Для чого потрібно оновлювати Android на смартфоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Усі ми періодично отримуємо сповіщення, що пропонують оновити версію Android або фірмову оболонку, чи то One UI на Samsung, чи то HyperOS на Xiaomi. Водночас багато хто з нас відмовляється від встановлення апдейтів через різні причини, головна з яких – банальна лінь. І справді, навіщо оновлювати Android, якщо все і так працює нормально? Сьогодні постараємося відповісти на це запитання, розглянувши основні причини, що змушують побороти забобони і все-таки встановити апдейт.

Нові функції Android

Апдейти операційної системи або її оболонки додають нові функції на смартфон. Так, у нещодавно випущеній Android 14 з’явилися гнучкі налаштування екрана блокування, можливість встановлення спалаху на сповіщення та інші менш помітні фішки. Складно однозначно сказати, наскільки вони важливі, але в разі, якщо ви хочете отримати доступ до цікавих функцій, без оновлення Android на телефоні ніяк не обійтися.

Крім того, апдейти візуально освіжають наші пристрої, оновлюючи зовнішній вигляд інтерфейсу. Через це старий смартфон на деякий час перестає приїдатися, однак недоліки у зміни оформлення теж є. Зокрема, після встановлення оновлення Android можуть переїхати окремі пункти меню, і доведеться витратити час на те, щоб звикнути до їхнього поточного розташування.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оптимізація роботи смартфона

Оптимізація Android – одна з причин, що змушують встановити апдейт
Розробники операційної системи Android і фірмових оболонок від виробників смартфонів регулярно збирають відгуки користувачів. Це дає їм змогу виявляти різні помилки і баги, помітні під час тісної взаємодії з пристроєм. В оновленні неполадки усуваються, і телефон починає працювати швидше і стабільніше.

Яскравий приклад – дешевий смартфон Redmi 9A. До моменту релізу в 2020 році він базувався на оболонці MIUI 12, яка вирізнялася великою кількістю спецефектів, що навантажують систему. Смартфон гальмував після виконання кожної дії, але після переходу на MIUI 12.5 він став працювати набагато стабільніше, про що свідчать відгуки власників.

Патчі безпеки Android

Також будь-яке оновлення телефону завантажує свіжі патчі безпеки – програмний засіб, орієнтований на усунення вразливостей у сфері захисту мобільного пристрою. Встановивши апдейт, ви робите свій Xiaomi або Samsung більш захищеним, що мінімізує ризики злому і випадкового встановлення шкідливого софту.

Тому, якщо безпека для вас – не порожнє слово, обов’язково встановлюйте оновлення операційної системи. Вразливішим смартфон не буде, а додатковий захист точно не завадить.

Оновлення додатків на телефоні

Розробники софту переважно адаптують свої ігри та програми під нові версії Android. Так, щоб у 2024 році встановити застосунок Google з повним набором актуальних функцій, потрібно мати хоча б Android 9, а за кілька років творці софту цілком можуть відмовитися і від цієї ОС, вважаючи її застарілою.

Якщо не оновлювати Android, у певний момент ви ризикуєте втратити доступ до звичних додатків, а нові програми не вдасться встановити за жодних обставин. Тому краще не випробовувати долю і завантажити апдейт при отриманні відповідного повідомлення.

Чи обов’язково оновлювати Android

Чи потрібно оновлювати Android – питання дискусійне, оскільки в апдейтів поряд з очевидними перевагами є і недоліки. Як би там не було, завантаження свіжої версії ОС або оболонки не є обов’язковим. За бажання ви можете відмовитися від оновлення, але тоді в налаштуваннях телефону постійно бачитимете значок, що пропонує все-таки натиснути на заповітну кнопку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.