Що відомо про iPhone 16: названо головні зміни

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після виходу iPhone 15 стало зрозуміло, що нова лінійка дуже відрізняється від попередньої. Навіть базові версії отримали чудові камери, а преміальні зроблені у корпусі з титану. Окрім того, з’явилася кнопка Action Button. Крім того, користувачі позитивно оцінили перехід з Lightning більш універсальним USB Type-C. Цього року очікується також море цікавих нововведень. Може, буде й зовсім щось цікаве. Розглянемо докладніше це питання.

Дизайн

Як вказує джерело MacRumors, що заслуговує на довіру, преміальні версії Айфонів 16 будуть за розмірами більше, ніж попередники. Наприклад, у Pro версії буде екран на 6,3 дюймів, а у Ultra – 6,9. Досить солідні показники, адже колись найбільші дисплеї були на 6,7 дюймів. Уточнюється, що базова та Плюс версія збережуть екрани на 6,1 та 6,7 дюймів. Крім того, у всіх пристроїв буде динамічний острівець, який сподобався багатьом користувачам.

На даний момент немає точної інформації щодо зовнішнього вигляду пристрою. Але фахівці дотримуються позиції, що жодних радикальних змін точно не буде. Хоча деякі новинки все ж таки з’являться. Ймовірно, до базової та Плюс версії повернуть тильні модулі камер з вертикальним розташуванням об’єктивів. У життєвих аксесуарів, як відомо, вони влаштовані діагонально. Компанія розглядає два варіанти дизайну – як було з iPhone 12 або iPhone X.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що стосується Про та Ультра версій, модулі камер збережуть свій зовнішній вигляд, відповідаючи попередньому поколінню. Але, можливо, вони збільшаться у розмірах. Також фахівці думають, що кнопку Action Button отримають не тільки топові, але й базові моделі теж. До речі, найкращу комплектацію можуть назвати Ultra Pro Max.

Інформації за кольорами, на жаль, поки що немає. Окремо варто відзначити, що девайс буде захищений за стандартом IP68: повне заощадження від пилу та можливість витримувати занурення на глибину до півтора метра протягом півгодини.

Екран

Як уже говорилося, за даними інсайдерів, дисплеї базової та Плюс версій буде на 6,1 та 6,7 дюймів. Точні параметри аналогічні до попереднього покоління: екрани LTPS M12 з вирізом під динамічний острів. На жаль, частота оновлень, ймовірно, залишиться на тому ж рівні — 60 Гц. Хоча деякі інсайдери вірять, що виробник підвищить цей параметр до 90 Гц, яким можуть похвалитися вже багато базових сучасних смартфонів на Android.

Що стосується версій Про та Ультра, їх екрани, за припущеннями, матимуть розміри 6,3 та 6,9 дюймів. Звичайно, залишиться динамічний острів, а також у наявності будуть датчики системи сканування обличчя. Частоту оновлень обіцяють зробити адаптивною – від 1 до 120 Гц. Пікову яскравість теж підвищать. Вона буде більшою, ніж у актуальних девайсів з панелями на 2000 ниток.

Корпус

За непідтвердженими даними, базова та збільшена версія нового Айфону матимуть корпуси з алюмінієвими рамками. Приблизно те саме, що було і попередників. Щодо преміальних моделей, у них зроблять укріплені рамки з титану. Сильних змін у дизайні не буде: компанія не наважується на такі інновації. Однак розміри точно стануть збільшеними у топової лінійки. Базова ж залишиться приблизно такою самою за габаритами.

Процесор

Усі нові версії Айфонів отримають 64-бітові 3-нанометрові чіпи A18. Щоправда, відмінності між базовими та преміальними моделями все ж таки будуть. Наприклад, в iPhone 16 та iPhone 16 Plus будуть використовувати мінімальну комплектацію процесора, а в iPhone 16 Pro та iPhone 16 Ultra – A18 Pro зі збільшеною продуктивністю.

Продуктивність

Технічні характеристики смартфона настільки хороші, що користувач не зіткнеться з гальмами чи багами. Запасу потужності буде достатньо десь на 6 років, саме так вважають фахівці. До речі, власники преміальної лінійки матимуть змогу випробувати ААА-ігри. Можливо, процесор навіть підтримуватиме технологію трасування променів — вона збільшить якість картинки в іграх.

Пам’ять

Інсайдери стверджують, що обсяг оперативної пам’яті у всіх версіях залишиться тим самим — 6 ГБ для базових та 8 ГБ для преміальних. Якщо ж компанія все ж таки зважиться проводити збільшення, то навряд чи додасть більше 2 ГБ.

Чекати на зміни ємностей внутрішніх накопичувачів теж не варто. Ймовірно, буде 128, 256 та 512 ГБ. А ось від версії 128 ГБ iPhone 16 Pro, швидше за все, виробник відмовиться. Тобто будуть варіанти на 256, 512 ГБ та 1 або 2 ТБ.

Камера

Швидше за все, нові iPhone будуть мати такі ж камери, як і попередні версії. Варто зазначити, що у 2023 році виробник вперше використав об’єктиви на 48 МП, що виявилося вражаючим нововведенням. Ймовірно, це рішення тепер буде використовуватись і в подальших новинках кілька років. Ширококутний об’єктив на 12 МП не поміняють, оскільки він і так добре справляється зі своїми завданнями. Те саме стосується і селфі-камери. Вона також буде на 12 МП.

Щодо конфігурації, ймовірно, вона теж залишиться незмінною. Основний модуль 48 МП, ширококутний об’єктив на 12 МП та телевізор з триразовим наближенням на 12 МП.

Але про версію ультра ходять цікаві чутки. Говорять, цей гаджет може провести справжню революцію у сфері камерафонів. Основна камера так само буде на 48 МП, але може стати більше за розміром. Отже, вона зможе захоплювати більше світла, що підвищить якість нічної зйомки. Ймовірно, ширококутний об’єктив також отримає оновлення до 48 МП. Замість телевізора поставлять перископ із десятикратним наближенням без погіршення якості.

Зарядка

Тут теж є свої моменти, про які варто дізнатися більше.

Стандартна зарядка

Швидше за все, компанія не встановлюватиме в базову лінійку надшвидку зарядку. Тобто буде потужність 27 Вт, не більше. За словами фахівців, втім, це найбільш вдалий параметр, який дає розумну швидкість зарядки і знижує знос батареї. До 100% з нуля батарея дійде за півтори-дві години, залежно від конкретної моделі.

Але деякі інсайдери дотримуються іншої позиції. Вони думають, що в моделях Про та Ультра може з’явитися підтримка швидшої зарядки. У провідної потужність збільшиться до 40 Вт. Тобто девайси від Apple перестануть дивно виглядати на тлі бюджетних девайсів на Android, здатних заряджатися лише за півгодини. Щодо часу автономної роботи, вона залишиться на приблизно колишньому рівні. Місткість складатиме близько 5000 mAh.

Безпровідна зарядка

При використанні аксесуарів від Apple потужність бездротової заряджання залишиться на рівні 15 Вт. Якщо ж використовується стандарт Qi, тут цей параметр становитиме 7,5 Вт. Хоча інсайдери стверджують, що виробник може збільшити потужність до 20 Вт для преміальної лінійки.

Wi-Fi

За очікуваннями фахівців, усі девайси отримають модулі Wi-Fi 7. Усі інсайдери єдині у своїй думці. У попередніх преміум девайсах встановлювали модулі Wi-Fi 6E, в базових – Wi-Fi 6. До речі, для українських користувачів цей стандарт зараз недоступний.

USB-C

Очевидно, що нова лінійка отримає сучасні роз’єми USB-C. Багатьох користувачів порадувало, що компанія нарешті відмовилася від Lightning, який не був таким зручним. Це дозволить використовувати один зарядний пристрій для всіх гаджетів Apple. Швидкий стандарт USB Type-3 зі швидкістю 10 ГБ/с буде відданий, за звичаєм, лише найдорожчим моделям. У базових даних параметр буде на рівні 480 МБ/с.

Зв’язок

Всі пристрої з 16 лінійки зможуть працювати з мережею 5G. Але в Україні ця функція зараз практично марна. Так само як і підтримка супутникового зв’язку, який допоможе відправляти сигнал SOS за допомогою експлуатації супутника. Все нові iPhone, як і попередники, матимуть чіпи U2. Вони допоможуть підвищити точність пошуку пристроїв у програмі «Локатор». Для швидкої передачі даних та сполучення з бездротовими навушниками буде функціонувати Bluetooth 5.3.

Різниця між моделями

Основні відмінності – різні процесори та дисплеї, корпуси та камери, а також обсяги пам’яті – ОЗУ та внутрішньої. У базової лінійки будуть чіпи A18. У преміальної – A18 Pro. Що стосується оперативної пам’яті, у першому випадку вона становитиме 6 або 8 ГБ, у другому — 8 або 12 ГБ. Місткість накопичувачів – від 128 ГБ до 2 ТБ.

Екрани у базових лінійок будуть 6,1 та 6,7 дюймів з частотою оновлення 60 ГЦ. У преміальних – 6,3 та 6,9 дюймів. Частота оновлень буде адаптаційною – від 1 до 120 ГЦ.

Базова лінійка зазвичай матиме подвійні камери. Преміальна – потрійні. У першому випадку дозвіл складе 48 МП та 12 МП, у другому – 48, 12 та 12 МП. Найкращу камеру обіцяють вбудувати у версію Ультра – 48, 48 та 12 МП. Наявність перископа дозволить наближати картинку, яка не погіршує якості. Фронталки у всіх версіях будуть однаковими – 12 МП.

Потужність провідної зарядки становитиме орієнтовно 27 Вт, бездротовий – 15 Вт. У дорогих моделей цей параметр складатиме 20 та 40 Вт.

Базові моделі матимуть алюмінієві рамки, преміальні – титанові. Щодо кольорів та інших моментів дизайну поки що ніякої інформації немає навіть у інсайдерів. Презентація, під час якої розкажуть про всі нові девайси, очікується у вересні цього року. Хоча поки що точної дати немає, треба чекати нових повідомлень. Незрозуміло і коли гаджети надійдуть у продаж. 

Що стосується цін, вони теж, швидше за все, залишаться незмінними, оскільки компанія майже ніколи не змінює цей параметр. Тобто, мінімально доведеться заплатити 799 доларів. Максимально за девайс базової лінійки запропонують 1199 доларів.

Преміальна версія може бути дорожчою через наявність ряду змін. Мінімальна вартість – 1099 доларів. Максимальна ж становитиме 1999 доларів. Звичайно, всі ці дані зразкові. Вони ґрунтуються на інсайдерських даних, перевірити справжність досить складно. Щоб уточнити цю інформацію, рекомендується просто дочекатися офіційної презентації. Втім, інсайдери зазвичай мають рацію щодо інновацій і цін. Ось тільки про дизайн стає відомо лише ближче до офіційного релізу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.