Чи варто купувати Samsung Galaxy S24: усі за і проти

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 7 хв.

Після нещодавньої презентації флагманських Samsung Galaxy S24 багато користувачів задумалися про те, чи варто купувати одну з новинок корейців. Давайте розумітися.

Реклама

Після довгих місяців чуток та витоків компанія Samsung таки представила нове покоління флагманських смартфонів сімейства Galaxy S24. Телефони сильно змінилися зовні, отримали більш потужне “залізо”, а найголовніше – обзавелися безліччю ІІ-функцій. Чи варто купувати нові флагмани компанії? Розбираємось разом із CHIP.

Ключові особливості лінійки Samsung Galaxy S24

Як і раніше, до флагманської лінійки компанії увійшли три моделі смартфонів – Samsung Galaxy S24, Galaxy S24+ та Galaxy S24 Ultra. Всі три гаджети сильно змінилися зовні, а два перші телефони і зовсім стали нагадувати iPhone – все через пристрої, що стали плоскими граней і плоского екрана.

Що стосується Samsung Galaxy S24 Ultra, то він виглядає куди самобутнішим і ніяк не може бути поплутаний з iPhone. Втім, потяг корейців до прямих кутів виявився і тут. Смартфон виявився незграбним. Його грані лише злегка заокруглені, задня панель повністю плоска і, що найголовніше, Samsung нарешті відмовилася від використання у своєму ультимативному флагмані так часто критикованого вигнутого екрану. Дисплей телефону став плоским!

Змінилися матеріали корпусу Samsung Galaxy S24 Ultra. Ну, як змінилися. Samsung таки вирішила використовувати в ньому титан, але його застосування обмежилося лише тонкою рамкою телефону, тоді як його шасі залишилося алюмінієвим. Зрозуміти корейців можна – алюміній не тільки помітно дешевше за титан, але і набагато перевершує його в теплопровідності, дозволяючи ефективніше охолоджувати начинку гаджета.

Вага телефону зменшилася всього на 2 грами, він зберіг відсік для стилуса всередині корпусу, а сам стилус при цьому залишився таким самим. Не змінилося і компонування камер – вони все також сильно виступають з його корпусу. А ось самі камери змінилися, і змінилися не на краще. Samsung Galaxy S24 Ultra втратив, мабуть, головну конкурентну перевагу Galaxy S23 Ultra у вигляді 10-кратного оптичного зуму. Тепер телефон підтримує лише 3- та 5-кратне оптичне збільшення. Все інше – гібридний зум та програмні алгоритми.

Із камерами молодших представників серії все просто. Вони залишилися такими самими. Телефони також оснащуються основним 50-Мп сенсором, 10-Мп телефото-камерою і шириком на 12 Мп. Підтримується 3-кратний оптичний зум та цифрове збільшення до 30х.

А ось з екранами все куди цікавіше. Почнемо з того, що тепер роздільна здатність 3120 x 1440 стала доступною не тільки ультимативному Galaxy S24 Ultra, а й «середнячку» Galaxy S24+, а стандартні Full HD+ залишилися лише у базового S24. До того ж, всі три смартфони тепер підтримують адаптивну частоту оновлення від 1 до 120 Гц, а їхня пікова яскравість зросла до 2600 нит. Наскільки змінилася автоматична яскравість, поки що незрозуміло, але вона точно помітно вища, ніж у попередників.

Набагато вище та продуктивність свіжих флагманів. Молодші представники серії будуть доступні у версіях на чіпсеті Exynos 2400 або Snapdragon 8 Gen 3 (залежно від регіону), а старший Galaxy S24 Ultra з’явиться у продажу лише у варіанті із платформою Qualcomm. Вони помітно швидше за попередників, але головне навіть не в цьому, а в просунутих нейропроцесорах і функціях штучного інтелекту. Це і вбудований перекладач у режимі реального часу, і генератор текстів, і пошук по виділеній частині зображення і можливість швидко отримати коротку вичавку великого тексту.

Втім, всі ці ШІ функції не стануть ексклюзивом для Galaxy S24. Корейці вже підтвердили, що Galaxy AI дістанеться смартфонів серії Galaxy S23, складних Galaxy Fold5, Z Flip5 і планшета Galaxy Tab S9. Причому це відбудеться ще в першій половині 2024 року. Самі ж Galaxy S24 отримають рекордні 7 великих оновлень.

Якщо ж говорити про автономність телефонів, то на позитивні зміни тут чекати не варто. Galaxy S24 Ultra зберіг акумулятор на 5000 мАг, ємність батареї Galaxy S24+ збільшилася з 4700 до 4900 мАг, а S24 – з 3900 до 4000 мАг. З урахуванням зростання енергоспоживання екранів і процесорів цих телефонів час їхньої автономної роботи в кращому випадку залишиться колишнім, а у випадку з S24 Ultra, швидше за все, навіть трохи знизиться.

Якщо у вас є Samsung Galaxy S23

Оновлюватись точно не варто. Так, нові смартфони передбачувано швидше за попередників, але і можливостей серії Galaxy S23 достатньо для будь-яких, навіть найвибагливіших ігор. Щодо цікавих функцій Galaxy AI, то вони з’являться і в цій лінійці. Потрібно лише зачекати кілька місяців.

В іншому ж Galaxy S24 та S24+ мало відрізняються від попередників. Їх камери знімають приблизно на одному рівні, автономність смартфонів навряд чи виявиться вищою, а яскравість екранів… Їхня пікова яскравість, звичайно, підросла відчутно, але показники набагато кориснішої в реальності автоматичної яскравості поки невідомі. Так яскравості дисплеїв S23 і S23+ цілком достатньо для будь-яких ситуацій.

З Samsung Galaxy S24 Ultra ситуація виявилася ще неоднозначною. З одного боку, смартфон вигідно вирізняється на тлі попередника своїм плоским екраном. З іншого боку – ми спостерігаємо явний даунгрейд щодо камер телефону. Смартфон втратив 10-кратне оптичне збільшення, на місце якого прийшов 5-кратний зум.

Якщо у вас Galaxy S22 або старіший смартфон Samsung

Тут приводів для оновлення вже значно більше. Купивши один із смартфонів лінійки Galaxy S24 ви однозначно отримаєте і помітний приріст у продуктивності, і набагато якісніші камери, і відмінні дисплеї. Ну і звичайно, власники нових флагманів компанії отримають гарантований доступ до найсвіжіших версій Android на довгих 7 циклів оновлення.

Крім того, у Samsung поки що нічого не говорять про можливість появи Galaxy AI для більш старих поколінь своїх флагманів. А обходити ці функції стороною точно не варто. Вже зараз вони виглядають дуже перспективно, а в майбутньому корейці, напевно, продовжать удосконалювати ШІ-можливості свого ПЗ. А старі смартфони їх навряд чи «потягнуть» через слабкий нейропроцесор їх чіпсетів.

Інше питання в тому, що, якщо вигнутий екран вам некритичний, ви можете придбати Samsung Galaxy S23 Ultra і заощадити 20 000 гривень. Ви не сильно програєте у можливостях «заліза», виграєте у функціях камер та зіграєте на нуль у плані софту. Рівно те ж саме, до речі, стосується й інших представників торішньої лінійки – їх співвідношення ціни та можливостей поки що явно привабливіше за те, що можуть запропонувати Galaxy S24.

Якщо вам просто потрібен топовий смартфон

Samsung Galaxy S24 вже доступний для замовлення за ціною від 37 999 грн, Galaxy S24+ можна буде купити від 46 999 грн, а S24 Ultra – від 57 999 грн. І це справді дуже багато. Тому якщо ви просто шукаєте гідний флагманський смартфон, куди логічніше подивитися у бік сучасних чи майже сучасних китайців.

Той самий realme GT3, огляд якого ви вже могли прочитати у нас, виграє у будь-якого представника серії Samsung Galaxy 24 і в тому, що стосується швидкості зарядки, і в комфорті для очей. Його екран використовує частоту ШІМ-затемнення 2160 Гц, тоді як навіть у своїх «наворочених» флагманах Samsung застрягла на морально застарілих 240 Гц. А в результаті екрани смартфонів корейців можуть відчутно мерехтіти і банально некомфортні для людей, очі яких чутливі до ШИМ.

Звичайно, процесор у realme GT3 помітно слабший. Але можливостей Snapdragon 8+ Gen1 5G досі вистачає для будь-яких ігор. Єдине ж у чому флагман realme програє Samsung – це можливості камер. Тут перевага корейців просто безперечна. Ось тільки й коштує realme GT3 всього близько 20 тисяч гривень.

А realme вже представила смартфон realme GT5 Pro на тому ж Snapdragon 8 Gen 3, що і у серії Galaxy S24. Пікова яскравість його екрану зросла до 4500 нит, але найголовніше – у смартфоні з’явилася повноцінна перископічна камера з 3-кратним оптичним зумом. І все це за ціною від $475. Щоправда, поки що його попереднє замовлення відкрито лише в Китаї.

Не надто комфортно нові флагмани Samsung почуватимуться і в конкуренції з HUAWEI P60 Pro. Смартфон також набагато дешевше того ж Ultra, при цьому пропонуючи чудовий набір камер, потужне «залізо» та відмінний дисплей, якому не вистачає, хіба що підтримки стилуса. Але будемо відвертими, ним користується не так вже й багато людей.

Втім, хоча ця критика і має під собою підстави, Samsung Galaxy S24 Ultra все одно можна назвати одним із найпросунутіших і найдостойніших смартфонів 2024 року. Тому якщо ціна для вас не має такого вже великого значення, ви не любите компроміси і хочете отримати все й одразу, купівля нового ультимативного флагмана корейців може виявитися дуже вдалим рішенням.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ