Схожість і відмінності Samsung Galaxy S24 і iPhone 15. Який смартфон краще купити у 2024 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Samsung Galaxy S24, який нещодавно вийшов, зіткнувся з серйозною критикою: за словами користувачів, новий смартфон практично нічим не відрізняється від минулорічної версії, а ті нововведення, що є, знову підглянуті в iPhone. Водночас базовий iPhone 15, що вийшов у 2023 році, отримав не менше негативу на свою адресу, через що користувачі продовжують віддавати перевагу Pro-версії. Незважаючи на це, у двох моделей від абсолютно різних виробників є багато спільного! Чим відрізняється новий Galaxy S24 від iPhone 15 і який з них кращий просто зараз?

Який вигляд має Samsung Galaxy S24

Як і iPhone 15, базовий Galaxy S24 отримав лише невеликі зміни зовнішнього вигляду. У новій версії смартфона з’явилися матові грані замість глянцевих, а сам корпус став абсолютно плоским, за винятком модулів камер, що заважають лежати рівно на столі. Крім того, рамки смартфона зменшилися і стали тоншими, ніж у iPhone 15 Pro! Однак вищезгадані зміни все одно мають мінорний характер – Galaxy S24 не відрізнити від Galaxy S23 неозброєним оком.

Зате південнокорейський бренд зробив те, про що Apple поки що лише замислюється – збільшив діагональ екрана базової моделі з 6,1 дюйма до 6,2. За традицією в смартфоні використовується AMOLED-екран з підтримкою 120 Гц, про які базовий iPhone 15 поки може тільки мріяти. До того ж він ще й яскравіший – 2600 ніт проти 2000 ніт у піку. Лицьова панель Galaxy S24 має більшу корисну площу екрана за рахунок невеликого вирізу для камери. Водночас iPhone 15 обзавівся Dynamic Island, у функціональності якого немає сумнівів, а також новою задньою кришкою з матового скла.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нові функції Samsung Galaxy S24

Одне з головних софтверних нововведень Galaxy S24 – функція Circle to Search. Вона дає змогу обвести фрагмент тексту або зображення на екрані телефону і виконати пошук в Інтернеті. Усе б нічого, от тільки це фірмова фішка Google, а Samsung Galaxy S24 – лише одні з перших пристроїв, на яких вона запрацює поряд з останніми смартфонами Pixel.

Водночас Apple давно просуває на iPhone функцію Visual Look Up – вона розпізнає найрізноманітніші об’єкти на фотографіях, включно зі стравами і значками з ярличків на одязі, надаючи всю інформацію про них без переходу в браузер. Не забувайте про розпізнавання тексту, видалення фону з фотографій і багатьох інших функцій на основі нейромереж, які доступні навіть старим моделям iPhone.

Що таке Galaxy AI

У нових смартфонах Samsung дебютувала Galaxy AI – вбудована нейромережа для редагування фотографій та з іншими корисними функціями. Фактично власникам більше не доведеться завантажувати сторонній софт і платити за нього. До того ж у смартфони тепер вбудований чат-бот, переклад телефонних дзвінків і є можливість створити шпалери. Але є нюанс: нейромережа Самсунг з’явиться і на інших пристроях, включно з торішніми моделями. До того ж користуватися Galaxy AI безплатно можна лише до 2025 року, хоча той самий Google Pixel 8 пропонує приблизно ті самі функції абсолютно безплатно.

На жаль, iPhone поки не може похвалитися аналогом Galaxy AI. Вбудований фоторедактор залишає бажати кращого, але деякі функції на основі нейромереж працюють самі по собі вже давно. Отже, тут iPhone 15 поступається Galaxy S24, але ми все ж очікуємо виходу iOS 18 зі штучним інтелектом.

Самсунг чи Айфон – у кого краща камера

Камера Galaxy S24 не зазнала серйозних змін: це все той же 50-мегапіксельний сенсор, як і в Galaxy S23. Єдина відмінність – поліпшена постобробка, але навряд чи її хтось помітить. Водночас iPhone 15 обзавівся 48-мегапіксельною камерою і у нього, як і раніше, немає рівних. Погляньте на фотографії неба.

Обидва смартфони фотографують приблизно однаково. Ліворуч – iPhone 15, праворуч – Galaxy S24. Фото: 9to5mac

Не помітили різниці? Це нормально! Samsung і iPhone фотографують приблизно однаково, а різниця криється в дрібницях. На селфі нижче помітно, як смартфон від Apple краще справляється з балансом білого і не засвічує задній план.

iPhone 15 (ліворуч) менше засвічує дальній план. Фото: 9to5mac

Водночас Galaxy S24 об’єктивно крутіший за iPhone 15 за рахунок наявності 3-кратного телеоб’єктива, зображення з якого також може масштабуватися і поліпшуватися завдяки ШІ. Базовий iPhone 15 може похвалитися лише цифровим зумом, але він практично марний. Інша справа – камера в iPhone 15 Pro Max!

Galaxy S24 або iPhone 15 – який смартфон купити у 2024 році

Ну, і ще одна перевага iPhone 15 над Galaxy S24 – чип A16 Bionic, який традиційно котирується вище Exynos. Процесори Samsung ще й витрачають більше енергії, за рахунок чого перегріваються і розряджають акумулятор, тому збільшення ємності до 4000 мА-год навряд чи зіграє вирішальну роль. Проте функціонально кожен з них гарний по-своєму і визначитися, який смартфон кращий у 2024, вкрай складно. Відштовхуватися потрібно ще й від зручності операційної системи, тому вибір суто особистий.

Samsung Galaxy S24 тільки почав з’являтися в продажу і коштує близько 40 000 гривень, що досить дорого за базову версію. Простіше купити торішню версію за більш прийнятною ціною або дочекатися зниження цін на новинку – як відомо, Самсунги швидко дешевшають.

Водночас із наявністю iPhone 15 немає жодних проблем. Купити базову версію зі 128 Гб можна приблизно за 35 000 гривень, а то й дешевше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.