iPhone 14 проти iPhone 13: чи варто купувати їх у 2024 році

iPhone 14 проти iPhone 13: чи варто купувати їх у 2024 році
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Старі моделі iPhone не виходять з моди так швидко, як їхні аналоги на Android, а iPhone 13 і iPhone 14, як і раніше, є одними з найкращих смартфонів, які можна купити сьогодні, якщо ви обмежені в бюджеті. Давайте порівняємо їх і з’ясуємо, що краще для вас.

Різниця в ціні

І iPhone 13, і iPhone 14 стартували за ціною 799 доларів, як і iPhone 15 у 2023 році. Однак зараз ви можете придбати iPhone 13 та iPhone 14 у варіанті 128 Гб лише за $599 та $699 відповідно прямо в Apple Store Online. Компанія зняла з виробництва серії iPhone 13 Pro і iPhone 14 Pro, але базові моделі все ще доступні на момент написання статті.

Зверніть увагу, що Apple більше не продає iPhone 13 mini, з огляду на його низькі продажі, хоча ми знайшли його чудовим для своїх розмірів у нашому Огляд iPhone 13 mini. iPhone 14 Plus, як і раніше, доступний за $799 разом із базовим iPhone 14.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Отже, що ж ви отримаєте за зайву сотню баксів на iPhone 14? Що ж, давайте дізнаємося це нижче.

Дизайн і кольори

iPhone 14 випускається в п’яти кольорах: Midnight, Starlight, Blue, (PRODUCT)RED і Purple. З іншого боку, iPhone 13 має шість колірних варіантів, включаючи Midnight, Starlight, Blue, Pink, Green і (PRODUCT)RED.

Midnight і Starlight – єдині два кольори, в яких ви знайдете обидві моделі, оскільки синій і (PRODUCT)RED варіанти iPhone 14 глибші й темніші, ніж у iPhone 13. Не можете визначитися? Ми допоможемо вам вибрати найкращий колір iPhone 14 для вас.

Дивно, але про відмінності в дизайні говорити особливо не доводиться. iPhone 14 виглядає майже так само, як iPhone 13. Обидві моделі мають керамічну лицьову панель і алюмінієвий корпус із глянцевою задньою панеллю. Задні камери розташовані однаково, а виріз залишився того ж розміру.

Однак варто зазначити, що iPhone 14 ледь на дюйм товщий за свого попередника. Незважаючи на невелике збільшення глибини, iPhone 14 трохи легший, ніж iPhone 13. Однак, за великим рахунком, ці незначні відмінності не такі вже й суттєві, якщо зважувати їх одна з одною.

Однією з істотних відмінностей є відсутність лотків для SIM-карт в iPhone 14, оскільки нове покоління більше не сумісне з фізичними SIM-картами і має тільки подвійну підтримку eSIM.

Порівняння дисплеїв

iPhone 14 і iPhone 13 оснащені однаковими 6,1-дюймовими OLED-дисплеями з підтримкою HDR і піковою яскравістю 1 200 ніт. Тому ви можете бути впевнені, що дисплей iPhone 13 матиме такий самий вигляд і відчуватиметься так само, як і iPhone 14.

В iPhone 14 замість звичного нам вирізу використовується динамічного острова, як в iPhone 14 Pro. Тому, якщо вам потрібен більш сучасний дисплей, можливо, вам варто перейти на iPhone 15, а не на iPhone 14.

Процесор і продуктивність

Хоча чип A17 Pro в iPhone 15 Pro і чип A16 в iPhone 15 показують найкращі результати в бенчмарках, більшість людей не помітять цих поліпшень у повсякденному використанні.

Чип A15 Bionic у старіших моделях iPhone 13 і iPhone 14, як і раніше, здатний впоратися практично з будь-яким завданням, яке ви поставите перед ним, не спітнівши. Однак варто зазначити, що чип A15 в iPhone 13 – це не те ж саме, що в iPhone 14. Останній оснащений A15, який використовується в моделях iPhone 13 Pro, і має приблизно 20-відсотковий приріст графіки за рахунок п’ятиядерного GPU замість чотирьохядерного.

Однак якщо ви використовуєте пристрій для виконання основних завдань, як-от дзвінки, надсилання текстових повідомлень, використання соціальних мереж і перегляд інтернет-сторінок, ви не відчуєте жодної суттєвої різниці. Тому, якщо ви не плануєте грати в графічно вимогливі ігри, як-от PUBG Mobile або Call of Duty: Mobile, обирайте iPhone 13 і заощаджуйте трохи грошей.

Якість камери

Якість камери – це ще один відділ, у якому iPhone 14 має невелику перевагу перед iPhone 13. На папері ви побачите, що обидві моделі мають однакову систему подвійної 12-Мп камери, з основним і надширококутним об’єктивами, розташованими по діагоналі. Однак давайте розберемося, що змінилося:

Є невелика різниця в діафрагмі стандартного основного об’єктива: iPhone 14 оснащений об’єктивом ƒ/1,5, як і моделі iPhone 13 Pro 2021 року. Не знаєте, що це означає? Усе досить просто. Що менший f-стоп, то більше світла потрапляє в об’єктив камери, а це означає, що iPhone 14 пропускає трохи більше світла, ніж iPhone 13.

Усі ці апаратні поліпшення в поєднанні з процесором Photonic Engine від Apple сприяють підвищенню деталізації та поліпшенню якості зйомки в умовах низької освітленості та в нічний час.

Якщо ми подивимося на фронтальну камеру iPhone 14, то вона має меншу діафрагму (ƒ.1.6 порівняно з ƒ/2.2 у iPhone 13). Вона також отримала функцію автофокусу, як і дорожчі моделі iPhone 14 ProЦе додасть глибини вашим селфі.

Крім усіх програмних функцій, представлених в iPhone 13, таких як фотостилі, Smart HDR 4, режим Cinematic та інші, iPhone 14 пропонує режим Action Mode, що дає змогу значно поліпшити стабілізацію відеороликів під час їхнього обрізання.

Час роботи від акумулятора, заряджання та зберігання

За оцінками Apple, iPhone 14 може працювати до 20 годин у режимі відтворення відео, 16 годин у режимі потокового відео та 80 годин у режимі відтворення аудіо. З іншого боку, iPhone 13 пропонує до 19 годин відтворення відео, 15 годин потокового відео та 75 годин відтворення аудіо. Розмір батареї iPhone 14 також трохи більший, щоб забезпечити ці показники.

Будьте обережні під час купівлі відновлених або вживаних iPhoneно, оскільки батареї в них можуть бути вже не на піку ємності, особливо в iPhone 13. Тому не варто очікувати, що вони прослужать так довго, як заявлено в рекламі.

На щастя, швидкість зарядки залишилася колишньою: Apple заявляє, що iPhone 13 і 14 заряджаються до 50% за 30 хвилин за допомогою адаптера потужністю 20 Вт або вище. Обидві моделі також підтримують бездротову зарядку MagSafeІ вони поставляються в трьох варіантах зберігання даних: 128 ГБ, 256 ГБ і 512 ГБ.

Чому iPhone 13 краще купити, ніж iPhone 14

Однакові дизайн, дисплеї, процесори та камери не дають змоги виправдати ціну iPhone 14 на 100 доларів у 2024 році. Схоже, що це в основному перепакований iPhone 13, і краще витратити на 200 доларів більше на iPhone 15. За додаткову плату ви отримаєте Dynamic Island, яскравіший дисплей, чип A16, USB-C і 48-мегапіксельну основну камеру.

З огляду на всі ці фактори, ми впевнені, що iPhone 13 вигідніший, ніж iPhone 14. Насправді, багато ритейлерів зараз продають оновлені iPhone 13s за ціною менш ніж 400 доларів на Amazon і це пропозиція, яку ви не повинні упустити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.