Чи правда, що смартфони POCO вибухають частіше за інші

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфони POCO, гучно заявивши про себе кілька років тому, щорічно входять у топ найбільш продаваних пристроїв у багатьох країнах світу. Здебільшого це зумовлено привабливим співвідношенням ціни та характеристик, але ще одна причина їхньої популярності – наявність в інтернеті величезної кількості мемів про ПОКО. Один із них свідчить про вибухонебезпечність китайських пристроїв. Так чи правда, що POCO вибухають, і чому всі про це говорять?

ПОКО вибухає – правда чи вигадка

Телефони POCO вибухають, і це – незаперечний факт. Втім, як і те, що вибухають Samsung, Apple, realme і пристрої інших компаній. При порушенні правил експлуатації подібне може статися зі смартфоном будь-якого бренду.

Смартфони вибухають через пошкодження акумулятора, неякісні зарядні пристрої, а головне – через експлуатацію пристрою в умовах високих температур. Але чому в інтернеті говорять саме про POCO? Невже це найбільш вибухонебезпечні смартфони?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому POCO вибухає

Щоб відповісти на це, потрібно взяти до уваги кілька важливих фактів. Перший – де продаються POCO. Незважаючи на те, що суббренд Xiaomi доступний у багатьох регіонах за межами континентального Китаю, він найпопулярніший в Індії – найнаселенішій країні світу, де станом на 2024 рік мешкає майже півтора мільярда людей (до речі, це більше, ніж у КНР).

Смартфони POCO дуже популярні в Індії

Що ми знаємо про Індію? Крім того, що це найбільш населена країна, вся її територія вирізняється спекотним кліматом. Влітку в багатьох регіонах Індії стовпчик термометра піднімається до немислимих для нас 50°C в тіні. При цьому звичайні (незахищені) смартфони, до яких належать усі моделі POCO, рекомендується використовувати в режимі від 0°C до 35°C.

Не дивно, що переважна більшість випадків загоряння китайських смартфонів припадає на Індію. Ролики вірусяться в соціальних мережах і долітають, зокрема, до України, де, до речі, відомий тільки один випадок вибуху POCO, хоча суббренд Xiaomi в нашій країні теж дуже популярний. У вересні 2023 року на території однієї зі шкіл Санкт-Петербурга вибухнув POCO X3 Pro, під’єднаний до повербанка в рюкзаку учениці. При цьому ми досі не знаємо, на якому пристрої лежить провина: смартфоні чи зовнішньому акумуляторі.

Припустимо, ситуація з вибухами смартфонів справді пояснюється кліматом у найбільш населеній країні світу. Але чому ми не бачимо такої кількості новин про загоряння пристроїв інших фірм? Найпростіше, але точно не стовідсоткове пояснення – збірка. Смартфони POCO, призначені для Індії, збирають у цій же південноазіатській країні, де якість робочої сили нижча, ніж у Китаї.

Ще однією з можливих причин є особливості ринку Індії, який з урахуванням чисельності населення є ласим шматочком для будь-якого виробника. У 2021 році POCO став найбільш швидкозростаючим брендом у південноазіатській країні, і майже всі випадки вибуху припадають саме на цей період. Тоді ж нарощувала свою присутність realme, яка зуміла до кінця 2023 року випередити суббренд Xiaomi на індійському ринку. Не виключено, що відео, які завирусилися кілька років тому, – підступи конкурентів.

Як би там не було, з 2022 року вибухи POCO майже не фіксуються. Але інтернет пам’ятає все, і відеоролики перетворилися на мем про ПОКО, популярний досі. Реальної небезпеки ці смартфони не становлять, на відміну від Samsung Galaxy Note 7.

Які телефони POCO вибухають

За час існування чуток про небезпеку пристроїв суббренду Xiaomi найчастіше вибухав POCO X3 Pro. Саме з ним пов’язана більшість подібних публікацій, що виходили у 2021 році. Також відомі випадки вибуху POCO M3 і POCO X3 без приставки “Pro”, і все це – моделі минулого.

Живучи в Україні, ви можете бути впевнені, що при дотриманні мінімальних правил експлуатації телефон POCO не вибухне. У всякому разі вони не є більш небезпечними порівняно з пристроями інших брендів, і ось чому вам не варто боятися:

  • на відміну від Індії, температура повітря в українських містах дуже рідко піднімається вище 35°C;
  • смартфони POCO, призначені для європейського ринків, збирають у Китаї на заводах Xiaomi, а не в Індії;
  • за час присутності POCO на ринку було зафіксовано тільки один відомий випадок вибуху без доказів несправності самого смартфона.

У будь-якому разі ви повинні дотримуватися правил безпеки. Тобто не залишати смартфон під прямими сонячними променями, користуватися надійними зарядними пристроями, а також стежити за станом свого POCO, своєчасно звертаючись до сервісного центру при виявленні будь-яких дефектів.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.