Чому немає сенсу очищати оперативну пам’ять смартофонів на Android

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Загляньте у свій смартфон – у вас напевно відкриті відразу кілька додатків “у фоні”. Чи позначається їх кількість витрат енергії? А на швидкодії системи? Давайте розберемося – якщо потрібна готова відповідь, гортайте вниз.

Реклама
  • Як працює вбудований тасккілер?
  • Скільки пам’яті оперативної пам’яті потрібно сучасному смартфону?
  • Чи варто розраховувати на віртуальну пам’ять?
  • Чим погані сторонні тасккілери?
  • Отже: чи потрібно очищати оперативну пам’ять смартфонів на Android?

Обсяг оперативної пам’яті, звісно, ​​не нескінченний. І кожен додаток намагається відкусити шматочок від цього пирога. Крім того, частина оперативної пам’яті йде на роботу самої операційної системи. Щоб пам’ять не переповнювалася, в ОС Android є вбудований тасккілер OOM (Out of Memory), який закриває програми, що не використовуються, коли не вистачає місця для завантаження нових. Це відбувається автоматично без вашої участі.

Як працює вбудований тасккілер?

Він вибудовує всі додатки, що завантажені, до списку. У топі цього списку – ті, якими ви користуєтеся зараз або нещодавно користувалися. Насамкінець – ті, які вже довго не відкривали. Як тільки ви намагаєтеся відкрити нову програму, і обсягу оперативної пам’яті не вистачає, тасккілер починає закривати список із самого кінця. Таким чином, звільняє пам’ять нових додатків.

ВАЖЛИВО: вбудований тасккілер не чіпає системних процесів, тобто не заважає працювати самій ОС.

Скільки пам’яті оперативної пам’яті потрібно сучасному смартфону?

Якщо ви часто користуєтеся різними додатками, а тасккілер постійно закриватиме їх, це незручно. При вході в програму, з якою ви начебто зовсім недавно працювали, вона завантажуватиметься заново. Якщо ви не хочете зіткнутися з такою поведінкою гаджета, беріть модель з достатнім запасом оперативної пам’яті. Ось наші рекомендації щодо цього.

  • 1 Гбайт – годиться для тих, хто любить страждати. Навіть «полегшений» Android з такою пам’яттю нормально не працюватиме.
  • 2 Гбайт – підійде тільки для роботи полегшених старих версій ОС Android, об’єм відверто малий.
  • 3 Гбайт – годиться для повноцінних ОС, але з ситуацією, описаною вище, доведеться стикатися постійно.
  • 4 Гбайт – може влаштувати користувачів, які використовують 3-4 програми одночасно.
  • 6 Гбайт – швидше за все, ви зможете комфортно користуватися гаджетом з таким обсягом пам’яті.
  • 8 Гбайт – дефіцит оперативної пам’яті вам не загрожує, якщо ви не граєте в ресурсомісткі ігри.
  • Більше 8 Гбайт – універсальний варіант навіть для геймерів або “про запас”.

Чи варто розраховувати на віртуальну пам’ять?

Більшість сучасних смартфонів мають опцію розширення оперативної пам’яті. Технології можуть називатися по-різному, але одна суть: під оперативну пам’ять резервується невеликий фрагмент накопичувача (постійної пам’яті). Виходить, ви купуєте апарат всього з 4 Гбайт оперативної пам’яті, а отримуєте, наприклад, 8.

Але є нюанс: постійне використання віртуального розширення може призвести до прискореного зношування самого накопичувача. Так що такі технології хороші як резерв, але економити на фізичній пам’яті все ж таки не варто.

Чим погані сторонні тасккілери?

У магазині додатків можна знайти чимало аналогів вбудованому “кілеру”. Але використовувати їх ми не радимо. Чому?

“Вбивають” все поспіль. Наприклад, якщо ви згорнули Facebook, тому що робите пересадку на метро, ​​тасккілер з добрих міркувань може вивантажити програму, і наступного разу доведеться чекати, поки вона запуститься заново, «з нуля». При цьому, якщо говорити про програми, що використовують інтернет, кожне нове завантаження призводить до збільшення трафіку.

Збільшують витрати енергії. На завантаження програм «з нуля» потрібно більше енергії, ніж на виведення вже завантаженої програми з фону. Крім того, сам тасккілер працює постійно і теж витрачає акумулятор.

Біслять нав’язливою рекламою. Безкоштовний сир, як завжди, тільки в мишоловці – вам постійно нав’язуватимуть перехід на платну версію або показуватимуть рекламу.

РАЗОМ: чи потрібно очищати оперативну пам’ять смартфонів на Android?

Якщо у вас все працює і так , немає сенсу морочитися з установкою сторонніх тасккілерів і думати про очищення оперативної пам’яті. Якщо ви відчуєте ефект, швидше негативний.

Якщо у вас постійно гальмують програми , можна задуматися про встановлення додаткового тасккілера. Але краще – про купівлю нового гаджета з більшим обсягом оперативної пам’яті, тому що вашого, очевидно, під поточні потреби вже не вистачає.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ