iPhone Flip: що ми знаємо про перший складаний телефон Apple

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 9 хв.

За останні кілька років Samsung стала одним з провідних виробників складаних пристроїв, включаючи Galaxy Z Fold 5 та Galaxy Z Flip 5. Хоча це не єдиний бренд, що випускає складні пристрої, він пропонує найбільш поширені та доступні варіанти, особливо у США. Це змушує задуматися про те, чи піде Apple приклад складного iPhone – або навіть iPad.

Реклама

Вже давно ходять чутки, що Apple може працювати над таким пристроєм, включаючи доладний iPhone, який ми поки будемо називати “iPhone Flip”. Apple – компанія потайлива, так що цілком можливо, що над таким пристроєм ведуться хоча б якісь дослідження та розробки. Але, зрозуміло, поки що це лише припущеннями. З останніх новин, чуток і звітів, ось все, що ми знаємо зараз про складний iPhone від Apple.

iPhone Flip: дизайн та дисплей

Дуже мало відомо про те, який дизайн Apple у результаті може використовувати для свого першого складаного iPhone. Samsung вже розглянула два найбільш очевидні стилі з Galaxy Z Fold 5 і Z Flip 5 – але це не означає, що Apple повинна наслідувати їх приклад. Apple подала десятки патентів, що натякають на дизайн для складного iPhone, але вони містять так багато можливостей, що зараз можна лише гадати, в якому напрямку піде компанія. І всі вони не можуть бути правильними.

Згідно з звітом The Information від лютого 2024 року, Apple займається дослідженнями та створенням прототипів складаних iPhone вже не менше п’яти років або навіть більше. Це підтверджує попередні повідомлення про те, що Apple розробляє та тестує складні OLED-екрани та шарніри як мінімум з 2017 року.

В останньому звіті наводяться слова деяких осіб, які “безпосередньо знайомі” з проектом, і, схоже, два прототипи iPhone знаходяться в розробці і нібито будуть складатися по ширині у форм-факторі “черепашка”. Знову ж таки, вони знаходяться на дуже ранніх стадіях розробки, тому не варто очікувати їх появи в 2024 або навіть 2025 році – ранній термін запуску буде принаймні 2026 рік.

Останній звіт також вказує на те, що Apple звернулася щонайменше до одного постачальника в Азії за компонентами, необхідними для цих двох складних моделей iPhone, які будуть мати різні розміри. Але якщо компоненти не відповідатимуть високим стандартам Apple, розробка складаного iPhone також може бути скасована.

Складаний iPhone завжди був дикою картою для Apple, оскільки її інтерес до такого продукту коливався кілька разів протягом багатьох років. Генеральний директор Тім Кук нібито звернувся до дизайнерів та інженерів із пропозицією створити доладний iPhone ще у 2018 році. І хоча він позитивно відреагував на демонстрацію доладного iPhone з 7-дюймовим дисплеєм, досі існують побоювання з приводу технічних складностей та проблем із довговічністю.

Спочатку концепція доладного iPhone передбачала, що дисплей перебуватиме зовні, коли він буде закритий, але інженери Apple висловили стурбованість з приводу довговічності цієї конструкції. Команда промислових дизайнерів Apple також хотіла, щоб товщина корпусу залишалася приблизно такою самою, як у нинішніх iPhone, навіть у закритому стані, що було б неможливо, враховуючи те, що зараз пропонується для акумуляторів та дисплеїв.

У якийсь момент, приблизно в 2020 році, Apple призупинила роботу над доладним iPhone і переключилася на доладний iPad, який буде розміром приблизно з iPad mini з 8-дюймовим дисплеєм. Це пояснювалося тим, що він може бути товстішим, ніж складаний iPhone, і користувачам не доведеться носити його в кишені, тому він не повинен бути таким міцним.

Інженери Apple також намагаються усунути можливість утворення складок у середині дисплея, що є великою проблемою практично для всіх складних пристроїв, які представлені на ринку в даний час. Apple також хоче зробити так, щоб шарнір дозволяв відкривати дисплей повністю плоским, що не заважало б роботі Apple Pencil.

У 2016 році LG розпочала масове виробництво складаних дисплеїв, заявивши, що планує постачати їх кільком компаніям, включаючи Apple. Ця ідея набрала обертів наприкінці 2017 року, коли джерела заявили, що Apple і LG активно співпрацюють у розробці технології доладних дисплеїв для майбутніх iPhone – і ця співпраця триває досі.

До 2020 року Apple і Samsung Display нібито підписали угоду, за якою виробник дисплеїв постачатиме “велику кількість” зразків складаних дисплеїв протягом року, щоб використовувати їх для тестування прототипів складаних iPhone. У той же час Apple також почала тестувати шарніри, шукаючи дисплей та шарнір, здатні витримати до 100 000 згинань.

Для порівняння: більшість шарнірів для ноутбуків розраховані на 30000-50000 складання. Проте Galaxy Z Fold 4 витримує щонайменше 200 000 згинань. Ми не знаємо, чи Apple підвищила свої стандарти, щоб зрівнятися з Samsung.

Судячи з усього, Apple також тестує декілька дизайнів, що істотно відрізняються. На початку 2020 року автор витоку Джон Проссер стверджував, що бачив прототип пристрою, в якому використовувався дизайн із двома екранами, схожий на Surface Neo та Surface Duo від Microsoft, а не один складаний дисплей.

Проте наступного року Проссер заявив, що його джерела повідомили йому, що після завершення першого раунду тестування шарнірів Apple спрямує всі свої зусилля на створення складаного iPhone з дизайном, схожим на Galaxy Z Flip. Проссер також заявив, що цей iPhone буде випускатися в “радісніших” кольорах, щоб залучити “більш масових покупців”.

Тим часом, галузевий аналітик Мінґ-Чі Куо стверджував, що перший складаний Apple буде значно більшим і може навіть не бути iPhone, як такий. Натомість Куо передбачив появу абсолютно нового класу пристроїв з 7,5-8-дюймовим дисплеєм, який зітре межу між iPhone та iPad. На відміну від Проссера, Куо не стверджує, що бачив приклади таких пристроїв.

Варто зазначити, що, хоча Проссер часто мав рацію щодо термінів випуску продуктів Apple, його послужний список набагато менш надійний, коли йдеться про продукти Apple, оскільки він в основному покладається на джерела, які стверджують, що мають внутрішню інформацію про те, що відбувається всередині Apple. Прогнози Куо зазвичай приходять з іншого боку, оскільки він дивиться на тенденції в ланцюжку поставок Apple і тип компонентів, що користуються попитом.

Звичайно, як і у Samsung, у Apple може бути два пристрої в розробці: Складаний iPhone Flip, призначений для розваг, і більш серйозний бізнес-клас iPhone Fold або iPad Fold.

Компанія Apple отримала новий патент, який дозволить розмістити сенсорні області керування, включаючи твердотілі кнопки, на поверхні поточного дизайну iPhone, а також складного в майбутньому. Завдяки цьому патенту Apple зможе додати сенсорну чутливість на кожну сторону і край iPhone, складного чи ні. Назва нового патенту – “Електронні пристрої з дисплеєм і сенсорними структурами”, що говорить про те, що для керування iPhone буде зручно натискати, скидатися або просто торкатися до нього.

“Отримання сенсорного введення від користувача та ефективне відображення зображень для користувача може бути складним завданням”, – каже Apple.

“Наприклад, коли користувач подає сенсорні дані на сенсорний дисплей, його рука може блокувати зображення, що відображаються на дисплеї. Для отримання інформації від користувача можна використовувати кнопки та інші пристрої введення, але цей тип пристроїв введення може бути не таким зручним та універсальним, як сенсорний Датчик. Дисплеї іноді не видно з певних сторін і можуть бути менше, ніж хотілося б”.

У патенті також проводиться різницю між краями, які можна знайти в поточному дизайні iPhone, і вигнутими краями потенційного складаного пристрою, які називаються “боковинами”.

“Передня стінка та частини боковин можуть бути сформовані зі скляного шару або іншого прозорого елемента”, – йдеться у патенті. “Шар сенсорного датчика та шар дисплея можуть проходити під передньою та бічними частинами скляного шару… [шар сенсорного датчика] може також проходити під протилежною задньою стінкою”.

Навіть якщо Apple отримала ці нові патенти, що демонструють складний пристрій, це не гарантує, що з цього щось вийде. Тим не менш, це виглядає як перспективна розробка для потенційного складаного iPhone.

iPhone Flip: камери та інші характеристики

Доповідь Марка Гурмана з Bloomberg, опублікована на початку 2021 року, може поставити хрест на витоках, які стверджують, що вони вже бачили прототипи складних iPhone. За словами Гурмана, розробка складаного iPhone в Apple не просунулась далі за дисплей, і у компанії “ще немає повноцінних прототипів телефонів у лабораторіях”.

За два роки, що минули з того звіту, ми не чули нічого, крім випадкових підтверджень того, що Apple все ще перебуває на ранніх стадіях експериментів із різними варіантами дизайну.

Не було жодної інформації про те, що ми побачимо щодо камер, процесорів та інших характеристик. На даному етапі це не дивно, адже, швидше за все, Apple ще навіть не ухвалила таких рішень. Звичайно, існує безліч припущень, але до них варто ставитися скептично.

iPhone Flip: програмне забезпечення

У той час як більшість витоків і звітів присвячені апаратній частині та дизайну доладного iPhone, Apple, швидше за все, також старанно працює над програмною частиною. Ні iOS, ні iPadOS у тому вигляді, в якому вони існують сьогодні, не будуть легко адаптовані до складної конструкції.

Враховуючи, що Apple приділяє пильну увагу досвіду користувача, компанія, швидше за все, вже обмірковує ідеї для складної версії своєї мобільної операційної системи. Залежно від того, в якому напрямку розвиватиметься iPhone Flip, ми можемо побачити на ньому нову версію iOS.

iPhone Flip: дата виходу

Хоча Apple активно тестує дизайн одного або кількох доладних iPhone, численні джерела повідомляють, що компанія ще не до кінця визначилася з цією ідеєю. У кращому разі, до появи доладного iPhone залишаться роки, в гіршому – ми можемо взагалі його не побачити.

У своєму звіті, опублікованому на початку 2021 року, Гурман дав зрозуміти, що Apple ще не “затвердила плани щодо реального запуску складаного iPhone”. На початку 2022 року MacRumors поділився повідомленням витоку “Dylandkt”, в якому говорилося, що Apple все ще сумнівається в життєздатності технології доладних дисплеїв і в тому, чи існує взагалі достатній ринок для доладних смартфонів.

У твіті, який був видалений разом з обліковим записом Dylandkt у Twitter, витік повідомив, що, хоча Apple все ще працює над різними ідеями, деякі співробітники компанії вважають, що технологія дисплеїв ще не досягла зрілості.

Не дивно, що джерела стверджують, що Apple “грає в довгу”, очікуючи, як розвиватиметься технологія. Вона також хоче переконатися, що складні смартфони мають довгостроковий ринок і що це не просто швидкоплинне захоплення, яке зійде нанівець через кілька років.

Тим не менш, в 2022 році Куо передбачив, що Apple випустить свій перший доладний iPhone до 2023 року, орієнтований на масового споживача і прогнозує, що поставки можуть досягти 20 мільйонів одиниць в перший рік. Куо також очікує, що Apple використовуватиме передові технології відображення інформації, які дадуть їй “довгострокову конкурентну перевагу” і зроблять її “найбільшим переможцем у новому тренді складних пристроїв”.

Однак у 2023 році аналітик по дисплеях Росс Янг, який має досить солідний послужний список, коли справа стосується всього, що пов’язано з технологією екранів, поділився, що йому повідомили джерела в ланцюжку поставок, що складний iPhone не з’явиться раніше 2025 року, і це дуже Попередня оцінка. “Схоже, компанія не поспішає виходити на ринок складаних смартфонів, і це може зайняти навіть більше часу, ніж зараз”, – зазначив Янг у своєму звіті про постачання та технології складаних/роликових дисплеїв у лютому 2022 року. Куо підтвердив цей термін декількома місяцями пізніше.

Минулого року у своїх звітах я очікував, що Apple випустить доладний iPhone вже в 2024 році, але тепер стало ясно, що цей прогноз необхідно переглянути. За моїми прогнозами, Apple може випустити свій перший доладний продукт не раніше 2025 року, це може бути доладний iPad або гібрид iPad та iPhone. https://t.co/HGIDPFvdar

— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) 1 квітня 2022 р.

Важливо пам’ятати, що 2025 рік – це лише одна з оцінок у довгій історії чуток та передбачень. Кілька років тому аналітики та витоки передбачали, що доладний iPhone з’явиться до 2021 року, який у результаті перетворився на 2022, а потім на 2023. Тепер це 2025 або навіть 2026 рік, але немає жодних ознак того, що це передбачення буде більш достовірним, ніж інші.

Поки що люди не почали відмовлятися від iPhone масово, щоб перейти на складні пристрої. Apple, як і раніше, продає сотні мільйонів нових iPhone на рік – часто навіть не намагаючись це зробити. Поки це не сповільниться або конкуруючі пристрої, такі як Galaxy Z Flip 5 або OnePlus Open стати переважна популярність, Apple не має багато причин зробити iPhone Flip пріоритетом. Якщо ви користувач iPhone, який дійсно хоче отримати складний смартфон в найближчому майбутньому, на жаль, схоже, вам доведеться змінити команду.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: