Смартфони

Чим ігровий смартфон відрізняється від звичайного

Share

Незважаючи на те, що ігровим смартфоном можна назвати будь-яку модель, у світі Android існує ціле царство пристроїв для геймерів. Виробники наполегливо намагаються виділити їх в окрему категорію, і часом у них це виходить. Ігрові смартфони випускаються впродовж кількох років, і, як би їх не критикували, вони користуються популярністю. Але чим вони відрізняються від звичайних моделей, а головне – чи варто купувати телефон для ігор, якщо ви вважаєте себе завзятим геймером?

Смартфони з незвичайним дизайном

Головна відмінність звичайного смартфона від ігрового – зухвалий дизайн другого. Пристрій, орієнтований на геймерів, має нарочито зухвалий вигляд. Такі моделі люблять оснащувати RGB-підсвічуванням та іншими елементами дизайну, які заведено називати не інакше як “свистоперделками”.

Навіщо це потрібно – незрозуміло. Можливо, так, на думку виробників, легше виділитися на тлі звичайних моделей. Але, як би там не було, зухвалий дизайн крім геймерських телефонів на Андроїд властивий також ноутбукам для ігор і допоміжним аксесуарам.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфон із потужним процесором

Мабуть, найбанальніша відмінність телефону для ігор від звичайного – потужний процесор. Як правило, геймерську модель оснащують найтоповішим залізом, доступним на сьогоднішній день, щоб гравець міг отримати максимальну частоту кадрів у будь-якому AAA-проекті.

Потужний чип часом доповнюється позамежним обсягом оперативної пам’яті аж до 24 ГБ. Але ж тим самим може похвалитися будь-який флагман на Android. І в чому тоді секрет успіху ігрового смартфона?

Охолодження для смартфона

Головна причина, що змушує людину купити ігровий смартфон, – система охолодження. Якщо ми говоримо про пасивний варіант, то геймерський пристрій готовий запропонувати дуже велику площу випарної камери для відведення тепла. А деякі моделі і зовсім оснащені активним охолодженням смартфона, тобто повноцінними вентиляторами.

Усе це дає змогу мінімізувати нагрівання і троттлінг смартфона, а сам пристрій завдяки нехитрим маніпуляціям з охолодженням потрапляє в лідери рейтингу AnTuTu, обганяючи дорожчі флагмани. Втім, є пара нюансів. Якщо процесор невдалий (наприклад, Snapdragon 8 Gen 1), його не врятує жодне охолодження. Крім того, поліпшення системи охолодження телефону негативним чином позначається на габаритах пристрою, який стає недозволено великим і важким.

Смартфон із вбудованими тригерами

Одним залізом ситий не будеш. Ігрові смартфони також позиціонують себе як пристрої, здатні вивести вас на вищий рівень геймінгу. З цією метою їхні виробники майже завжди встановлюють висувні тригери, що виконують роль додаткових кнопок.

Вони корисні в шутерах та інших іграх, де для управління передбачено багато наекранних кнопок. Тригери ігрового смартфона дають змогу їх замінити, завдяки чому геймеру вдається робити 4 одночасних торкання, а не 2, як на звичайному пристрої. Річ корисна, але далеко не завжди, та й звичка потрібна.

Ємність акумулятора телефона

Сучасні смартфони швидко розряджаються. Особливо, коли справа доходить до ігор. А тепер уявіть, що буде з пристроєм, у розпорядженні якого найпотужніший процесор, а іноді й активна система охолодження. Та він сяде через пару годин!

Щоб цього не сталося, виробники змушені оснащувати ігрові смартфони на Android не звичними акумуляторами на 4500-5000 мАг, а здоровенними батареями на 5500-7000 мАг. Додатково до всього вони часто реалізують обхідну зарядку, коли блок ЗП безпосередньо підживлює пристрій. Це дає змогу грати на зарядці, не завдаючи шкоди акумулятору. А реалізована подібна фішка на багатьох смартфонах, включно з Infinix GT 10 Pro.

Якість камери смартфона

Встановлюючи круте залізо і додаткові елементи управління, виробники ігрових смартфонів змушені економити на інших аспектах. І в більшості випадків страждають камери. Як сенсори обирають прохідні матриці, що використовуються зазвичай у пристроях середнього рівня. Фотографії виходять непоганими, але шедевральними їх точно не назвеш.

Натомість відмінних камер користувач отримує чимало фішок, про які не було сказано раніше. Це і потужні динаміки, і роз’єм для навушників, і підвищена аж до 165 Гц частота оновлення екрана.

Чи варто купувати ігровий смартфон

У 2024 році ігрові телефони продовжують залишатися маргінальними. Пряма користь від них є тільки для тих, хто грає по кілька годин на день, а це – дуже вузька категорія користувачів. Через значні габарити геймерські смартфони виявляються незручними при повсякденному використанні, їхній дизайн сподобається далеко не кожному, а просунута система охолодження не забезпечить вражаючу стабільність.

При ціні, яку можна порівняти з вартістю базових флагманів на Андроїд, немає сенсу брати ігровий смартфон, якщо ви шукаєте іміджевий пристрій, готовий порадувати не тільки передовим процесором, а й хорошою камерою. Згодні, чи маєте іншу думку з цього приводу?

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024

    Samsung змінить конструкцію дисплея майбутнього Z Flip 7 і зробить його жорсткішим

    У липні Samsung представить на своєму заході в Парижі нове покоління складних смартфонів - Galaxy…

    18.05.2024

    Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

    Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани…

    18.05.2024