Apple хоче, щоб iOS 18 стала найбільшим оновленням за всю історію iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iOS 17 ще отримала не всі обіцяні їй функції, а Apple вже готується до релізу наступної великої версії мобільної ОС. Нею стане iOS 18, яка вийде восени цього року. Поки про неї відомо не так багато – все-таки основні подробиці нам розкриють на конференції WWDC 2024, – але розробники Apple щосили працюють над створенням майбутнього оновлення. Начебто нічого незвичайного, оскільки така робота ведеться задовго до офіційної презентації операційної системи нового покоління. Але 18-а ітерація обіцяє стати одним з найбільших оновлень iOS в історії.

Що нового буде в iOS 18

За даними Bloomberg, Apple розраховує, що iOS 18 буде сприйнята публікою краще, ніж багато хто з попередніх версій, що виходили до неї. Приводом для цього послужить значущість нововведень, які чекають на майбутній апдейт. Якщо вірити чуткам, більшого оновлення iPhone ще не бачили. Чим же воно здивує нас?

Як мінімум про одне нововведення відомо вже напевно. Це не чутки, а офіційно підтверджена інформація. В iOS 18 з’явиться підтримка RCS-повідомлень. Це протокол, аналогічний тому, який використовує iMessage, але з поправкою на більшу універсальність. Таким чином користувачі фірмового месенджера Apple зможуть спілкуватися через нього з користувачами Android.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Навіщо потрібна підтримка RCS в iPhone

Очевидно, що приводом для переведення iMessage на RCS став закон про цифрові ринки, який ухвалили в Європі. Але, на відміну від альтернативних магазинів застосунків і платіжних сервісів, новий протокол передачі повідомлень стане міжнародним нововведенням. Зрештою, впровадити його – в інтересах самої Apple, оскільки це дасть iMessage можливість утриматися на ринку месенджерів, звідки його стрімко витісняють WhatsApp і Telegram.

“Пізніше цього року ми додамо в iOS підтримку універсального стандарту передачі повідомлень RCS, розробленого Асоціацією GSM. Ми вважаємо, що його впровадження дасть змогу подарувати користувачам більше свободи в спілкуванні порівняно з традиційними SMS і MMS. Новий протокол буде підтримуватися на iOS паралельно з iMessage, який, як і раніше, залишиться найкращим і найбезпечнішим засобом обміну повідомленнями на пристроях Apple”, – заявили в компанії.

Чи буде RCS працювати в Україні

Таким чином, iMessage залишається на iOS і нікуди не дінеться. Але навряд чи Apple буде створювати ще один месенджер тільки, щоб забезпечити підтримку RCS. Найімовірніше, новий стандарт буде впроваджено в штатний додаток “Повідомлення”. У результаті власники iPhone зможуть надсилати один одному повідомлення через iMessage, а на сторонні платформи послання йтимуть за протоколом RCS, а не через SMS, як зараз.

Чи буде RCS в iMessage працювати в Україні, поки що під питанням, і наразі дати на нього відповідь не представляється можливим. З одного боку, сам протокол у нас в країні дозволений, хоч і не користується особливою популярністю. Насамперед це пов’язано з тим, що налагодити його підтримку мають стільникові оператори.

Нові функції iOS 18 і штучний інтелект

Що стосується інших нововведень iOS 18, то вони, найімовірніше, будуть зосереджені навколо штучного інтелекту і підтримки нейромереж. Apple давно хоче відродити інтерес користувачів до Siri, а тому всіляко намагається розширити її можливості. Bloomberg повідомляє, що на голосового асистента компанії чекає нова мовна модель, яка дасть їй змогу натуральніше вибудовувати діалог, пам’ятати контекст без необхідності повторювати весь запит цілком.

Крім того, розширена підтримка нейромереж буде інтегрована і в інші сфери iOS. Їх планується вбудувати в багато додатків, які встановлюються на iPhone за замовчуванням:

  • Apple Music
  • Повідомлення
  • Pages
  • Keynote
  • Numbers
  • Команди
  • Нотатки
  • Пошта

У додатках, орієнтованих на спілкування, ШІ допомагатиме користувачам добудовувати діалог, пропонуючи предиктивне введення наступного рівня. В офісних програмах нейромережа зможе стежити за орфографією і стилістикою мови, проводити підрахунки тощо. А в Apple Music буст штучного інтелекту забезпечить точнішу роботу рекомендаційних алгоритмів і систем формування плейлистів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.