Смартфони

Apple M3: пояснення наступного покоління чіпів Apple

Share

Apple нарешті розкрила сімейство чіпів M3 на своєму заході «Scary Fast», де вона представила три нові процесори і два нові продукти на їх основі. Хоча технічно це вже третє покоління кремнію Apple, M3 може стати найважливішим чіпом, який будь-коли створювала Apple. Тому важливо бути в курсі всіх подій.

Ми підготували повний огляд сімейства M3 від Apple, включаючи перші продукти, де ми побачимо ці чіпи, коли ви зможете їх купити і як M3 порівнюється з M2.

Технічні характеристики та дата виходу

Apple анонсувала сімейство M3 під час свого заходу “Страшно швидко” 30 жовтня 2023 року. На відміну від попередніх анонсів чіпів, Apple представила M3, M3 Pro та M3 Max відразу. Перші пристрої із цими чіпами з’являться 7 листопада.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Головна зміна в нових чіпах – перехід Apple на 3-нм техпроцес. У M1 і M2 використовувався 5-нм техпроцес, а M3 він остаточно змінився. Ця зміна стосується і всього сімейства M3.

У зв’язку з цим Apple не стала збільшувати кількість ядер. Базовий M3, як і раніше, оснащується 8-ядерним процесором і 8- або 10-ядерним GPU. Аналогічно, M3 Pro оснащується 12-ядерним CPU та 18-ядерним GPU, а M3 Max – 16-ядерним CPU та 40-ядерним GPU. Єдина суттєва відмінність полягає в тому, що M3 Max може збільшити об’єм об’єднаної пам’яті до 128 ГБ, тоді як M2 Max – до 96 ГБ.

Apple також трохи змінила M3 Pro у порівнянні з M2 Pro минулого покоління. M3 Pro оснащений шістьма продуктивними та шістьма ефективними ядрами, у той час як M2 Pro — вісьмома продуктивними та чотирма ефективними ядрами. На папері це виглядає як несподіване зниження продуктивності, хоча перевага M3 Pro в кількості ядер повинна означати, що він, як і раніше, матиме більшу продуктивність.

Apple стверджує, що продуктивні ядра сімейства M3 на 30% швидше, ніж M1, і на 15% швидше, ніж M2, а ефективні ядра на 50% швидше, ніж M1, і на 30% швидше, ніж M2. Це означає, що чіпи M3 на 20-25% перевершують M2, ґрунтуючись на перевагах вузлів, але, як завжди, для перевірки заяв Apple нам доведеться дочекатися сторонніх бенчмарків.

Динамічне кешування та трасування променів

Зміна техпроцесу має велике значення для сімейства M3, але Apple також заявляє про зовсім нову архітектуру GPU. Ключовою особливістю цієї архітектури є динамічне кешування, яке обіцяє збільшити середнє завантаження GPU та підвищити продуктивність за рахунок використання тільки того обсягу пам’яті, який необхідний завданням.

Принцип роботи Dynamic Caching трохи складний. Зважаючи на все, ця функція не дозволяє складним програмам GPU, званим шейдерами, займати більше пам’яті, ніж їм потрібно, що дозволяє більш простим програмам GPU завершувати роботу швидше. Теоретично це має підвищити продуктивність.

Схоже, що Dynamic Caching дозволила продати кілька ключових функцій сімейства M3. Одна з них – апаратне прискорення трасування променів, що дозволяє комп’ютерам Mac використовувати переваги цієї функції в іграх. Поки не так багато ігор підтримують трасування променів на Mac, але ми сподіваємося, що тепер, коли чіп Apple отримав офіційну підтримку, їх побільшає.

Інша функція – затінення сітки. Сітчасті шейдери вже кілька років існують на ПК з Windows, але зараз вони стають необхідною функцією для ігор. Підтримка сітчастих шейдерів не має великого значення в даний момент, але вона забезпечує сімейству M3 хороші перспективи на майбутнє, особливо якщо Apple продовжуватиме просувати ігри на Mac.

У яких комп’ютерах Mac встановлені чіпи M3?

Ми очікуємо, що згодом на чіпи M3 перейде вся лінійка комп’ютерів Apple Mac, але поки вони доступні лише у двох продуктах: 24-дюймовому iMac та MacBook Pro. При цьому чіпи M3 не можна змішувати та поєднувати між собою. Apple розділила їх особливим чином.

Ось як це виглядає:

  • 24-дюймовий iMac  – Тільки M3
  • 14-дюймовий MacBook Pro  – M3, M3 Pro або M3 Max
  • 16-дюймовий MacBook Pro  – M3 Pro або M3 Max.

Щодо наступних продуктів, які отримають оновлення, сказати складно. За чутками, Apple все ще працює над 27-дюймовим iMac Pro, який вийде на початку наступного року, тому ми можемо побачити цей продукт із чіпами M3 Pro та M3 Max десь на початку 2024 року. Однак на даний момент iMac Pro вже шість років, тож це може бути вже неактуальний продукт.

Очевидним кандидатом на оновлення M3 є Mac mini. Останній раз Apple оновлювала Mac mini у січні 2023 року, і він, як і раніше, залишається найбільш економічним способом отримати доступ до кремнію Apple. Ми підозрюємо, що це буде наступний продукт, який отримає оновлення M3, принаймні якщо виходити зі звичайної періодичності випуску Apple.

Найближчим часом ми не побачимо оновлень MacBook Air та Mac Studio. Apple щойно випустила 15-дюймовий MacBook Air та M2 Mac Studio у червні 2023 року, так що, швидше за все, ми не почуємо оновлень цих продуктів до кінця 2024 року. Крім того, Apple все ще продає MacBook Air M1, що дозволяє припустити, що вона затримуватиме оновлення M3 до тих пір, поки це можливо.

Продуктивність M3 початкового рівня

Базовий чіп M3 зараз доступний лише у двох продуктах, але Apple заявляє про значне зростання продуктивності. Компанія стверджує, що 8-ядерний CPU на 35% швидше за M1 і на 20% швидше за M2, а 10-ядерний GPU на 65% швидше за M1 і на 20% швидше за M2. Важливо, що це цифри «до», тобто ви не завжди бачитимете такий приріст продуктивності.

У конкретних додатках Apple стверджує, що M3 у 14-дюймовому MacBook Pro забезпечує на 40% більш високу продуктивність фільтрів та ефектів для зображень порівняно з M2 у 13-дюймовому MacBook Pro. Втім, це єдине порівняння з M2, яке Apple надала зараз. У порівнянні з M1 у 13-дюймовому MacBook Pro, Apple стверджує, що 14-дюймова модель M3 на 60% швидше виконує рендеринг у Final Cut Pro, на 40% швидше компілює код у Xcode і на 40% швидше працює з електронними таблицями у Microsoft Excel.

У задачах, пов’язаних із процесором, приріст продуктивності M3 порівняно з M2, схоже, відносно невеликий. Саме перероблений графічний процесор виглядає головним драйвером продуктивності, що, ймовірно, пояснює той величезний стрибок, який Apple заявляє у продуктивності фільтрів та ефектів для зображень.

Ми підозрюємо, що M3 буде по-справжньому сяяти в 24-дюймовому iMac, який з моменту випуску був обмежений моделлю M1. В цілому, Apple стверджує, що модель M3 вдвічі швидше за модель M1. Apple стверджує, що продуктивність Safari і Microsoft Excel на 30% вище, в іграх частота кадрів на 50% вище, а Final Cut Pro та Photoshop працюють у два рази швидше.

Як завжди буває з бенчмарками Apple, не варто брати їх за чисту монету. Вони розпливчасті, і навіть якщо заяви Apple правдиві, важливо дочекатися результатів сторонніх бенчмарків, щоб зрозуміти, чи є підвищена продуктивність будь-яких застережень.

Продуктивність чіпів високого класу

При переході до моделей M3 Pro та M3 Max приріст у порівнянні з попередніми поколіннями починає знижуватися. За даними Apple, 12-ядерний процесор у M3 Pro на 20% швидше, ніж у M1 Pro. Цікаво, що Apple не надала порівняння з M2 Pro. Можливо, це з тим, що у процесорному відділі приріст невеликий. Apple стверджує, що 18-ядерний графічний процесор забезпечує 40-відсоткове покращення порівняно з M1 Pro, але лише скромне 10-відсоткове покращення порівняно з M2 Pro.

Те саме не можна сказати про M3 Max, де Apple заявляє про найвищий приріст у поколіннях серед сімейства M3. Компанія стверджує, що 16-ядерний процесор на 50% швидше, ніж M2 Max, і на 80% швидше, ніж M1 Max. Аналогічно, 40-ядерний GPU на 20% швидше, ніж M2 Max, і на 50% швидше, ніж M1 Max.

На практиці Apple стверджує, що M3 Pro досягає на 40% вищої продуктивності у Photoshop і на 30% швидшого редагування в Premiere Pro порівняно з M1 Pro. Не дивно, що M3 Max демонструє більш високу продуктивність, що вдвічі перевищує продуктивність M1 Max у MathWorks, в 2,5 рази перевищує продуктивність M1 Max у Maxon Redshift і на 65% вищу продуктивність у DaVinci Resolve.

З сімейства M3 чіп M3 Max, схоже, справді виділяється. Ми очікували середнього приросту продуктивності CPU та солідного приросту продуктивності GPU від усіх чіпів, але, схоже, M3 Max має великий приріст як для CPU, так і для GPU, принаймні якщо вірити цифрам Apple. І знову важливо дочекатися результатів стороннього тестування, щоби підтвердити заяви Apple.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Apple
  • Останні записи

    Фінська компанія HMD випустить смартфон у відомому дизайні лінійки Nokia Lumia

    Фінська компанія HMD відроджує легендарний дизайн Fabula, відомий за моделями Nokia N9 та ранніми смартфонами…

    20.05.2024

    Рожевий титан – новий колір iPhone 16 Pro

    Аналітик Мін-Чі Куо підтвердив попередні чутки про колірну гамму iPhone 16. У новій Pro-лінійці синій…

    20.05.2024

    “Київстар” знову змінить ціни деяких пакетів – що треба знати

    «Київстар» попередив своїх клієнтів про чергові зміни. Згідно з повідомленням, будуть оновлені умови деяких додаткових…

    20.05.2024

    Названо критичні помилки під час використання бездротової зарядки

    Зараз бездротова зарядка стає все популярнішою серед користувачів різних гаджетів. Однак важливо цією функцією правильно…

    20.05.2024

    Новий ChatGPT-4o “вражає” своїми можливостями

    Літера «o» означає Omni, що говорить про можливості роботи ШІ не тільки з текстом, але…

    20.05.2024

    Штучний інтелект може обманювати, блефувати та прикидатися людьми

    Вчені з Массачусетського технологічного інституту виявили безліч випадків, коли системи штучного інтелекту обманювали людей. Відповідне…

    20.05.2024