Samsung Galaxy A55 проти A54: усі важливі зміни, пояснення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2024 році компанія Samsung не перестає випускати нові телефони. Наприкінці січня Samsung випустила флагманську лінійку Galaxy S24. Це фантастика, але не кожен може дозволити собі новітній і найкращий флагман. На щастя, Samsung випускає і бюджетні альтернативи, і в цьому полягає привабливість нового Galaxy A55.

Якщо ви новачок в Android-телефонах, у Samsung є серія Galaxy S і серія A. Якщо лінійка Galaxy S вирізняється високою продуктивністю і передовими технологічними характеристиками, то серія A більше орієнтована на доступність, але при цьому має деякі нові функції.

Новий Galaxy A55 є наступником торішнього Galaxy A54. Він отримав новий дизайн і поліпшені технічні характеристики, але наскільки це дійсно оновлення? Давайте подивимося.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Технічні характеристики

Galaxy A55

Дисплей:

  • 1080 x 2340 пікселів
  • 120 Гц
  • Vision Booster

Колір:

  • Чудовий чорний
  • Рожевий
  • Жовтий

Пам’ять

  • 8 ГБ/256 ГБ
  • 12 ГБ/256 ГБ

Камера:

  • 12 Мп ультраширокий
  • 5 Мп макрозйомка

Galaxy A54

Дисплей:

  • 1080 x 2340 пікселів
  • 120 Гц

Колір:

  • Білий
  • Шалений фіолетовий
  • Дивовижний лайм

Пам’ять

  • 6 ГБ/256 ГБ
  • 8 ГБ/256 ГБ

Камера:

  • 12 Мп ультраширокий
  • 5 Мп макрозйомка

Дизайн і дисплей

Як правило, з року в рік не відбувається великих змін у тому, який вигляд мають телефони Galaxy A від Samsung. Однак ця модель відрізняється від інших.

Galaxy A55 трохи більший за свого попередника з 6,6-дюймовим дисплеєм. Для порівняння, у A54 був 6,4-дюймовий дисплей. A55 також трохи важчий – 213 грамів проти 202 грамів у A54.

Різниця у вазі частково пояснюється матеріалами, з яких виготовлений кожен телефон. Старий Galaxy A54 мав пластикову рамку, тоді як новий Galaxy A55 перейшов на металеву. Через це A55 має відчуватися трохи більш “преміальним”, ніж його попередник.

Galaxy A54 і A55 мають однакове вертикальне розташування трьох камер на задньому склі. Ось простий спосіб поглянути на це: A55 схожий на лінійку S24, а A54 – на серію S23.

Очевидною зміною дизайну Galaxy A55 порівняно з попередником є новий “острівець для клавіш”, який він запозичив у Galaxy A15 і A25. Цей горбок злегка виступає над правим краєм телефону, і на ньому розташовані кнопки регулювання гучності та живлення. Це також простий спосіб відрізнити A55 від флагманських пристроїв S24.

Хоча Samsung Galaxy A55 має той самий сертифікат IP67, що й Galaxy A54, переднє скло тепер посилено склом Gorilla Glass Victus замість Gorilla Glass 5. Це має підвищити стійкість до падінь і подряпин.

Цього року Samsung також розширила колірні можливості A55: він випускається в чотирьох яскравих кольорах: Awesome Blue, Awesome Black, Awesome Pink і Awesome Yellow. Модель A54 також представлена в чотирьох кольорах: Awesome Graphite, Awesome White, Awesome Violet і Awesome Lime.

Незважаючи на різні розміри, обидва дисплеї мають матрицю Super AMOLED з частотою оновлення 120 Гц і піковою яскравістю 1000 ніт. У A55 також трохи тонша рамка навколо дисплея, і Samsung додала нову функцію під назвою Vision Booster. Вона покликана зробити екран чіткішим і яскравішим за різних умов освітлення.

Продуктивність і акумулятор

Samsung зробила акцент на поліпшенні продуктивності Galaxy A55 завдяки новому чіпу. В A55 використовується новіший і потужніший чип Exynos 1480, а в A54 – старіший Exynos 1380.

Однак Samsung не повідомив, наскільки швидшим є новий чипсет порівняно з попередньою ітерацією, але ми маємо побачити помітні поліпшення. Це також пов’язано з тим, що A55 має більше оперативної пам’яті – він починається з 8 ГБ ОЗП для версії на 128 ГБ, а модель на 256 ГБ можна придбати з 8 ГБ або 12 ГБ ОЗП. Для порівняння, A54 починається з 6 ГБ оперативної пам’яті та досягає максимуму у 8 ГБ.

Що стосується програмного забезпечення, Galaxy A55 оснащений Android 14 з One UI 6.1. Samsung стверджує, що A55 отримуватиме чотири роки основних оновлень програмного забезпечення та п’ять років виправлень безпеки. Оскільки ця ж обіцянка стосується і A54, A55 переживе A54 як мінімум на одну основну версію програмного забезпечення.

Обидва телефони оснащені акумуляторами ємністю 5 000 мАг і підтримують дротову зарядку потужністю до 25 Вт. Бездротової зарядки немає в жодного з них.

Камери

На перший погляд, Samsung не внесла жодних змін у систему камер з трьома об’єктивами в Galaxy A55, щоб відрізнити його від Galaxy A54. Обидва телефони оснащені 50-мегапіксельною основною камерою, 12-мегапіксельною ультраширокою камерою і 5-мегапіксельним макрооб’єктивом. Фронтальна камера selfie на обох телефонах має роздільну здатність 32 МП.

Схоже, що жодних змін в апаратній частині камери не відбулося, але відмінності можуть полягати в новій передовій технології обробки сигналів зображення AI (ISP), яку використовує Samsung. Завдяки новому ISP Samsung стверджує, що A55 зможе робити більш якісні знімки в умовах низької освітленості. Також є новий режим “Нічний портрет” і підтримка відео Super HDR.

Це великі заяви від Samsung, тож нам доведеться почекати і подивитися, чи справді Galaxy A55 робить кращі фотографії, ніж його попередник, щойно ми отримаємо його в руки.

Ціна та доступність

Незважаючи на те, що Galaxy A54 є старшою моделлю, його все ще можна придбати безпосередньо на сайті Samsung.com, у магазинах операторів і великих роздрібних мережах, таких як Best Buy.

Коли Galaxy тільки вийшов, його роздрібна ціна становила 450 доларів, що було зовсім не погано, враховуючи технічні характеристики. Але зараз, оскільки це старіша модель, її легко знайти зі знижкою – тобто часто можна купити її менш ніж за 400 доларів. У США Galaxy A54 випускається тільки у двох кольорах: Awesome Graphite і Awesome Violet. Два інших кольори, Awesome White і Awesome Lime, доступні тільки в Європі.

З Galaxy A55 трохи складніше в плані доступності. Він виходить на ринок 20 березня, але тільки на деяких ринках. Ба більше, Samsung підтвердила, що в США він не з’явиться. Якщо ви зможете купити Galaxy A55, його ціна складе 439 британських фунтів стерлінгів, тобто близько $564.

Чи варто оновлюватися

Якщо ви зараз користуєтеся Samsung Galaxy A54, то він цілком може прослужити вам ще пару років. Galaxy A55 – це гідне оновлення, але, з огляду на відсутність у продажу в США, його складніше придбати для, здавалося б, незначного, ітеративного оновлення. До того ж Galaxy A54 менший, тож якщо ви віддаєте перевагу компактнішим телефонам, краще притримати той, що у вас є зараз.

Але якщо ви живете у Великій Британії або Європі, у вас ще немає Galaxy A54 і вам потрібен гідний телефон середнього класу, який не розориться, Galaxy A55 – хороший варіант.

У Galaxy A55 ви отримаєте більший 6,6-дюймовий AMOLED-дисплей з новою технологією Vision Booster для підвищення чіткості та яскравості зображення. Новий процесор Exynos 1480 з 8-12 ГБ оперативної пам’яті означає вищу продуктивність і (сподіваємося) енергоефективність. І незважаючи на ідентичну систему камер, новий провайдер має допомогти вам робити якісніші знімки в умовах недостатньої освітленості.

Ми оновимо це порівняння, коли матимемо змогу самим покористуватися Galaxy A55, а поки що ваш подальший шлях зрозумілий: якщо ви живете у США та у вас уже є Galaxy A54, тримайтеся за нього. Якщо вам потрібен новий бюджетний телефон, Galaxy A54 залишиться надійною покупкою в 2024 році. Якщо ви можете почекати появи Galaxy A55 – і живете на ринку, де він буде доступний, – ваше терпіння має окупитися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.