Вийшла нова бета iOS 17.4: всі нові зміни

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні Apple представила розробникам перші бета-версії iOS 17.4 та iPadOS 17.4, які принесли кілька радикальних оновлень для iPhone та iPad в Європі. Більшість великих змін торкнуться лише користувачів з ЄС, але в операційній системі також є оновлення, які доступні по всьому світу.

Зміни для ЄС

Щоб відповідати вимогам Закону про цифрові ринки, компанія Apple внесла кілька важливих змін у роботу App Store та додатків у Європейському Союзі. Ці зміни включені в iOS 17.4, але обмежені країнами, що входять до Європейського економічного простору.

Альтернативні магазини додатків та нові умови App Store

Розробники додатків у ЄС можуть пропонувати альтернативні магазини додатків або встановлювати свої додатки через альтернативні магазини, а компанія Apple запровадила абсолютно нову структуру відрахувань, яка відповідає цим змінам. Розробники можуть обрати нову бізнес-структуру, яка застосовується як до додатків, що розповсюджуються в App Store, так і до додатків, що розповсюджуються альтернативними способами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розробники додатків, які використовують нову систему, повинні будуть платити стандартну плату в розмірі 0,50 євро за користувача на рік, причому перший мільйон встановлень пропонується безкоштовно. Додатки, що розповсюджуються через альтернативні магазини додатків, не матимуть жодних комісій. Додатки, що розповсюджуються через App Store, платитимуть знижену 17-відсоткову комісію, або 10 відсотків для тих, хто перебуває в програмі для малого бізнесу, або для користувачів, чиї підписки старші за рік.

Розробники можуть відмовитися від нової системи і використовувати існуючу систему з тими ж 15/30% комісійних, які діють в інших країнах світу. Apple має калькулятор комісійних, щоб допомогти розробникам визначити, скільки вони платитимуть за існуючою системою, за новою системою, за новою системою з використанням альтернативних магазинів додатків та за новою системою з використанням App Store.

За бажанням користувачі можуть встановити бажаний альтернативний магазин додатків як магазин додатків за замовчуванням на своєму пристрої. Користувачі з ЄС побачать відповідну опцію в додатку “Налаштування”.

Існує величезна кількість закулісних змін, які уможливлюють цю функцію в ЄС, включаючи оновлення всіх видів системних повідомлень. Наприклад, користувачі в ЄС отримають спливаюче попередження, якщо додаток з альтернативного магазину додатків містить шкідливе програмне забезпечення, а також з’являться нові екрани для перевірки інформації з альтернативного додатку.

Параметр “Час екрану” дозволить батькам вирішувати, чи можуть пристрої їхніх дітей встановлювати додатки з альтернативних маркетплейсів додатків.

Альтернативні способи оплати

Apple також дозволяє додаткам використовувати альтернативні способи оплати у своїх додатках, і більше немає вимоги використовувати покупку в додатку. Розробники, які поширюють додатки через App Store і використовують альтернативний варіант оплати, отримають тривідсоткову знижку на свої збори в App Store.

Розробники, які розповсюджують програми через альтернативні додатки і також використовують альтернативний варіант оплати, не сплачуватимуть Apple жодних зборів, окрім встановленого збору в розмірі 0,50 євро за користувача.

За допомогою альтернативних платежів покупки цифрових товарів і послуг можна здійснювати безпосередньо в додатку, або ж розробник може створити посилання на свій веб-сайт, щоб користувач міг здійснити платіж. Apple вимагає, щоб розробники використовували відомого, безпечного постачальника платіжних послуг.

Оновлення сторонніх браузерів

Після оновлення до iOS 17.4 користувачі з ЄС, відкривши Safari, побачать спливаюче вікно, яке дозволить їм вибрати новий варіант браузера за замовчуванням зі списку найпопулярніших браузерів на iOS.

Apple також дозволяє використовувати альтернативні браузерні движки і не обмежуватиме такі браузери, як Chrome, движком WebKit.

Доступ до NFC

Сторонні платіжні додатки та банки отримали доступ до чіпа NFC в iPhone в iOS 17.4 і можуть пропонувати безконтактні платежі безпосередньо на iPhone без використання Apple Pay або додатку Wallet. Користувачі можуть встановити постачальника безконтактних платежів за замовчуванням, який активується на терміналах tap-to-pay або при подвійному натисканні бічної кнопки на iPhone.

Опція встановлення постачальника безконтактних платежів за замовчуванням доступна в додатку “Налаштування” в ЄС, а в цьому розділі також буде надано детальну інформацію про всі додатки, які запитували та отримали доступ до безконтактних платежів.

Користувачі з ЄС також можуть змінити програму Wallet на iPhone за замовчуванням.

Зміни в ігрових додатках

Потокові ігрові програми тепер дозволені в App Store по всьому світу, а це означає, що такі сервіси, як Xbox Cloud Gaming та Nvidia GeForce NOW, можна пропонувати як окремі додатки для iPhone та iPad.

Раніше Apple дозволяла пропонувати хмарні ігрові сервіси лише через Інтернет, але тепер дозволені спеціальні додатки, які дозволяють користувачам транслювати ігри з серверів.

Міні-додатки, міні-ігри, чат-боти та плагіни також тепер можуть використовувати систему внутрішніх покупок.

Нові емодзі

У бета-версії iOS 17.4 додано нові емодзі-символи: лайм, їстівний коричневий гриб, фенікс, розірваний ланцюг, вертикальне хитання головою (кивок “так”) та горизонтальне хитання головою (заперечне хитання головою “ні”).

Ці емодзі є частиною оновлення Unicode 15.1, яке було затверджено у вересні 2023 року.

Обмін повідомленнями з Siri

Параметр “Автоматичне надсилання повідомлень” у розділі “Siri та пошук” перейменовано на “Обмін повідомленнями з Siri”, а також з’явилася можливість налаштувати Siri на читання вхідних повідомлень певною мовою, наприклад, іспанською, французькою, німецькою, китайською та багатьма іншими мовами.

Зміна не змінює основну мову, якою Siri слухає і відповідає, а обмежується відтворенням повідомлень.

Подкасти та музика

Вкладки “Слухати зараз” в Apple Music та Подкастах перейменовано на “Додому”.

Транскрипти подкастів

Додаток “Подкасти” тепер пропонує транскрипції, подібно до того, як працюють тексти пісень в додатку Apple Music.

Safari

Рядок пошуку URL-адрес у Safari тепер ширший, ніж раніше.

Захист від викрадених пристроїв

У розділі “Захист від крадіжок” програми “Налаштування” з’явилася можливість вмикати затримку безпеки завжди або тільки тоді, коли ви знаходитесь далеко від знайомих місць.

Більше можливостей

Знаєте про щось нове в iOS 17.4, що ми пропустили? Напишіть нам у коментарях нижче.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.