Смартфони

Названо 5 недоліків Android-планшетів, які мене страшенно дратують

Share

Я завжди скептично ставився до планшетів, абсолютно не розуміючи, кому і для чого вони потрібні. Для роботи немає нічого кращого за ноутбук, а смартфон – ідеальний мобільний пристрій, який завжди під рукою. Проте минулого року цікавість взяла гору. Я купив не найдешевший Xiaomi Pad 6, чия ціна в нашому роздробі не опускається нижче 15 000 грн навіть у період розпродажів, вважаючи, що нібито він виконуватиме роль пристрою для споживання контенту та періодично виступатиме як заміна для ноутбука. Але в підсумку я лише переконався, що покупка планшета на Андроїд – марна трата грошей, і проблема аж ніяк не в Xiaomi.

Які процесори у планшетів

Ноутбуки потужніші за смартфони. Це банально можна пояснити різницею в розмірах пристроїв. Також логічно припустити, що планшет потужніший за смартфон, якщо вже він займає проміжну сходинку в негласній ієрархії, а його розміри злегка не дотягують до габаритів ультрабука. Але все зовсім не так. Майже всі планшети на Андроїд поступаються за рівнем продуктивності своїм молодшим братам, хоча маркетологи на них покладають більш серйозні зобов’язання: одночасна робота в декількох додатках і виконання ресурсоємних завдань на кшталт відеомонтажу.

Як не дивно, мій планшет Xiaomi Pad 6, що вийшов наприкінці минулого року і позиціонує себе флагманом, працює на старому процесорі Snapdragon 870. Це копія чипа Snapdragon 865, представленого 5 років тому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Навіть якщо спустити всіх собак на Xiaomi, спробувавши звинуватити компанію в тому, що вона використовує старе залізо, при всьому бажанні ви не знайдете планшет на процесорі Snapdragon 8 Gen 3. Але ж саме цей чип є апаратною платформою більшості флагманських смартфонів 2024 року. Найпотужніший з усіх доступних варіантів – Galaxy Tab S9 на Snapdragon 8 Gen 2. Але коштує він не менше 30 тисяч гривень, і за ці гроші можна взяти набагато потужніший ноутбук.

Оптимізація Андроїд на планшетах

Масла у вогонь підливає оптимізація Андроїд на планшетах. Цей пристрій і так має слабке залізо навіть за мірками смартфонів. Тож в умовах, коли ти плануєш використовувати його як робочу конячку, хочеться отримати перерозподіл ресурсів на користь запущених програм, ніж зберігання фонових процесів. Але Android на планшетах побудована таким чином, ніби перед тобою просто великий смартфон, а не інструмент, що вирішує принципово інші завдання.

Android-планшети не адаптовані під багатозадачність. Так, є купа функцій, знайомих ще зі смартфонів (поділ екрана, мультивіконний режим), але від них немає жодної користі, коли один із запущених застосунків гальмує, оскільки раніше ти запустив іншу програму, і вона продовжує залишатися у фоні.

Ще одна проблема – оптимізація додатків на планшеті. Понад половина з них працює тільки у вертикальній орієнтації, а під час використання в альбомному режимі 65% екрана займає порожнеча, що зяє.

Мінуси IPS-екранів

Взявши одного разу в руки смартфон з AMOLED-екраном, я прийняв рішення, що більше ніколи не пересяду на IPS. Але ринок планшетів змусив мене це зробити, оскільки з відомих виробників моделі з матрицею на органічних світлодіодах є тільки у Samsung, і коштують вони під 50 тисяч гривень.

Перевага AMOLED-екранів (знизу) очевидна

Повальне використання IPS-матриць (а в деяких випадках навіть TFT) робить планшет на Андроїд непридатним для перегляду фільмів, хоча діагональ пристрою цього так і просить. На IPS брудний чорний колір, що швидше нагадує сірий. Через нього мене страшенно дратують чорні рамки, що залишаються через особливе співвідношення сторін дисплея, а в темних сценах просто неможливо розгледіти, що відбувається на екрані, не викручуючи яскравість на максимум.

Скільки заряджається планшет

Я прекрасно розумію, що планшет більший, а тому ємність його акумулятора в середньому на 50-60% більша, ніж у смартфона. Але чому за 10 тисяч гривень можна купити Redmi Note 11 Pro+ зі 120-ватною зарядкою в комплекті (від 0 до 100% за 15 хвилин), а планшет за ті самі гроші запропонує мені в найкращому разі 18 Вт, через які на відновлення енергії піде не менше 3-х годин?

Швидкість заряджання – це вкрай важлива характеристика для планшета. Він і так працює недовго через великий і ненажерливий IPS-екран, так дайте хоча б по-швидкому відновити його енергію. Але ні: задовольняйся малим і не обурюйся.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    Ось чому Windows XP не варто використовувати у 2024-му році (відео)

    Техноблогер Ерік Паркер опублікував цікавий відеоролик: він показує, як Windows XP відстала від часу в…

    17.05.2024

    Qualcomm перестає постачати компоненти для Huawei до США

    Влада США зупинила поставки компонентів американської компанії Qualcomm для китайської Huawei Technologies, імовірно, у відповідь…

    17.05.2024

    ASUS розкрила характеристики свого ноутбука на Snapdragon X Elite

    В'єтнамське відділення ASUS випадково опублікувало зображення та характеристики першого ноутбука компанії з процесором Qualcomm Snapdragon…

    17.05.2024

    Motorola представила новий смартфон у якого задня панель з дерева

    Сімейство смартфонів Motorola поповнила флагманська модель X50 Ultra. Крім потужного заліза, просунутої камери та «кіберспортивного»…

    17.05.2024

    Інсайдер назвав дату коли представлять iPhone 16

    Головна аналітична компанія DSCC Росс Янг поділився в X (екс-Twitter) інформацією про те, що постачальники…

    17.05.2024

    Виробництво дисплеїв для iPhone 16 розпочнеться у червні

    За його словами, випуск панелей розпочнеться вже найближчими тижнями, причому найбільші обсяги виробництва будуть у…

    17.05.2024