Яким буде iPhone 16: більше ОЗП, потужніший процесор і нова нейромережа з iOS 18

Яким буде iPhone 16: більше ОЗП, потужніший процесор і нова нейромережа з iOS 18
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Уже ні для кого не секрет, що в iOS 18 на Айфоні з’явиться велика кількість нових функцій, пов’язаних зі штучним інтелектом. Однак мало його додати в операційну систему. Необхідно забезпечити ще й безперебійну роботу. Для цього Apple встановить в iPhone 16 новий процесор, який спеціально прокачає для роботи з ШІ та нейромережами. Він забезпечить новим смартфонам достатній рівень продуктивності та дасть змогу більшу частину обчислень виконувати безпосередньо на пристрої і не залежати від швидкості інтернету.

Який процесор буде в iPhone 16

Спеціально для швидкої та якісної роботи штучного інтелекту в iPhone 16 Pro з’явиться новий процесор Apple A18 Pro. Як повідомляє Джефф Пу, Apple нарощує закупівлі чипсетів. Вони відрізняються від Apple A17 Pro більшою площею кристала. На думку інсайдера, це потрібно для того, щоб реалізувати периферійний штучний інтелект. Річ у тім, що Apple хоче, щоб частина обчислень для нейромережі виконувалася не десь на серверах, а безпосередньо на пристрої. Це дасть змогу знизити залежність від інтернету і його швидкості, а також прискорити обробку даних.

Яким буде iPhone 16

Крім змін у процесорі, нові Айфони доведеться оснастити і збільшеним об’ємом оперативної пам’яті. Ось тільки це нововведення торкнеться лише базових моделей. На думку Джеффа Пу, об’єм ОЗП у лінійці iPhone 16 матиме такий вигляд:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • iPhone 16 – 8 ГБ;
  • iPhone 16 Plus – 8 ГБ;
  • iPhone 16 Pro – 8 ГБ;
  • iPhone 16 Pro Max – 8 ГБ.

Судячи з усього, компанія вважає, що 8 ГБ для всіх функцій, пов’язаних з ШІ, новим Айфонам має вистачити. А щоб базові моделі працювали не гірше, в них теж докинули трохи оперативки. Хоч сучасні Айфони і не гальмують у базових завданнях, але хотілося б мати більший запас міцності. Якби Apple поставила в нові смартфони хоча б 12 ГБ ОЗП, то це було б набагато цікавіше. Тут уже можна було б сміливо говорити, що у зв’язці з просунутим процесором жодних проблем з роботою штучного інтелекту на смартфонах Apple точно не виникне.

Нейромережа на iPhone

The Wall Street Journal повідомляє, що Apple провела переговори не тільки з Google про впровадження Gemini в iOS 18, а й з OpenAI з приводу ChatGPT і навіть китайською компанією Baidu. Вся справа в тому, що для використання генеративного штучного інтелекту в Китаї необхідно, щоб модель отримала схвалення місцевої влади. Як ви напевно здогадалися, ні Gemini від Google, ні ChatGPT від OpenAI подібного дозволу не мають. Саме тому, щоб функції, пов’язані з нейромережами і ШІ, все-таки працювали на нових айфонах у Піднебесній, Apple і хоче інтегрувати туди чат-бота Ernie від Baidu.

Він перебуває в білому списку і спокійно функціонує на території Китаю. Тому купертинівцям важливо домогтися позитивних результатів у цих переговорах. В іншому разі китайці, які люблять нейромережі та штучний інтелект, обиратимуть смартфони конкурентів, і продажі нових iPhone будуть не такими райдужними, як цього хочуть у компанії. Своєю чергою, або Google, або OpenAI стануть партнерами Apple у США та інших країнах, де планується запуск усіх нових функцій, пов’язаних із ШІ. Чомусь мені здається, що Україна до цього переліку не потрапить. Наразі ніхто не може передбачити, яким чином здійснюватиметься вибір нейромережі на нових Айфонах.

Або це відбуватиметься автоматично і прив’язуватиметься до країни активації смартфона. Або відразу зашиватися в апарат залежно від країни, для якої він зроблений. Таким чином, різниця між айфонами, випущеними для Китаю та решти світу, може стати ще більшою. Якщо зараз вона полягає лише в підтримці двох фізичних SIM-карт, то, починаючи з iPhone 16, може впертися ще й у використовувану нейромережу. З іншого боку, якщо ні те, ні інше українською мовою працювати не буде, то і засмучуватися особливо нема про що. Як ви думаєте, чи принесуть нейромережі та ШІ дійсно нові функції на iPhone і чи зроблять його кращим? Заходьте в наш чатик у Телеграмі та діліться своєю думкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.