Як Apple тестує iOS перед релізом і коли вийде iOS 18

Як Apple тестує iOS перед релізом і коли вийде iOS 18
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви давно користуєтеся iPhone, то напевно знаєте, що після презентації нової версії операційної системи на WWDC розпочинається бета-тестування серед розробників застосунків, а потім і публічне для всіх охочих. І здається, що більше ніяких етапів немає. Розробили, поганяли всередині компанії і відправили на суд публіки. Однак це далеко не так. Створення кожної нової версії iOS та інших операційних систем Apple складається з кількох етапів, і бета-тестування – один з останніх.

Для кожної версії iOS є кілька попередніх збірок. Деякі з них не включають додатки, інші – користувацький інтерфейс і нові функції, а треті, навпаки, нагадують iOS у тому вигляді, в якому ми до неї звикли. Днями Apple якраз почала поширювати iOS 18 VendorUI. Давайте розбиратися, що це за прошивка, на якому етапі розробки перебуває нова операційка для iPhone і коли вона вийде.

Які версії iOS бувають

Розробка кожної версії iOS складається з шести етапів. Операційна система повинна пройти їх усі, і тільки тоді стане доступною користувачам. Виглядають вони таким чином:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • LLDiags – призначається для низькорівневої діагностики і не має користувацького інтерфейсу, за винятком простого меню діагностики;
  • NonUI – створюється спеціально для інженерів з апаратного забезпечення і калібрувальних машин. Як і LLDiags, не має користувацького інтерфейсу;
  • VendorUI – призначається для тестування контролю якості на заводах і містить деякі елементи користувацького інтерфейсу iOS;
  • InternalUI – створений для інженерів-програмістів Apple і містить попередню версію користувальницького інтерфейсу iOS разом із деякими функціями;
  • Release – стандартна версія iOS для кінцевих споживачів.

Раз Apple вже почала поширення iOS 18 VendorUI, значить, розробка виходить на фінішну пряму. Якраз до WWDC 2024 залишається приблизно три місяці. Оскільки вже в iOS 18 VendorUI можна буде зрозуміти, який дизайн компанія збирається використовувати в новій версії iOS, то її поширення суворо контролюється компанією. Однак нових функцій, які так чекають користувачі, в ній буде мінімум або вони часто замінюються на невеликі демо-відео.

Але навіть цього достатньо, щоб після релізу VendorUI почалися більш глобальні витоки, пов’язані з нововведеннями в майбутній операційній системі для iPhone. Наразі найбільший інтерес викликає те, як Apple перетворить дизайн iOS 18. Багато інсайдерів уже неодноразово повідомляли, що компанія планує перше його глобальне оновлення з часів iOS 7. Воно буде не таким масштабним, як перехід з iOS 6 на iOS 7, але власники iPhone точно не залишаться байдужими. Будемо сподіватися, що найближчим часом ми хоча б приблизно побачимо, що чекає на нас в iOS 18 з точки зору зовнішнього вигляду.

Що нового буде в iOS 18

Навіть без доступу до iOS 18 VendorUI вже відомі багато нових функцій, які з’являться в iOS 18. Сірі стане розумнішою за рахунок використання генеративного штучного інтелекту. Її відповіді стануть більш людяними, а ще вона навчиться запам’ятовувати контекст. Завдяки цьому повторювати запит із самого початку для уточнення деталей більше не доведеться. До того ж її глибоко інтегрують із додатком “Команди”, що дасть змогу створювати швидкі команди голосом навіть без запуску програми.

Додаток “Freeform” в iOS 18 отримає нову функцію. Зображення: appleinsider.com
Можливості голосового управління Apple розширить за допомогою спеціальних ярликів. Ви зможете самостійно встановлювати фразу-тригер на запуск певних функцій або зміну налаштувань, що значно спростить управління смартфоном. Оновиться і додаток “Freeform”, який призначений для спільної роботи. Як повідомляє портал MacRumors, у ньому з’явиться функція “Сцени”.

Перебуваючи на дошці, ви зможете виділити певну область і задати їй ім’я. Завдяки такому поділу ви легко перемкнетеся між різними сценами без загрози, що інформація на них переплутається. До того ж сцени синхронізуватимуться з iCloud, тож ви легко зможете переходити від одного пристрою до іншого і продовжувати працювати з ними з того місця, де ви зупинилися.

Коли вийде iOS 18

iOS 18 буде доступна для встановлення у вересні на тих самих iPhone, що підтримують iOS 17. Зображення: macrumors.com
Про решту функцій iOS 18 ми дізнаємося на презентації, яка пройде в рамках WWDC. Саме там у червні 2024 року Apple і покаже нам нову версію операційної системи для iPhone. Після цього все літо буде йти активне бета-тестування для розробників, а потім і звичайних користувачів.

У вересні, після презентації iPhone 16, нова iOS стане доступною для встановлення на всі iPhone. Якщо ви ще не знаєте, чи оновиться ваш iPhone до iOS 18, швидше читайте. Цього року Apple оновить навіть старичків iPhone XR, iPhone XS і iPhone XS Max. Ну а поки до презентації залишається ще багато часу, заходьте в наш чатик у Телеграмі і розповідайте, що ви чекаєте найбільше від iOS 18.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.