У чому різниця між телефонами Samsung і Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви не знаєтеся на технологіях, то легко заплутатися в різних операційних системах, виробниках, моделях пристроїв і технічних характеристиках. Один з таких прикладів – люди сприймають “Samsung” та “Android” як синоніми, що не зовсім правильно. Давайте розберемося, у чому різниця між телефонами Samsung та Android.

Телефони Samsung працюють на базі ОС Android

Android – це мобільна операційна система, а Samsung виробляє телефони та планшети, що працюють під керуванням Android. Птіше кажучи, Android забезпечує платформу, на якій ваш телефон Samsung запускає програми та сервіси.

Як Windows і MacOS є операційними системами для настільних комп’ютерів, так і Android – одна з двох основних операційних систем для мобільних пристроїв. Друга – iOS від Apple, яка використовується на iPhone.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому існують інші операційні системи для смартфонів, деякі з яких вже не існують і не розробляються, у тому числі Windows Mobile, BlackBerry OS і Tizen.

Зверніть увагу, що Android не є компанією і не виробляє смартфони, так само, як Windows не є компанією, а Microsoft є.

Виробники часто інтегрують Google Mobile Services (GMS) разом з Android, який надає ліцензовані Google інтерфейси та програми, такі як Google Search та Google Chrome. Однак Android та GMS не пов’язані між собою нерозривно: телефон може працювати під керуванням Android, але при цьому використовувати пропрієтарні інтерфейси та програми.

Google володіє та розробляє Android, але сама операційна система безкоштовна та має відкритий вихідний код, який можуть використовувати та налаштовувати інші розробники. Скоро ми розповімо про це детальніше.

Чим телефони Samsung відрізняються від інших пристроїв Android?

Ми з’ясували, що Android – це операційна система, оскільки Samsung вписується в цю систему? Samsung – це міжнародна компанія з виробництва електроніки, яка випускає такі пристрої, як монітори, розумну побутову техніку та телевізори. Вона також виробляє та продає смартфони, планшети та інші гаджети споживчої електроніки.

Samsung продає свої смартфони під брендом Galaxy, який підрозділяється на лінійки Galaxy Z (складні пристрої) та Galaxy S (високопродуктивні пристрої найвищого рівня). Незважаючи на те, що Samsung намагався використовувати інші мобільні операційні системи, всі смартфони Samsung Galaxy в даний час працюють під керуванням операційної системи Android.

Одна річ, яка відрізняє телефони Samsung від інших телефонів, що працюють на Android, – це One UI (який раніше називався Samsung Experience і TouchWiz). One UI – це “скин” або шар програмного забезпечення, який Samsung додає поверх Android, щоб виділити свої пристрої Galaxy серед інших варіантів.

One UI вважається одним з найкращих “скінів” для Android, оскільки в ньому багато функцій, можливостей налаштування, а також програм та сервісів Samsung, яких немає в Android. Серед таких функцій – панелі Edge, режими та маршрути, безпечна папка та голосовий помічник Bixby. Насправді багато програмних інновацій Samsung були впроваджені в основну систему Android.

Чи всі телефони Android однакові?

Ні, всі телефони Android не однакові. Samsung – лише одна з багатьох компаній, які використовують Android для своїх пристроїв. Серед інших великих виробників смартфонів – Google, Sony, Motorola, OnePlus, Xiaomi, Oppo та Vivo.

Як і Samsung, всі ці великі виробники смартфонів додають свій власний скін поверх Android. Це допомагає їм диференціювати свої пристрої, виділитися на тлі конкурентів та запропонувати своїм покупцям щось унікальне.

Деякі скіни для Android переважно орієнтовані на естетику, а деякі – на функціональність. Ви можете дізнатися все про скіни для Androidі чому компанії віддають перевагу їх стокове Android.

Основний, незмінений інтерфейс Android, розроблений Google, відомий як “Стільний Android”. Раніше було рідкістю знайти телефон, який пропонував би стокову версію Android. Зараз це зустрічається все частіше, особливо з телефонами Pixel від Google конкурують з пропозиціями Samsung.

Чи розвиваються телефони Samsung разом з Android?

Android – це операційна система, що постійно розвивається. Щороку Google випускає нову основну версію. Довгий час Android називала свої версії на честь десертів (Nougat, Oreo, Pie), але тепер дотримується цифрових назв, таких як Android 13 та Android 14.

З розвитком Android розвивається і інтерфейс користувача Samsung One UI. Як правило, Samsung випускає нову основну версію One UI для кожного великого оновлень Android, але компанія також випускає незначні оновлення в рамках цього циклу. Наприклад. Багатофункціональне оновлення One UI 6 засноване на Android 14, але новіше оновлення Оновлення One UI 6.1 розблокує функції Galaxy AI на старих телефонах Samsung.

Ваш телефон Samsung не отримуватиме оновлення Android або One UI нескінченно. Samsung зазвичай підтримує нові пристрої цими основними оновленнями протягом чотирьох років після випуску. Після цього ваш телефон отримуватиме лише критичні оновлення безпеки, але навіть вони згодом припиняться.

Варто відзначити, що Samsung покращує ситуацію з підтримкою програмного забезпечення, обіцяючи сім років основних оновлень Android та оновлень безпеки для всієї лінійки Galaxy S24.

Однак, оскільки телефони Samsung використовують скін користувача, вони не будуть отримувати оновлення так швидко, як телефони Google Pixel, які працюють під керуванням го Android. Крім того, швидкість отримання оновлень One UI залежить від вашого розташування та оператора зв’язку.

Чи робить Samsung найкращі телефони на Android?

Тепер, коли ви знаєте про відмінності між Samsung та Android, чи варто купувати телефон Samsung, який використовує Android? Це залежить від особистих переваг, хоча є вагома причина, через яку Samsung продає переважну більшість телефонів на Android. За даними Statcounter на момент написання статті Samsung займає 23,69% світового ринку смартфонів, поступаючись лише Apple.

Якщо ви можете собі це дозволити, вибирайте лінійку Galaxy S, щоб отримати найкраще обладнання, хоча лінійка Galaxy A доступніша і не вимагає великих жертв.

Однак якщо ви не є великим шанувальником інтерфейсу користувача One UI від Samsung, зверніть увагу на інших виробників. Телефони Google Pixel з їх стоковим Android, можливо, припадуть вам до смаку. Як альтернатива ви можете повністю відмовитися від Android і вибрати iPhone – Apple розробляє як апаратне, так і програмне забезпечення з тією якістю, яку ви очікуєте від компанії.

Серія Galaxy S з’явилася на світ у 2010 році, і перший телефон цієї лінійки розійшовся тиражем понад 20 мільйонів екземплярів. Хоча Samsung оступилася на півдорозі, компанія повернула бренд і ніколи не соромиться впроваджувати інновації. Чи хочете ви плоский дисплей, вигнутий екран або доладний телефон – у Samsung знайдеться те, що припаде вам до смаку.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.