14,6 ГБ. Так як деякі знімки можуть бути більшими за передбачуваний розмір, а деякі — меншими, то округлимо цей показник до 15 ГБ.

А ось з відео все не так райдужно. Тут місце займає від того, наскільки довгі ролики ви знімаєте. Одна хвилина відео в 4K 60 к/с навіть на старих iPhone займає приблизно 400 мегабайт. Тому коротеньке відео на 2,5 хвилин легко забере у вас цілий гігабайт, а то й більше. З погляду зйомки все дуже просто: знімаєте тільки фото та робите мінімум відео – 128 ГБ вам вистачить. Якщо ж ви, навпаки, націлені на відео, причому у високій роздільній здатності, то вибирати 128 ГБ пам’яті буде необачним рішенням.

Скільки пам’яті займають програми на iPhone.

Щодо додатків, то тут все теж дуже цікаво. Самі програми, наприклад, соціальні мережі та месенджери, не займають на iPhone багато місця. Той же Телеграм важить лише 130 мегабайт. А ось той кеш, який розростається у процесі його використання, може бути дуже серйозним. У мене стабільно він не зменшується менше ніж 1,8 ГБ. Разом, лише Телеграм займає 2 ГБ пам’яті. Добре, що практично всі сучасні програми на iOS дозволяють з налаштувань чистити кеш, тому будь-якої миті все це можна пристойно зменшити.

У цій ситуації найбільше дратує соціальна мережа із квадратними фотографіями. Її доводиться встановлювати заново, оскільки додаткових налаштувань з управління завантаженими даними в ній немає, а розростається вона дуже пристойно. До того ж не забувайте, що ігри з більш менш пристойною графікою вже давно не займають менше 1 ГБ, а частіше і більше. Так що, якщо ви любите пограти на смартфоні і тримаєте велику кількість програм, а ще й знімаєте без зупинки довгі відео, то 128 ГБ пам’яті точно не для вас. Такий обсяг ідеально підійде для користувача, чиї звички більш-менш збігаються з моїми.

Дивіться самі: на моєму iPhone зберігається 3298 фотографій та відео, які займають майже 24 ГБ. З них 3000 фото, а решта — відеоролики. На сам iPhone встановлено 22 додатки – це популярні соціальні мережі, кілька месенджерів та іграшок. При цьому включене автоматичне завантаження програм , так що при нестачі пам’яті система видаляє зайве. Плюс до всього, якщо я завантажую програму на один раз, то відразу після цього її видаляю і не зберігаю в пам’яті. За такого розкладу у мене зайнято всього 52 ГБ пам’яті. 12 ГБ, що залишилися, я тримаю постійно вільними, в іншому випадку оновлення iOS не встановлюються і вимагають почистити пам’ять. У такій ситуації 128 ГБ вистачило б за очі ще й із пристойним запасом. Тож жити з цим обсягом пам’яті на iPhone у 2024 році можна. Хоч і періодично доведеться працювати над визволенням пам’яті у смартфоні.

Чи варто купувати iCloud

Якщо ви багато знімаєте, але витрачатися на iPhone з 256 ГБ пам’яті не готові, то не варто забувати і про iCloud. Достатньо докупити 50 ГБ у хмарі та перемістити туди усі знімки та відео зі смартфона. У результаті на iPhone будуть зберігатися мініатюри, при натисканні на які зі сховища підвантажиться повноцінна фотографія або відео. При використанні iCloud є лише два негативні моменти. По-перше, для доступу до ваших фото та відео потрібен постійний доступ до інтернету.

По-друге, завантаження ролика у високій роздільній здатності може пристойно витрачати трафік на стільниковому тарифі . Але якщо ви до цього готові, то легко звільните практично весь простір, що займається фотографіями та відео, і тоді покупка iPhone зі 128 ГБ пам’яті не виглядає авантюрою. Хоча хочеться вірити, що в майбутніх моделях Apple дасть покупцям щонайменше 256 ГБ, що відразу зніме всі питання про те, чи вистачить місця на смартфоні під всі потреби чи ні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.