Скільки пам’яті потрібно смартфону у 2024 році

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Настав новий 2024 рік і багато хто вже замислюється про оновлення смартфона. Цього року вийде, звичайно ж, багато нових моделей гаджетів – так відбувається щороку. У статті ми поговоримо про два важливих параметри смартфона – постійну та оперативну пам’ять. А ви не забудьте підписатися на блог і поставити лайк публікації.

Реклама

Постійна пам’ять

Є “жорстким диском” смартфона. Постійна пам’ять містить операційну систему, додатки та користувацькі дані. Внутрішній накопичувач використовується також для різних тимчасових файлів і кешування – тому бажано завжди тримати 5-10% від загального обсягу завжди вільним.

З кожним роком ми не лише копіюємо велику кількість даних (фото, відео), але також і об’ємнішими стають файли операційної системи та додатків. Тобто, умовно, щороку даних стає більше і більше – це результат технічного прогресу, який уже не зупинити.

У 2024 році смартфон повинен мати щонайменше 128 гігабайт постійної пам’яті, а краще 256: що більше – то краще, але й що більше, то дорожчим буде сам апарат. Об’єм у 64 гігабайти давно залишився в минулому – цього дуже мало. Не забуваємо, що потрібно залишати вільними щонайменше 5%, а краще 10% від загального обсягу, щоб гаджет не гальмував.

Оперативна пам’ять (ОЗП)

Цей тип пам’яті є буфером між постійною пам’яттю і даними, з якими працює центральний процесор і всі інші вузли гаджета. В оперативній пам’яті “живе” те, що запущено в даний момент. А це компоненти операційної системи, різні служби і запущені додатки. Тут також працюють два правила – чим більше, тим краще і тим дорожче.

Якщо постійну пам’ять у принципі можна розширити для зберігання даних за допомогою карти пам’яті або віддаленої хмари, то збільшити ОЗП неможливо. Так, є додатки, які нібито збільшують оперативну пам’ять за рахунок постійної, а в нових версіях Андроїд це можна зробити вбудованими засобами, але це не одне й те саме. Швидкість роботи ОЗП набагато вища, ніж швидкість постійної пам’яті. І додатки розширювачі потрібні здебільшого лише для того, щоб обійти обмеження на ті додатки, встановлення яких неможливе без певного обсягу ОЗП.

У 2024 році у смартфона має бути від 6 гігабайт оперативної пам’яті. Об’єм у 4 гігабайти вже пішов у минуле – для комфортної роботи сучасних додатків потрібно більше.

Також не забуваємо, що крім вищевказаних параметрів є ще й параметри центрального процесора. З ним набагато складніше – потрібно враховувати частоту, кількість ядер і техпроцес виготовлення. Що більша частота ядер, то більша сама кількість ядер і що нижчий техпроцес, то процесор кращий.

Ще важливо враховувати і рік випуску. Але про це буде окрема публікація – підпишіться, щоб не втратити мій блог. Умовно можна сказати так: смартфон з 512 гігабайтами постійної і 8-16 гігабайтами оперативної буде дуже потужним і продуктивним. Ніхто не буде ставити слабкий процесор і додавати більшу кількість пам’яті.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: