Чим дорогий Android-смартфон відрізняється від дешевого

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оскільки смартфон є одним із найпопулярніших пристроїв на планеті, у магазині ми зустрічаємо моделі на будь-який смак. Головна їхня відмінність, яка впадає в око – вартість. Пристрій, покликаний забезпечити телефонний зв’язок і вихід в інтернет, може коштувати як 5, так і 50 тисяч гривень. Щоб зрозуміти, чим зумовлена така різниця в ціні, розберемося у відмінностях дорогих смартфонів від дешевих, а також з’ясуємо, скільки має коштувати хороша модель.

Матеріал корпусу смартфона

Виробники смартфонів навмисно використовують різні матеріали корпусу в дорогих і дешевих моделях. Якщо пристрій за 5-10 тисяч гривень, як правило, цілком виконаний із пластику, то апарат за 20-30 тисяч запропонує поєднання пластику і скла, а флагман – скла і металу.

Вибір матеріалу корпусу позначається на тактильних відчуттях. У руці набагато приємніше тримати смартфон з металевою рамою і скляною спинкою, ніж пластиковий брусок. Втім, чохол нівелює цю перевагу дорогої моделі. Зате крім тактильно приємних матеріалів флагман готовий запропонувати вологозахист корпусу, що в сегменті бюджетних смартфонів зустрічається вкрай рідко.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Технічні характеристики смартфонів

Незважаючи на те, що дорогі та дешеві смартфони, загалом, мають однаковий набір базових функцій, працюють вони по-різному. У кожному технічному аспекті флагмани кращі:

  • у них більш соковитий яскравий екран;
  • потужніший процесор;
  • якісніша камера;
  • швидша зарядка.

Найсильніше різниця помітна в частині камер і продуктивності. Дорогий смартфон краще фотографує за недостатнього освітлення, вміє знімати об’єкти в русі та сильніше їх наближає за рахунок оптичного зуму. Високий рівень продуктивності позитивним чином позначається на швидкодії системи, швидкості обробки графічних файлів і частоті кадрів в іграх.

Набір функцій смартфона

Наявність потужного процесора дає змогу розробникам інтегрувати в дорогий смартфон більше функцій, пов’язаних зі складними обчислювальними операціями та штучним інтелектом. Так, флагман може використовувати технологію MEMC для створення більш плавної картинки під час перегляду відео або, наприклад, видаляти об’єкти на фото чи розпізнавати текст.

Крім функцій, чия робота забезпечується завдяки потужному процесору, дорогий смартфон майже завжди готовий запропонувати бездротову зарядку, чого позбавлені дешевші моделі. Однак жодну з опцій флагмана не можна назвати принципово важливою, а тому розширена функціональність виступає виключно як приємне доповнення.

Оновлення версії Андроїд

У процесі експлуатації смартфона ми регулярно отримуємо оновлення Android і фірмової оболонки. Але на дорогих моделях це відбувається значно частіше і довше, ніж на бюджетних. Дешевий смартфон навіть від відомого виробника за час свого існування в кращому разі отримає 2 великі апдейти Android, тоді як підтримка флагмана може становити 5 років.

Крім того, дорогі смартфони отримують оновлення раніше. Така позиція виробника, який намагається збільшити продажі флагманів найвитонченішими способами, обважуючи преміальні моделі неочевидними плюсами.

Мінуси дорогих смартфонів

Можливо, у вас склалося враження, що дорогий смартфон у всьому кращий за дешевий, але це не так. Мінуси у флагманів теж є, і для багатьох людей вони відіграють найважливішу роль:

  • дорогі смартфони швидше розряджаються;
  • вартість ремонту флагмана зазвичай вища;
  • у дорогого телефону немає роз’єму для навушників і слота під карту пам’яті.

Якщо для себе на перше місце ви ставите автономність, об’єм пам’яті та можливість підключення навушників без зайвих адаптерів, то купувати дорогий смартфон не має сенсу. Особливо, якщо вам байдуже до продуктивності та можливостей камери.

Скільки коштує хороший смартфон

Чи варто взагалі купувати дорогий смартфон? Для відповіді на це запитання потрібно уточнити, що при виборі флагмана користувач завжди переплачує за дрібниці. Якщо різниця між пристроями за 5 і 10 тисяч гривень колосальна, то смартфони за 40 і 50 тисяч гривень майже не відрізняються.

Для отримання високого рівня комфорту достатньо купити телефон до 20 000 гривень. За нинішніми мірками це не надто дорого. Водночас повноцінний флагман, чия вартість починається від 50 тисяч гривень, заслуговує на увагу тільки у двох випадках. По-перше, якщо така покупка не б’є по вашому бюджету. По-друге, якщо у вас є бажання отримати все найкраще, що готовий запропонувати ринок смартфонів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.