Чи варто купувати Samsung Galaxy Z Fold 5 або почекати Z Fold 6

Чи варто купувати Samsung Galaxy Z Fold 5 або почекати Z Fold 6
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо вам потрібен складаний телефон, то Samsung Galaxy Z Fold 5 – один із найкращих варіантів. Руки вниз. Це особливо вірно, якщо врахувати, що Samsung має п’ятирічний досвід роботи на ринку складних пристроїв.

Але Samsung Galaxy Z Fold 5 вийшов у серпні минулого року, а це значить, що до виходу Samsung Galaxy Z Fold 6 залишилося лише кілька місяців – особливо якщо, за чутками, він буде анонсований у липні цього року.

Чи варто купувати Galaxy Z Fold 5 просто зараз або краще почекати Z Fold 6? Ось що вам потрібно знати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дизайн

Однією з проблем дизайну Galaxy Z Fold 4 був клиновидний зазор між двома половинками в закритому стані. На щастя, Samsung виправила цю проблему в Galaxy Z Fold 5, оскільки конструкція Flex Hinge усунула цей зазор. Нова конструкція шарніра також робить Galaxy Z Fold 5 більш ергономічним, його зручніше тримати в руці, а сам телефон здається менш громіздким. Шарнір також безшумний, але досить жорсткий, щоб залишатися відкритим під різними кутами.

Однак однією з проблем загального дизайну серії Galaxy Z Fold завжди був розмір дисплея обкладинки. Він високий і вузький, що не змінилося і в Z Fold 5. Через те, що це не типовий розмір телефону-слабака, у деяких людей були проблеми з високою висотою і тісною клавіатурою на вузькому дисплеї кришки. На щастя, схоже, що Samsung може змінити цю ситуацію з виходом Galaxy Z Fold 6.

Чутки про Galaxy Z Fold 6 поки натякають на зміну співвідношення сторін зовнішнього дисплея, який також може бути більшим – 6,4 дюйма. Поточний дисплей Z Fold 5 має співвідношення сторін 23:1:9, але в Z Fold 6 воно може змінитися на 20:9, що буде менш незручно у використанні. Збільшення зовнішнього дисплея вплине і на внутрішній, який у підсумку може стати більш квадратним – 1,08:1.

Є й суперечливі чутки: на недавньому рендері дизайну показано, який вигляд має 6,2-дюймовий дисплей на кришці та 7,6-дюймовий внутрішній дисплей (див. вище). Розміри пристрою 153,5 x 132,5 x 6,1 мм (у розгорнутому вигляді) також натякають на те, що він може бути трохи коротшим і ширшим, ніж нинішнє покоління.

Загалом, якщо вам не подобається високий і вузький дисплей Galaxy Z Fold 5, рекомендуємо дочекатися Galaxy Z Fold 6. Поки невідомо, якими будуть реальні розміри екрана, але, судячи з усього, зміни настають, тому ми рекомендуємо почекати і подивитися, що з цього вийде.

Ще однією важливою зміною в дизайні є те, що, схоже, Galaxy Z Fold 6 матиме плоскі краї та більш гострі кути. Це означає, що Samsung повторює дизайн нещодавно випущеного Galaxy S24 Ultra. Також можливо, що Z Fold 6 перейде на титановий корпус і буде випускатися в трьох кольорах.

Технічні характеристики

Оскільки Galaxy Z Fold 5 вийшов у 2023 році, він працює на торішньому чипі Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Він також оснащений 12 ГБ оперативної пам’яті та накопичувачем на вибір: 256 ГБ, 512 ГБ або 1 ТБ.

Незважаючи на те що це попереднє покоління, Snapdragon 8 Gen 2, як і раніше, залишається дуже потужним і здібним чипом з точки зору продуктивності. Для більшості людей Snapdragon 8 Gen 2 буде здатний впоратися практично з усім, що ви на нього накинете, не спітнівши. Z Fold 5 не буде сильно нагріватися або надмірно розряджати акумулятор, оскільки Samsung розробила для нього нову систему охолодження з паровою камерою. Тож якщо ви любите грати в мобільні ігри, Z Fold 5 більш ніж здатний на це.

Але якщо ви віддаєте перевагу мати все найновіше, не завадить дочекатися Galaxy Z Fold 6. Оскільки лінійка S24 оснащується більш новим чіпом Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, ми можемо очікувати, що в Z Fold 6 буде той самий процесор. За той час, що ми провели з S24, S24 Plus і S24 Ultra, усі ці телефони продемонстрували чудову продуктивність і феноменальний час автономної роботи з новим чипом. Z Fold 5 вже є чемпіоном за продуктивністю, але Z Fold 6 має бути ще кращим у цьому відділі.

Чуток про оперативну пам’ять і сховище поки не було. Проте, ми повинні продовжувати бачити як мінімум 12 ГБ ОЗП і аналогічні варіанти зберігання.

Камери

На даний момент Galaxy Z Fold 5 оснащений 50-мегапіксельною основною камерою, 12-мегапіксельним ультраширококутним об’єктивом і 10-мегапіксельним телеоб’єктивом з 3-кратним оптичним зумом. Оскільки це складаний телефон, він не може оснастити його більшими сенсорами та об’єктивами, як Galaxy S24 Ultra. Однак це може змінитися з виходом Galaxy Z Fold 6.

Одна з чуток стверджує, що Z Fold 6 буде оснащений тим же датчиком зображення, що і Z Fold 5. Однак пізніше джерело, яке стверджувало це, повідомило, що в Z Fold 6 може використовуватися той самий датчик камери, що і в S24 Ultra. Якщо це правда, то це означає, що основна камера Galaxy Z Fold 6 може бути модернізована до 200-мегапіксельного сенсора.

Слід пам’ятати, що пристрої Samsung мають тенденцію створювати надто яскраві та насичені фотографії при певному освітленні. Але починаючи з серії S24, Samsung внесла деякі зміни в обробку зображень, щоб вони були трохи пом’якшені і виглядали природно. Це колірне налаштування має принести користь і Z Fold 6, тож якщо вам не подобаються штучно яскраві фотографії, можливо, варто дочекатися Z Fold 6 тільки заради цієї зміни.

Програмне забезпечення та оновлення

Спочатку Galaxy Z Fold 5 був випущений з Android 13 і One UI 5.1.1. Дорожня карта Samsung передбачає чотири роки оновлень ОС Android і п’ять років патчів безпеки. З огляду на це, Z Fold 5 повинен пропрацювати як мінімум до Android 17.

Наскільки важливими є апаратні засоби для телефонів-розкладачок, настільки ж важливим є програмне забезпечення. Програмне забезпечення часто орієнтоване на багатозадачність, і Galaxy Z Fold 5 не є винятком. На ньому можна одночасно запускати три додатки та плаваюче вікно, а на панелі завдань відображається до чотирьох останніх додатків.

Galaxy Z Fold 6 повинен поставлятися з Android 14 і One UI 6.1. Функції багатозадачності повинні працювати так само, як і раніше, але Samsung, найімовірніше, поліпшить програмне забезпечення для більш зручної роботи.

Одне з поліпшень, яке практично гарантовано, – це більш тривала обіцянка оновлень програмного забезпечення. Починаючи з моделей S24, S24 Plus і S24 Ultra Samsung перейшла на семирічну гарантію оновлень програмного забезпечення. Цілком імовірно, що ця гарантія поширюватиметься і на Galaxy Z Fold 6, тож вона має тривати до Android 21, за умови, що апаратне забезпечення також протримається так довго.

Ще одна важлива програмна функція, яку Samsung перетворила на основну перевагу лінійки S24, – Galaxy AI. Це набір інструментів на базі штучного інтелекту, таких як Chat Assist, Live Translation, Note Assist, генеративні інструменти для редагування фотографій і багато іншого. Варто очікувати, що Galaxy Z Fold 6 також буде поставлятися з Galaxy AI в комплекті.

Але це не означає, що Galaxy Z Fold 5 позбудеться можливості користуватися штучним інтелектом. Samsung пропонує Galaxy AI для пристроїв Samsung Galaxy, що вийшли в минулому році, зокрема і для Z Fold 5. Galaxy AI з’явиться на деяких старих пристроях Galaxy наприкінці березня 2023 року. Ви навіть зможете випробувати їх самі, якщо у вас є iPhone або будь-який інший телефон на базі Android.

А що щодо Galaxy Z Fold 6 Ultra?

Поки ви читали цей посібник, було кілька згадок про суперечливі чутки. Це пов’язано з тим, що цього року Samsung може змінити ситуацію, представивши Galaxy Z Fold 6 Ultra, зробивши звичайний Z Fold 6 більш “доступним” варіантом.

Якщо Samsung дійсно збирається випустити Z Fold 6 Ultra, це пояснює суперечливі повідомлення про розміри дисплея і камер. Модель Ultra, найімовірніше, буде трохи більшою і оснащена більшими датчиками камери. Також є ймовірність, що Z Fold 6 Ultra буде оснащений слотом для S Pen, про який багато хто просив в останніх моделях Z Fold.

Однак не варто очікувати, що Galaxy Z Fold 6 Ultra коштуватиме дешево. Це буде модель вищого класу, і її ціна, найімовірніше, починатиметься від 1800 доларів, як у нинішнього Z Fold 5, або навіть вище. Таким чином, звичайний Z Fold 6 стане дешевшою “базовою” моделлю, яка може коштувати 1600 доларів або менше.

Коли вийде Galaxy Z Fold 6?

Ви з нетерпінням чекаєте виходу Galaxy Z Fold 6? Якщо чутки вірні, вам не доведеться довго чекати.

Зазвичай Samsung випускає пристрої серій Galaxy Z Fold і Z Flip у серпні. Однак, схоже, цього року все буде по-іншому: реліз відбудеться трохи раніше, у липні. З чуток, Samsung проведе захід Galaxy Unpacked на початку липня, можливо, вже 10 липня, оскільки зазвичай такі заходи відбуваються щосереди на другому тижні місяця.

Якщо вас не бентежить високий і вузький дисплей кришки, Galaxy Z Fold 5, як і раніше, залишається відмінним складним телефоном. Але якщо вам цікаво, яким може бути наступне покоління, особливо якщо будуть випущені дві версії, то краще почекати. І навіть якщо вам не сподобається новий Galaxy Z Fold 6, ви можете спробувати знайти Z Fold 5 за ще нижчою ціною, коли вийде нова модель.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.