Інсайдери назвали всі Apple Mac M3, які очікуються цього року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2023 році Apple випустила 24-дюймовий iMac на базі M3, а також нові 14-дюймові та 16-дюймові моделі MacBook Pro з чіпами серії M3. Але решта лінійки комп’ютерів Mac від Apple ще має бути оновлена до новітніх процесорів M3.

Тепер, коли 2023 рік закінчився, увага закономірно переключається на інші Mac в лінійці компанії і на те, як вони вписуються в дорожню карту Apple M3 на наступний рік. Ось що говорять останні чутки.

M3 MacBook Air

Apple продає три версії MacBook Air: Дешевша 13-дюймова модель попереднього покоління з чіпом M1, а також 13-дюймові та 15-дюймові моделі, оснащені новішим чіпом M2. Питання полягає в тому, коли Apple припинить випуск MacBook Air M1 і замінить свої топові 13-дюймові та 15-дюймові комп’ютери на еквіваленти M3?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Існуючий 15-дюймовий MacBook Air з’явився у червні 2023 року, що не так давно з точки зору циклів оновлення Mac. Однак Apple випустила 13-дюймовий MacBook Air моделі M2 ще в червні 2022 року. Наразі це найстаріший Mac у поточному врожаї Apple, який не оновлювався вже понад 550 днів.

За словами Марка Гурмана з Bloomberg, Apple розробляє нові моделі M3 MacBook Air, випуск яких запланований на березень цього року. У жовтні повідомлялося, що обидві моделі пройшли інженерне верифікаційне тестування (EVT) – ранній етап виробничого тестування на прототипах пристроїв. Очікується, що чип M3, який використовується в Air, матиме таку ж кількість ядер процесора та графічного процесора, як і чип M2 в поточних моделях.

За словами Гурмана, Apple розробляє Mac одночасно з оновленням macOS 14.3, яке очікується між кінцем січня і лютим, але нове обладнання може з’явитися приблизно в березні. Нові моделі MacBook Air можуть бути приурочені до запуску разом з оновленими моделями iPad Pro та iPad Air, які з’являться приблизно в березні.

Mac Mini

Apple анонсувала моделі M2 і M2 Pro Mac mini у січні, тобто трохи більше 360 днів тому, але, за даними Gurman, Apple, можливо, вже тестує M3 Mac mini.

У серпні в коді розробників були знайдені ознаки невідомої машини Mac “15,12”, яка має 8-ядерний процесор (що складається з чотирьох ядер ефективності і чотирьох ядер продуктивності), 10-ядерний графічний процесор і 24 ГБ оперативної пам’яті. Ґрунтуючись на схожих специфікаціях з базовою моделлю M2 Mac mini (за винятком 8 ГБ оперативної пам’яті в стандартній комплектації), Гурман вважає, що цей комп’ютер є новим поколінням Mac mini.

Раніше Гурман говорив, що не очікує запуску версії M3 Mac mini до кінця 2024 року, але оскільки вона вже проходить тестування, то потенційно може бути представлена раніше.

Mac Studio, Mac Pro

У червні 2023 року Apple оновила Mac Studio та Mac Pro чіпами серії M2. Моделі Mac Studio поставляються з чіпом M2 Max або M2 Ultra, а Mac Pro – з M2 Ultra.

Обидва комп’ютери Mac знаходяться в середині свого життєвого циклу, і Гурман вважає, що Apple працює над новим Mac Studio, який, ймовірно, буде представлений у другій половині 2024 року.

Наступний Mac Studio, швидше за все, буде пропонуватися з ще не анонсованим четвертим варіантом чіпа M3. Як і в попередніх поколіннях, він подвоїть компоненти версії “Max”, тобто матиме до 32 ядер центрального процесора і 80 ядер графічного процесора. Гурман каже, що Apple, ймовірно, також оновить Mac Pro цим новим висококласним чіпом.

Тайванська дослідницька компанія TrendForce стверджує, що Apple представить нову Mac Studio з чіпом M3 Ultra на WWDC в червні, тому ми цілком можемо побачити новий Mac Pro поряд з ним.

13-дюймовий MacBook Pro

Apple зняла з виробництва 13-дюймовий MacBook Pro M2, а разом з ним і сенсорну панель Touch Bar, замінивши її на 14-дюймову модель, оснащену чіпом нового покоління M3.

Apple заявляє, що 14-дюймовий MacBook Pro M3 працює на 60 відсотків швидше, ніж 13-дюймовий MacBook Pro з M1. 14-дюймовий MacBook Pro M3 також має низку інших переваг, які роблять його вартим оновлення для тих, хто має оригінальну 13-дюймову модель. Тому не сподівайтеся побачити 13-дюймовий MacBook Pro з процесором M3 найближчим часом, якщо взагалі коли-небудь побачите.

Прискорення роботи та підвищення продуктивності завдяки чіпам M3

Чіпи серії M3 виготовляються за 3-нанометровим техпроцесом TSMC, що забезпечує підвищення продуктивності та ефективності порівняно з попередніми чіпами Apple M2, які базуються на 5-нанометровому техпроцесі попереднього покоління. З моменту переходу на чіпи Intel стратегія Apple була наступною.

У серіях M1 і M2 кремнію Apple кожне покоління має базову версію, потім чіп “Pro” з більшою кількістю ядер для центрального процесора і графіки. Далі йде ще потужніша версія “Max”, яка подвоює кількість графічних ядер. І, нарешті, модель “Ultra” подвоює кількість ядер центрального процесора і графічних ядер, які є в “Max”. З серією M3 все дещо інакше, як пояснюється нижче.

Що стосується реального приросту продуктивності, то він, звичайно, залежить від версії процесора M3, а також від конкретної моделі Mac та інших компонентів, таких як оперативна пам’ять і тепловіддача. Тим не менш, всі чіпи Apple M3 також можуть похвалитися поліпшеннями графічного процесора, яких немає в серії M2, включаючи динамічне кешування, апаратне прискорення трасування променів і апаратне прискорення затінення сітки.

M3

Базовий чип M3 від Apple, ймовірно, з’явиться в майбутніх моделях MacBook Air, а також в оновленій молодшій версії Mac mini. Очікується, що принаймні в MacBook Air чип M3 матиме таку саму кількість ядер процесора та графічного процесора, як і чип M2 у поточних моделях, але це може бути справедливо і для Mac mini.

За даними бенчмарків Geekbench, одноядерний та багатоядерний чіп M3 має близько 3 000 та 11 700 балів відповідно. Стандартний чіп M2 має одноядерні та багатоядерні результати близько 2600 та 9700 відповідно, тому чіп M3 на 20% швидший за чіп M2, про що Apple заявила під час свого заходу “Страшенно швидкий” у жовтні.

M3 Pro

Виходячи з того, що ми знаємо про нещодавно випущені 14-дюймові та 16-дюймові моделі MacBook Pro M3, чіп M3 Pro перевершує M2 Pro, але не набагато. За даними бенчмарків Geekbench, одноядерна швидкість зросла приблизно на 16,7 відсотка, а багатоядерна – приблизно на 6,7 відсотка. Для порівняння, пропускна здатність пам’яті M3 Pro становить 150 ГБ/с, тоді як у M2 Pro – 200 ГБ/с.

Чіпи M3 Pro і M2 Pro в 16-дюймовому MacBook Pro мають 12 ядер процесора, але M2 Pro фактично має на одне додаткове ядро графічного процесора більше, ніж M3 Pro. Незважаючи на це, Apple стверджує, що він на 10% швидший за графічний процесор M2 Pro і на 40% швидший за графічний процесор M1 Pro.

M3 Max

У серії M3 компанія Apple дещо відійшла від стратегії подвоєння, якої вона дотримувалася з M2 Max, додавши кілька додаткових ядер процесора в M3 Max порівняно з M3 Pro. Бенчмарки показують, що чіп Apple M3 Max в 16-дюймовому MacBook Pro приблизно такий же швидкий, як і чіп M2 Ultra, який використовується в поточному поколінні Mac Pro і в Mac Studio вищого класу. Іншими словами, M2 Ultra Mac Pro випереджає те, що на папері є машиною нижчого класу, всього через чотири місяці після випуску.

Зауважте, що 16-дюймовий MacBook Pro з чипом M3 Max коштує в США від 3499 доларів, а Mac Studio з чипом M2 Ultra – від 3999 доларів, тож ви можете отримати таку ж продуктивність за на 500 доларів менше, придбавши 16-дюймовий MacBook Pro, який також включає дисплей, клавіатуру та трекпад.

Чи спонукає Apple до запуску моделей Mac Studio та Mac Pro на базі M3 лише цей дисбаланс продуктивності? Навряд чи. Але ми завжди можемо сподіватися.

M3 Ultra

Чіп M3 Ultra ще не був анонсований, тому є чимось на кшталт невідомої величини. Існуючий M2 Ultra включає в себе два чіпи M2 Max для подвоєння загальної продуктивності CPU і GPU, а також подвоєння пропускної здатності пам’яті (800 ГБ/с), тому можна з упевненістю очікувати, що Apple буде дотримуватися тієї ж стратегії, що і з M3 Ultra, з аналогічним приростом продуктивності в порівнянні з M3 Max від наступного покоління висококласного чіпа Apple M3 Ultra.

З невеликим відхиленням, Apple додала кілька додаткових ядер процесора в M3 Max порівняно з M3 Pro. Однак, якщо Apple продовжить подвоювати конфігурацію процесора та графіки в Ultra, M3 Ultra може мати 32 процесорних ядра та 80 графічних ядер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.