Я використав новий тип смартфона, який може замінити Android

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Коли ви купуєте телефон сьогодні, то насамперед вирішуєте, яка операційна система вам потрібна: Android чи iOS. Минулими роками ми бачили, як з’являлися і зникали інші платформи, від Windows Phone до Palm OS, але в 2024 році Android та iOS залишаться двома єдиними варіантами.

Реклама

Однією з останніх речей, які я побачив на виставці CES 2024 на початку цього місяця, була операційна система для смартфонів, яка намагається стати третім вибором між Android і iOS. Вона називається Apostrophy OS (також AphyOS), і мені вдалося пограти з нею, а також поспілкуватися з генеральним директором Apostrophy Стівом Чистуллі, щоб дізнатися про можливу альтернативу Android та iOS.

Що таке Apostrophy OS?

За словами представників компанії, Apostrophy OS – це “індивідуальна реалізація на рівні ОС, інтегрована у партнерство зі смартфоном виробника оригінального обладнання (OEM)”. Простіше кажучи, це операційна система, яку виробники смартфонів можуть ліцензувати та використовувати на своїх пристроях – так само, як Android.

Краща угода на замовлення Galaxy S24 Ultra

В основі Apostrophy OS також лежить Android (зокрема Android 13), але вона була сильно модифікована, щоб працювати зовсім по-іншому – з великим упором на конфіденційність користувачів. Компанія Apostrophy базується у Швейцарії, і Apostrophy OS дає вам “повний контроль” над усіма вашими особистими даними.

Починаючи з головного екрану, ваша головна сторінка в Apostrophy OS називається Domus. Це сіра сторінка з ярликами для Aphy Store (власний магазин додатків Apostrophy), календаря, контактів, VPN-сервісу Apostrophy, ваших файлів, електронної пошти та багато іншого. На цій сторінці ви не можете нічого налаштувати, а все, що ви тут робите проходить через сервери Apostrophy для максимальної безпеки.

Однак, провівши пальцем вліво, ви потрапите до “Piazza”. Piazza можна налаштовувати, як і будь-який інший домашній екран Android, і запускати тут будь-які програми. Але він все ж таки відрізняється підвищеною безпекою, оскільки кожен додаток, запущений в Piazza, знаходиться в пісочниці і відділений від інших додатків.

Це означає, що ви, як і раніше, можете використовувати будь-який додаток для Android – будь то WhatsApp, YouTube, Instagram і т. д., – але він працює як щось окреме, не маючи доступу до ваших даних за межами програми. Google Play Store не встановлено за замовчуванням у Apostrophy OS, але ви можете легко встановити його за кілька хвилин. Чистуллі сам провів мене з цього процесу, і це буквально питання введення даних вашого облікового запису Google та прийняття деяких умов конфіденційності.

Як пояснив мені Чистуллі, “я маю відносини з WhatsApp. Я знаю інформацію, яку WhatsApp отримує і яку Meta буде використовувати. Тепер це єдині відносини. Мені більше не потрібно турбуватися про те, що Google братиме участь у цих відносинах”.

Те саме стосується інших програм, включаючи програми Google. Як сказав мені Чистуллі:

“Мені подобаються YouTube та YouTube Music, і я досить часто ними користуюся. Такі мої стосунки з YouTube та Google”. Чи означає це, що вони мають доступ до моєї пошти Gmail і всього іншого?”. Якщо ви не користуєтеся Gmail або іншими сервісами Google, відповідь “ні”.

VPN, обліковий запис електронної пошти та багато іншого – за певну ціну

Але безпечний спосіб використання програм для Android – це лише частина можливостей Apostrophy OS. Інша важлива річ, яку пропонує Apostrophy, – це набір додатків та сервісів, що надаються безпосередньо компанією.

Перший називається Digital Nomad, і це, по суті, VPN, вбудований в операційну систему. Ви можете увімкнути його в будь-який час і змінити своє місцезнаходження з США, Німеччини або Японії. Поки вона включена, все, що ви робите на смартфоні з Apostrophy OS, приховано за VPN.

Що мені здалося цікавішим, так це функція під назвою “Ledger”. Якщо натиснути та утримувати кнопку в будь-якій програмі, можна натиснути на значок Ledger. Після цього ви перейдете на нову сторінку з циферками “Конфіденційність даних” та “Скорочення викидів вуглекислого газу”, що належать до цієї програми.

Переміщуючи ці циферблати, ви, по суті, змінюєте різні дозволи, які має програма на вашому телефоні. Однак замість того, щоб вручну змінювати кожну роздільну здатність, не маючи чіткого пояснення, що вона робить, Apostrophy OS робить це автоматично, коли ви переміщаєте ці циферблати. Бажаєте, щоб програма мала вільний доступ до всіх дозволів, які вона запитує? Встановіть повзунок “Конфіденційність даних” на 1. Бажаєте дозволити деякі необхідні дозволи, але заблокувати інші? Поверніть регулятор на 4.

Кожна цифра на циферблаті чітко пояснює, що саме ви змінюєте та які дозволи дозволені/заборонені. Повзунок скорочення викидів працює аналогічно, але сфокусований на обмеженні обчислювальної потужності телефону. Переміщення цього регулятора на 2, наприклад, дозволяє застосуванню використовувати обмежену кількість фонових даних та оптимізувати витрати заряду батареї. Зміна значення на 3 повністю забороняє використання фонових даних цією програмою та обмежує витрати заряду батареї.

Чистуллі пояснив мені це так:

“Більшість людей не хочуть перебирати та обговорювати 200 різних типів дозволів та доступів. Ми розділили їх на категорії приватності та впливу на енергоспоживання, а потім надали вам ці прості та дуже зручні циферблати із зазначенням впливу на енергоспоживання кожної програми”.

Разом з VPN та Ledger-сервісами Apostrophy OS надає вам обліковий запис Apostrophy з новою адресою електронної пошти, календарем, контактами, додатком для завдань та 5 ГБ місця у хмарному сховищі. Все це коштує близько 15 доларів на місяць, а один рік надається безкоштовно для придбання будь-якого телефону з Apostrophy OS.

Апаратне забезпечення Apostrophy OS

Це програмне забезпечення Apostrophy OS, а що щодо апаратної частини? Я використовував телефон Punkt MC02 – і єдиний телефон з Apostrophy OS на даний момент.

Це стандартний телефон на базі Android. Він оснащений 6,67-дюймовим IPS-екраном з роздільною здатністю 2400 x 1080 та частотою оновлення 60 Гц. Ви отримаєте процесор MediaTek Dimensity 900, 6 ГБ оперативної пам’яті, 128 ГБ сховища, що розширюється, основну камеру на 64 Мп, 8 Мп надшироку камеру і 2 Мп макрокамеру. За нього доведеться заплатити 749 доларів.

Під час мого знайомства з телефоном мені здалося, що він добре зроблений, але такі характеристики за 749 доларів можуть стати непростим завданням. Гарні новини? На підході є ще кілька телефонів на базі Apostrophy OS. Чистуллі каже, що Apostrophy вже має “ще один OEM-виробник на борту” і що компанія має “третій [OEM] до кінця року”.

Альтернатива Android, на яку ми так довго чекали?

Чи є Apostrophy OS третьою мобільною операційною системою, на яку ми так довго чекали у світі Android vs. iOS? Наголос на конфіденційності та обов’язкова підписка роблять її явно нішевим варіантом, але в ній виразно щось є.

Компанія Apostrophy виконала велику роботу, зробивши своє програмне забезпечення простим і зрозумілим, і це досягнення не можна не відзначити. Інструменти конфіденційності мають сенс, все працює так само, як і на інших телефонах Android, і ви можете використовувати будь-які програми, якими вже користуєтеся на Galaxy S23 або Google Pixel 8. Як сказав Чистуллі, “навіщо вибирати інший пристрій на Android, якщо ви можете отримати найкраще із двох світів?”.

Існують очевидні перешкоди, які Apostrophy необхідно подолати. Потрібно запустити Apostrophy OS на більшій кількості пристроїв, доставити їх на полиці магазинів та на очі людям, а також переконливо довести, що варто купувати телефон із щомісячною підпискою. Все це набагато простіше сказати, ніж зробити, але Apostrophy, схоже, впорається з цим завданням. І мені не терпиться побачити, як компанія впорається з цим завданням.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ