На iPhone перестануть працювати багато додатків

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Після встановлення другої бета-версії iOS 17.4 деякі користувачі помітили, що у них перестали запускатися PWA-додатки. Це такі додатки, які зроблені на основі сайтів, але працюють не в браузері, а окремо, можуть встановлюватися і оновлюватися через App Store, а їхні іконки закріплюються на домашньому екрані.

Реклама

З’явилася підозра, що це якийсь тимчасовий баг, який буде усунуто в наступній збірці iOS 17.4, але ні – так і було задумано. Як з’ясував сайт 9to5Mac, на сайті Apple для розробників пояснюється, чому PWA-додатки більше не можуть працювати. Річ у тім, що вони створені на рушії WebKit (тому ж самому, що використовується в Safari), а віднедавна Євросоюз зобов’язав Apple законом Digital Markets Act передбачити вибір браузера, який може використовуватися за замовчуванням замість Safari.

PWA-додатки працюють в ізольованому середовищі (як і звичайні додатки) саме через використання WebKit. Без такої ізоляції вони могли б отримати доступ до даних в інших додатках, а також можливість використовувати камеру, мікрофон і геолокаційні дані без дозволу і відома користувача. При цьому Apple залишить можливість закріплювати на домашній екран іконки сайтів, але вони відкриватимуться не як окремий додаток, а в браузері.

Примітно, що в Android теж є додатки, зібрані на базі сайтів, і вони прекрасно працюють незалежно від того, який браузер обрано як основний. Не виключено, що Apple лукавить, коли говорить, що PWA-застосунки стануть небезпечними в умовах, коли користувачам дозволено обирати браузер за замовчуванням, але також є ймовірність, що через нові вимоги Євросоюзу компанії довелося перебудувати iOS так, що ці застосунки справді могли б отримати необмежений і неконтрольований доступ до конфіденційних даних, що є неприпустимим із погляду безпеки.

PWA-додатки перестануть працювати на пристроях, які продаються в країнах Євросоюзу, тому жителям варто уважно звертати увагу на походження айфона під час купівлі. Є ймовірність, що цим обмеженням будуть володіти тільки версії пристроїв для ЄС, а у решти модифікацій їх не буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: