Фахівці назвали 5 найкращих нововведень, які з’являться в Android 15

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те що оновлення Android для багатьох виробників були і є штукою дуже факультативною, користувачі однаково активно стежать за тим, що вкотре випускає Google. Цього року пошуковий гігант порадував нас запуском Android 15, чий реліз має відбутися ближче до літа. Але вже на початковому етапі стало зрозуміло, що оновлення обіцяє бути напрочуд багатим на нові функції, заради яких дійсно варто оновитися. Що це за функції такі і чим вони примітні – зараз з’ясуємо.

Як знайти вимкнений Android

Наразі відповіді на запитання, позначене в підзаголовку вище, немає. Але з виходом Android 15 вона з’явиться, тому що Google має намір вбудувати в оновлення спеціальний програмний механізм, який дасть змогу шукати втрачені пристрої, навіть якщо вони вже вимкнулися. Для цього в ОС з’явиться спеціальний API Powered Off Finding, який виробники Android-смартфонів зможуть інтегрувати у фірмові прошивки та оболонки.

Судячи з матеріалів витоків (тому що в поточній версії Android 15 нововведення поки що неактивне), трекінг вимкнених пристроїв працюватиме за тим самим принципом, що і в iOS. Перед тим, як вимкнутися, апарат зарезервує невеликий відсоток зарядки, щоб мати можливість транслювати сигнал пристроям людей, які проходять повз. Ті зі свого боку передаватимуть отримані дані на сервери Google, а звідти вони підуть власнику пропажі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Супутниковий зв’язок на смартфонах з Android

Супутниковий зв’язок на звичайних смартфонах довгий час вважався нереалізованим просто через неймовірну витрату енергії, яка б за цим послідувала. Однак Apple довела, що це не тільки можливо, а й цілком корисно. Щоправда, Google вирішила піти далі і впровадити супутниковий зв’язок у всі пристрої. Для цього навіть не потрібно спецобладнання. У всякому разі, за умови, що оператор зв’язку пропонуватиме таку можливість.

Як дізнатися знос акумулятора

Більшість пристроїв на Android зараз не дозволяють дізнатися залишкову ємність акумулятора свого смартфона. А ті, що пропонують, отримали такий механізм з ініціативи своїх виробників, які вбудували його у фірмову оболонку. Наприклад, з мені відомих брендів подібне рішення пропонує тільки Huawei. Але з виходом Android 15 відповідний інструмент, що визначає рівень зносу акумулятора, буде доступний на всіх сумісних пристроях.

Google розробила особливий механізм, який безперервно відстежує стан акумулятора смартфона і на основі отриманих даних про його активність розраховує ресурс, що залишився. Таким чином користувачі завжди зможуть бути в курсі того, яка максимальна ємність батареї в їхніх апаратах. А отже, зможуть вчасно ухвалити рішення про необхідність її заміни і віднести телефон до сервісного центру, де цю заміну і зроблять.

Секретний профіль на Android

Напевно у всіх бували в житті моменти, коли хотілося мати на телефоні два профілі: один максимально особистий, а інший – парадний, який не соромно показувати оточуючим. Так ось в Android 15 у вас з’явиться така можливість. Google хоче, щоб ви могли приховувати не тільки банківські додатки та паролі, а й цілі робочі столи та багато-багато іншого, включно з додатками, іграми, утилітами та контентом, збереженим у пам’яті апарата.

Суть профілів буде саме такою, в якому вигляді про них міркували користувачі. За замовчуванням смартфон з Android 15 працюватиме як зазвичай, але при цьому отримає секретний розділ, куди буде вивантажуватися вся секретна інформація. Які саме дані визнати секретними, вирішуватиме сам користувач. А, коли йому захочеться отримати до них доступ, доведеться просто ввести пароль, і вся інформація відкриється йому в первозданному вигляді.

Вибір голосового асистента на Андроїд за замовчуванням

Незважаючи на те що саме Apple всі лають за те, що вона не дає змоги встановлювати сторонні голосові асистенти за замовчуванням, крім штатного, Google теж не дає змоги змінювати Google Асистента на щось інше. На щастя, з виходом Android 15 все зміниться, і користувачі зможуть за замовчуванням встановлювати будь-яких помічників, до яких вони звикли, щоб викликати їх голосом або кнопкою, не заходячи в додаток.

Таким чином можна буде замінити Google Асистент на Алісу і керувати нею за допомогою голосу. Як не дивно, раніше така можливість теж була, але потім Google відмовилася від неї. Офіційних коментарів від компанії не було, але ходили чутки, що вона боїться передчасної розрядки смартфонів з позаштатним голосовим помічником. Мабуть, в Android 15 всі механізми, які могли призводити до такого ефекту, потягнули і перебудували, і тепер все має бути ок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.