Qualcomm збирається зробити дешеві телефони на Android кращими, ніж будь-коли

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Qualcomm додає в своє портфоліо новий чіпсет вищого рівня для мобільних пристроїв, який бере все найкраще від флагманського Snapdragon 8 Gen 3, робить деякі поступки та пропонує все це у більш доступному корпусі. Результатом цих зусиль став Snapdragon 8s Gen 3, який має з’явитися у телефонах Xiaomi та Honor у найближчий місяць.

Qualcomm знову просуває можливості генеративного ШІ у своєму новітньому кремнії, заявляючи про такі функції, як розширення зображення, підтримка моделей ІІ від Meta для створення інтелектуального помічника на пристрої, а також готовність до роботи з моделлю Gemini Nano від Google. До цих пір ці функції залишалися ексклюзивними для флагманів Google Pixel і Samsung, але, схоже, Snapdragon 8s Gen 3 нарешті принесе їх ширшій аудиторії.

Він підтримуватиме мультимодальні моделі ШІ, такі як GPT-4 від OpenAI, з підходом до пристрою. Серед інших примітних особливостей – перетворення тексту на зображення, ігри в HDR на смартфонах, підключення до Wi-Fi 7 та потокова передача даних через Bluetooth з низьким рівнем затримок CD-якості.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нова технологія Qualcomm, заснована на 4-нм техпроцес, – не зовсім нова стратегія, але, безумовно, довгоочікувана. Компанія вже випускала подібні продукти останні кілька років, пропонуючи флагманські пристрої за нижчою ціною. На перший погляд Snapdragon 8s Gen 3 сам по собі є досить потужним пристроєм, але є кілька принципових відмінностей.

Snapdragon 8s Gen 3 використовує новітні ядра Arm Cortex-X4, але при цьому використовує менш потужний розподіл ядер 1+4+3. Його потужніший сорат оснащений більш швидкими та продуктивними ядрами в наступному форматі:

Snapdragon 8s Gen 3 підтримує до 24 ГБ оперативної пам’яті LP-DDR5x, але повільнішою – 4200 МГц, а не 4800 МГц, як його потужніший побратим. Qualcomm також використовує модем X70 5G у своїх останніх моделях, пропонуючи йому пікову швидкість передачі даних 5 Гбіт/с, що вдвічі менше, ніж модем X75, яким комплектуються телефони Snapdragon 8 Gen 3.

Можливості обробки зображень у обох пристроїв загальні завдяки потрійному 18-бітному ISP, який забезпечує такі функції, як зйомка 4K HDR зі швидкістю до 60 кадрів на секунду (fps) та 200-мегапіксельні фотографії. Однак деякі флагманські функції, такі як запис відео у форматі 8K HDR, уповільнена зйомка відео зі швидкістю 960 кадрів за секунду та нічна зйомка відео у форматі 4K зі швидкістю 60 кадрів за секунду, відсутні у чіпі Snapdragon 8s Gen 3.

Ще одна помітна відмінність – відсутність функції перевірки фотографій Truepic із сертифікатом Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA). У двох словах, це технологія, розроблена компанією Truepic, яка зберігає оригінальні дані зображення та підтверджує його справжність, що дуже важливо в епоху генеративного гіперреалістичного контенту зі штучним інтелектом. Технологія Truepic побудована на базі стандарту C2PA, який підтримують, зокрема, Google, Microsoft та Adobe.

Любителі ігор будуть раді дізнатися, що Snapdragon 8s Gen 3 підтримує апаратне прискорення трасування променів. Однак, на відміну від флагманського варіанта, цей не підтримує Global Illumination, що пропонується Unreal Engine 5. Глобальне освітлення – це більш просунута форма трасування променів, яка враховує непрямі шляхи світла, забезпечуючи більш реалістичний візуальний ландшафт в іграх.

Це захоплююча подія, особливо тому, що такі конкурентні бренди, як iQoo, Realme, Honor і Xiaomi, розробляють телефони на базі кремнію Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3. Я не назву його субфлагманом, але цінова стратегія майбутньої лінійки телефонів, безумовно, менш захоплююче.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.