Чому не варто встановлювати ранні версії Android і додатків

Чому не варто встановлювати ранні версії Android і додатків
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Писати програми складно, і про це багато хто здогадується. Куди складніше написати універсальний програмний код для сотень різних моделей смартфонів так, щоб він подобався якщо не всім, то більшості. Коли ви берете мільйони рядків загального коду і намагаєтеся перетворити його на щось, призначене для конкретної групи телефонів, багато що може піти не так. Саме це і відбувається, коли ви бачите, що компанії пропонують бета-версії чергового великого оновлення програмного забезпечення для вашого телефону. Абсолютно така сама ситуація зараз з Android 15.

Оновлення Android

Google проводить величезну кількість роботи над Android і повинна створити міцну основу, яка буде працювати так, як задумано, хоча в цьому постійно є сумніви. Саме так перший публічний випуск Android 15 виявився настільки неробочим, що компанія видалила збірку, змусивши користувачів, які хочуть спробувати його, встановлювати його вручну.

Ви напевно багато разів чули про те, що не варто встановлювати бета-версію Android на телефон, яким ви збираєтеся користуватися щодня. Але навіть у нашому Telegram-чаті про це говорять все частіше. Адже багатьом хочеться раніше за інших доторкнутися до нового покоління операційної системи.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Давайте поговоримо про потенційні проблеми, які можуть виникнути, і про відсутність підтримки, якщо, а точніше, коли ви з ними зіткнетеся.

Як перевіряють нові версії Android

Google подобається, коли мільйони людей тестують її продукти і розповідають про помилки, але ще більше компанія піклується про розробників. Адже саме вони допомагають Android стати цілою екосистемою, сповненою сервісів і додатків, щоб ми отримували задоволення.

Google змушена співпрацювати з ними, тому все, що вона планує зробити з новою версією Android, орієнтоване на розробників. Це означає, що написати додатки, які зможуть використовувати нові функції, їм стане простіше. Але для цього треба попрацювати з ранніми версіями операційної системи.

Випуск тестових збірок нової версії дійсно відіграє велику роль і допомагає розробникам зрозуміти, з чим їм доведеться мати справу. Google може придумати щось нове, але розробники зможуть побачити тільки в період тестування.

Версії Android уже майже досягли точки, коли зміни у внутрішньому устрої завершуються, і важливо почати якомога раніше пропонувати не просто нові функції, а покращувати оптимізацію.

Тестування Android 15

Коли починається тестування операційної системи, важливо пам’ятати, що деякі розробники беруть участь у процесі до того, як оновлення стає доступним для тестування. Саме тому багато додатків отримують нові функції, а деякі телефони – нову оболонку раніше за інших.

Через те, що на цьому етапі тестування є занадто багато помилок, які можуть перетворити телефон на “цеглу”, поспішати оновлюватися не варто. Але Google знає, що деякі люди все одно будуть це робити. Деякі навіть зроблять це на телефоні, від якого вони залежать і який використовують як їхній основний засіб зв’язку. Але ж навіть якщо телефон не перестане працювати, він, найімовірніше, почне часто зависати, сильно грітися і дуже мало працювати від однієї зарядки. Я сам стикався з таким, коли встановлював тестові версії, щоб написати про них.

У першій попередній версії Android 15 оновлення OTA (over-the-air) було скасовано, тому що воно було занадто проблемним. Користувачі просто отримували повідомлення про неможливість що-небудь зробити. Саме для пошуку таких помилок і потрібно багато тестерів. Нехай краще вони будуть професійними.

Оновлення програмного забезпечення телефону – складне завдання, і є багато способів, як воно може піти не так. Іноді надсилаються великі файли, і вам потрібно місце на телефоні, щоб завантажити їх. Це просто приклад, який виявляється буквально на кількох телефонах, і Google може їх виправити.

Якщо помилка зачіпає всіх, її набагато легше діагностувати і виправити, ніж ту, яка стосується тільки деяких людей. Важливо, щоб з проблемами зіткнулася достатня кількість користувачів, якщо Google хоче спробувати їх усунути.

Програми попереднього перегляду і бета-тестування для розробників важливі для будь-якого великого програмного проєкту, а не тільки для Android. Саме тому у Samsung є тестові програми One UI, а в Apple – iOS.

Бета-версії Android особливо важливі для Google, тому що у компанії є дві версії її операційної системи – версія для Pixel і звичайний Android для всіх. Знайти відмінності між ними не для всіх буде просто, але робити це потрібно.

Коли можна буде завантажити бета-версію Android 15

Android 15 офіційно стане доступною для всіх у квітні, і після цього вона все ще буде досить глючною. Важливо, щоб ці помилки побачила достатня кількість людей, а розробники перевірили, як реалізовано нові функції. На жаль, одразу випустити готовий продукт складно, і потрібно багато часу, щоб велика кількість людей усе перевірила і поскаржилася на помилки. Навіть найкращі розробники всередині компаній не можуть передбачити і перевірити все.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.