Користувачі переходять на старі iPhone – кожен другий смартфон на вторинному ринку зроблений Apple

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні ринок мобільних телефонів стикається зі значними викликами, а експерти вважають, що до початку наступного десятиліття чинним лідерам доведеться посунутися. Особливо складно буде Samsung, а ось у Apple поки що справи йдуть відносно стабільно. Не виключено, що частка яблучної компанії також просяде, але за рахунок збільшення вартості послуг і кінцевих продуктів різницю вдасться перекрити.

Щодо Samsung, то корейцям доведеться вигадувати нову стратегію розвитку, оскільки китайські компанії діють дедалі агресивніше і пропонують цікаві продукти в усіх цінових сегментах. Загалом фахівці впевнені в тому, що найближчі роки пройдуть спокійно, а сьогодні ключовим виробникам важливо не піти з займаних позицій, оскільки економічні складнощі в Європі та США не спонукають користувачів до купівлі нових смартфонів.

А ось вторинний ринок зростає. Ще недавно аналітики рапортували, що життєвий цикл користування смартфоном скорочується, але нині все різко змінилося, а в підсумку користувачі вважають за краще економити. Так, якщо звернутися до даних компанії IDC, то можна з’ясувати, що продажі вживаних і відновлених смартфонів у світі за 2023 рік склали 309.4 мільйона одиниць. Ну а це між іншим чисте зростання на 9.5% якщо порівнювати з 2022 роком (було реалізовано 282.6 мільйона вживаних апаратів). А ось продажі нових смартфонів планомірно скорочуються, що свідчить про тенденцію, яка склалася у світовому масштабі. Якщо перейти до цифр, то можна помітити, що всього за 2023 рік було реалізовано 1.17 мільярда телефонів, що на 3.2% менше, ніж роком раніше. Що примітно, продажі падають уже кілька років, а в підсумку аналітики запевняють, що такі низькі показники не спостерігалися з 2013 року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Експерти називають кілька фундаментальних причин, що негативним чином позначилися на статистиці продажів смартфонів. Це: глобальна політична напруженість, висока інфляція, і багато інших чинників, що змушують людей по всьому світу економити. Передбачається, що продажі нових смартфонів продовжуватимуть знижуватися, тоді як вторинний ринок покаже зростання і до 2027 року досягне 431.1 мільйона пристроїв. Середньорічний приріст на цьому ринку становитиме близько 9%, а отже, продажі нових телефонів можуть обрушитися ще сильніше. Що дивно, зростання вторинного ринку стримується кількома компаніями, що випускають вигідні пропозиції в декількох сегментах. Це Xiaomi і Realme, які пропонують бюджетні апарати з характеристиками субфлагманів 3-річної давності.

Ну і як наслідок усіх цих змін спостерігається зростання життєвого циклу смартфонів. За даними IDC, у 2023 році в середньому люди використовували мобільник близько 40 місяців, а це близько 3.5 року. Аналітики нагадують, що значних інновацій на ринку розумних ґаджетів давно немає, а отже життєвий цикл смартфонів і далі зростатиме, що призведе до падіння продажів, але дасть змогу вторинному ринку розвиватися семимильними темпами.

Зростає популярність програм трейд-іну, коли власники не найстаріших апаратів можуть їх обміняти на новинки з розумною доплатою. Останнім часом ритейлери відзначають зниження обмінного фонду смартфонів, випущених 2 і менше років тому. Це означає, що пересічний користувач стає розумнішим. Трейд-ін не такий вигідний, як продаж телефону на вторинному ринку, а багато користувачів не бачать сенсу в заміні флагмана навіть після трьох років з моменту його виходу.

За даними дослідницької компанії Counterpoint Research, у 2023 році понад 25% усіх проданих старих телефонів припало на США. Ну а оскільки інтерес до вторинного ринку високий, то цінова політика змінюється в бік збільшення. Часто це відбувається за рахунок дорогих апаратів. Наприклад, кожен другий смартфон, який продається на вторинному ринку, зроблений американською Apple. Аналітики відзначають, що телефони, створені на базі операційної системи Android, не такі привабливі через 3-4 роки після свого виходу з цілком об’єктивних причин. Вся справа в технічній підтримці, адже яблучна компанія випускає оновлення 5 років, а довіра до iPhone набагато вища. Щодо китайських компаній, то ці хлопці і зовсім можуть забути про свої зобов’язання через рік, залишаючи користувачів наодинці з проблемами безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.