Galaxy S24 Ultra, Vivo X100 Pro і iPhone 15 Pro Max порівняли в стрес-тестах

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На сьогоднішній день на ринку є три найпотужніші смартфони: Galaxy S24 Ultra, iPhone 15 Pro Max і Vivo X100 Pro, які мають неймовірні чіпсети. Їх вирішили перевірити в рівних умовах, щоб визначити, хто з них є лідером. iPhone 15 Pro Max оснащений процесором Apple A17 Pro з шестиядерним процесором, тактовою частотою до 3,77 ГГц і новою 6-ядерною графічною архітектурою.

Galaxy S24 Ultra працює на процесорі Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (SD8G3) з восьмиядерною конфігурацією, тактовою частотою до 3,4 ГГц і графічним процесором Adreno 750, тактова частота якого становить 1 ГГц. Vivo X100 Pro оснащений чипом MediaTek Dimensity 9300 (D9300) з восьмиядерною архітектурою, тактовою частотою до 3,25 ГГц, що охоплює чотири великі та чотири середні ядра. Графічний процесор Mali G720-Immortalis має 12-ядерну конфігурацію.

Для порівняння продуктивності чіпів були проведені тести в рамках працездатності процесорів і графічних процесорів в однакових умовах. Температуру навколишнього середовища в приміщенні і температуру кожного пристрою на його задній панелі було виміряно за допомогою інфрачервоного теплового датчика до і після кожного запуску. Усі пристрої були протестовані за однакової температури навколишнього середовища і в один і той самий час, що дає змогу отримати надійні результати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це більш справедливий підхід до порівняння продуктивності. Проведення тестів процесорів здійснювалося з використанням Geekbench 6, який надає задачі більш актуальні для сьогоднішніх користувачів смартфонів, включно із завданнями навчання, пов’язаними з фотографією та мовними моделями. Для перевірки графічного процесора було використано екстремальний тест Wild Life, який запускає інтенсивне графічне навантаження протягом 20 хвилин, фіксуючи найкращий і найнижчий результати циклу для визначення стабільності продуктивності.

Оцінюючи продуктивність чипів у Geekbench 6, видно, що чип iPhone A17 Pro має значну перевагу в одноядерній продуктивності – на 30+% порівняно з SD8G3 від Galaxy та D9300 від Vivo. Одноядерна продуктивність зазвичай вважається найважливішою, оскільки більшість мобільних додатків використовує лише одне ядро. Однак для складніших завдань багатоядерна продуктивність стає важливішою, особливо для завдань машинного навчання у фотографічних додатках або іграх. У цьому випадку D9300 практично знаходиться на одному рівні з A17 Pro, тоді як SD8G3 відстає приблизно на 7%.

Рік-другий тому це було неможливо, тому розрив у продуктивності між чипами Apple і конкурентами значно скорочується. Ранні тести для SD8G4 і D9400, які заплановані на найближче майбутнє, також віщують багатообіцяючі результати, що вказує на те, що лідерство у сфері продуктивності Apple може зникнути, якщо вони не представлять щось особливе з A18 Pro. Що стосується теплових характеристик під час Geekbench 6, вони були в нормі для всіх чипсетів, хоча D9300 трохи нагрівся – з огляду на те, що Geekbench 6 не є стрес-тестом.

Екстремальний тест 3D Mark Wild Life проводили в одному й тому самому приміщенні в один і той самий час за однакової температури довкілля 26 градусів Цельсія (78,8 F) та яскравості екрана, встановленої на 50%. SD8G3 і D9300 перевершують A17 Pro за піковою продуктивністю, хоча найнижчий результат завантажувального циклу був у iPhone, а також був найвищим. Загальний діапазон частоти кадрів iPhone також був на одному рівні з SD8G3. Слід зазначити, що стабільність iPhone була найвищою – 61,4%, що приблизно на 10% вище, ніж у двох інших чипів. Це потенційна перевага 3-нм процесу виробництва TSMC, незважаючи на те, що вони використовують тільки базовий графітовий лист як теплове рішення.

Це також свідчить про те, що проблеми з перегрівом, з якими зіткнувся iPhone 15 Pro під час його випуску, було усунуто. При цьому Vivo/D9300 працював при температурі 44 градуси Цельсія (111,2 F), в той час як SD8G3 і A17 Pro залишалися трохи нижчими за 40 градусів Цельсія (104 F). У той час як Vivo X100 Pro має випарну камеру, Samsung оснастила Galaxy S24 Ultra випарною камерою, яка на 92% більша, ніж у S23 Ultra. SD8G3 споживав трохи більше енергії, втрачаючи 9% заряду за 20-хвилинний тест, у той час як A17 Pro і D9300 втрачали лише по 7% заряду кожен.

Усі перераховані вище мобільні пристрої підходять як для досвідчених, так і для звичайних користувачів. Крім того, кожен з них забезпечує відмінну продуктивність під час запуску мобільних ігор, і загалом їхні особливості практично ідентичні. A17 Pro посідає перше місце в рейтингу загальної продуктивності процесора, в той час як SD8G3 і D9300 ділять нагороди за графічний процесор, з точки зору загальної продуктивності.

Ці тести також показують, що спільне використання NPU для прискорення машинного навчання дає змогу процесорам і графічним процесорам цих чипів виконувати більше завдань штучного інтелекту на самому пристрої, що, безсумнівно, є перевагою, порівнюючи з такими чипами, як Tensor G3, які переносять багато новітніх завдань генеративного штучного інтелекту Pixel 8 Pro для опрацювання в хмарі. Це дає змогу зберігати конфіденційність, скорочує затримку й заощаджує заряд батареї, що є важливою перевагою в забезпеченні високої продуктивності, яку надають усі перераховані вище смартфони та їхні чипи.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.