Які процесори найчастіше встановлюють в Android-смартфони, і чому ви маєте знати свій

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Процесор (чипсет) – це серце смартфона. Від нього залежить не тільки продуктивність пристрою, а й маса інших показників, включно з автономністю та якістю фото. Але чи замислювалися ви, який процесор стоїть у телефоні? Якщо ні, то абсолютно даремно. Адже інформація про чипсет здатна багато чого розповісти про ваш пристрій, спрогнозувати термін його безперебійної роботи, а також дає змогу порівняти свій апарат із конкурентами за ключовими параметрами. Тому сьогодні ми розберемося, хто випускає процесори для телефонів, які компанії роблять їх краще, і, нарешті, з’ясуємо, яка начинка у вашого пристрою.

Реклама

MediaTek – найпопулярніші процесори для телефона

У кількісному відношенні MediaTek є найпопулярнішим виробником мобільних процесорів. Згідно з даними за четвертий квартал 2023 року, тайванська компанія відвантажила 117 мільйонів своїх чипсетів, обійшовши за цим показником Apple.

Найчастіше процесори MediaTek зустрічаються в смартфонах таких виробників:

  • Samsung – 22%;
  • Xiaomi – 20%;
  • vivo – 14%;
  • OPPO – 13%;
  • Transsion (Infinix, Itel, TECNO) – 13%.

Зверніть увагу, що зазначена вище статистика ілюструє процентне співвідношення відвантажених чіпів серед різних брендів. При цьому всередині однієї корпорації прихильність MediaTek демонструє холдинг Transsion, у якого майже всі смартфони базуються на тайванських чіпах.

Кількість проданих процесорів підтверджує той факт, що MediaTek – надійний виробник. Популярність його продукції пояснюється наявністю чіпів для пристроїв найрізноманітніших цінових категорій, а також їх порівняно невисокою вартістю.

Сьогодні MTK випускає дві основні лінійки процесорів: Helio і Dimensity. Їхня головна відмінність полягає в наявності підтримки 5G. Вона є тільки у процесорів Dimensity. Ці чіпи найпродуктивніші, а Dimensity 9300 і зовсім є лідером рейтингу AnTuTu.

Чим хороші процесори Qualcomm Snapdragon

Qualcomm випускає менше процесорів як у штучному, так і в модельному співвідношенні. За останній квартал 2023 року американська компанія відвантажила 69 мільйонів чипів, що майже вдвічі менше за показники MTK. Це пояснюється високою ціною процесорів Qualcomm, а за кількістю куплених екземплярів лідирують:

  • Xiaomi – 25%;
  • Samsung – 21%;
  • HONOR – 15%;
  • vivo – 12%;
  • OPPO – 10%.

Затребуваність процесорів Snapdragon пояснюється їхньою стабільністю і прагненням розробників ПЗ оптимізувати софт саме під чіпи Qualcomm. Зокрема й тому вони майже повсюдно зустрічаються у флагманських смартфонах на Android.

Процесори Snapdragon діляться на кілька лінійок, цифра в назві яких позначає приналежність до того чи іншого сегменту:

  • 4 (Snapdragon 4 Gen 1 або Snapdragon 480) – процесори для бюджетних смартфонів;
  • 6 (Snapdragon 6 Gen 1 або Snapdragon 690) – чіпи для середньобюджетників;
  • 7 (Snapdragon 7+ Gen 2 або Snapdragon 778G) – процесори для середньобюджетників і субфлагманів;
  • 8 (Snapdragon 8 Gen 3 або Snapdragon 888) – найпотужніші чіпсети.

Незважаючи на високу ціну і затребуваність серед пристроїв найрізноманітніших цінових категорій, іноді зустрічаються відверто погані процесори Snapdragon. Про них ми розповідали в одному з наших попередніх матеріалів.

Що потрібно знати про процесори Unisoc

Процесори Unisoc активно застосовуються в дешевих смартфонах
Unisoc – порівняно молода компанія з китайського міста Шанхай. Вона спеціалізується на випуску процесорів для дешевих телефонів, і наприкінці 2023 року вона продала 27 мільйонів чипів. В якості її клієнтів зазвичай виступають не найіменитіші бренди:

  • Transsion (Infinix, Itel, TECNO) – 48%;
  • realme – 22%;
  • Lenovo – 15%;
  • ZTE – 9%.

Unisoc пропонує найвигідніші процесори, чия якість не поступається продукції MediaTek. Водночас майже всі її чіпи призначені для смартфонів початкового рівня, і навіть вірні друзі в особі Transsion не ризикують купувати відносно потужні рішення на кшталт Unisoc T820.

Процесори Exynos для смартфонів Samsung

Samsung – один з небагатьох виробників смартфонів, який випускає власні процесори Exynos. Щоправда, інші бренди ними гидують, а тому за четвертий квартал 2023 року було випущено всього 13 мільйонів екземплярів. До слова, це на 48% менше, ніж за аналогічний період у 2022-му.

Навіть найпросунутіші процесори Exynos не в змозі змагатися з топовими рішеннями Qualcomm і MediaTek як у плані максимальної продуктивності, так і з точки зору стабільності. Однак є і непогані чіпи на кшталт Exynos 1380, які зустрічаються в смартфонах середнього рівня.

Процесори HiSilicon Kirin на HUAWEI

Власні процесори продовжує випускати і HUAWEI, але через санкції з боку США за четвертий квартал 2023 року було відвантажено всього 7 мільйонів штук. Зрозуміло, всі вони дісталися HUAWEI.

Головна проблема процесорів Kirin – технологічне відставання. Через санкції HiSilicon не може звертатися по допомогу до TSMC або Samsung, які роблять чіпи для Qualcomm, MediaTek і Unisoc. Тому HUAWEI обмежена виключно внутрішніми можливостями Китаю, де ледве-ледве освоїли техпроцес 14 нм (TSMC випускає вже 3 нм).

Де зустрічаються процесори Google

Процесори Google Tensor можна зустріти тільки в смартфонах Pixel від все тієї ж американської компанії. За останній квартал минулого року було випущено 3 мільйони екземплярів. І це на 4% менше, ніж наприкінці 2022-го.

Виробництвом чіпсетів Tensor займається компанія Samsung. Зокрема й тому вони не можуть похвалитися продуктивністю на рівні найкращих процесорів на Андроїд. Втім, якщо смартфон купується не для ігор, Google Tensor залишить переважно позитивні враження.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ