Apple поверне топовий процесор в iPhone 16

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До вересня 2024 року залишається ще понад 9 місяців, а ми вже знаємо про iPhone 16 практично все. Ні, це не Apple допустила так багато витоків: просто компанія стала занадто передбачуваною, і ми за роки професійного занурення в її діяльність навчилися з високою часткою ймовірності передбачати, що вона запропонує наступного разу. Але навіть ми, зізнаємося чесно, і подумати не могли, що в Купертіно ухвалять рішення про переведення всіх айфонів, включно з класичними, на найпотужніші флагманські процесори, які застосовують у моделях із приставками Pro і Pro Max.

Якими будуть нові iPhone 16

Минулого тижня колеги з MacRumors поділилися цікавою знахідкою. Їм довелося вивчити код альфа-версії iOS 18, в якій з’явилася згадка про чотири нові Айфони:

  • D47 – iPhone 16
  • D48 – iPhone 16 Plus
  • D93 – iPhone 16 Pro
  • D94 – iPhone 16 Pro Max

Усі чотири апарати, як не дивно, працюють на базі процесора з індексом t8140 (Tahiti), який, найімовірніше, є новітнім A18 Pro. Напевно цього невідомо, але сам факт використання одного і того ж чіпсета у всіх смартфонах лінійки, трохи дивує. Адже, якщо пам’ятаєте, 2 роки тому Apple відмовилася від оснащення класичних айфонів процесорами актуального покоління, залишивши їх на базі торішніх каменів. Тож iPhone 14 і 14 Plus працювали на A15, яким комплектувався iPhone 13, а iPhone 15 і 15 Plus – на базі A16, що стояв у iPhone 14 Pro і 14 Pro Max.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За відсутності доказів, що чипсет t8140 – це саме A18 Pro, може скластися враження, що йдеться про якийсь тестовий процесор, який не піде в серію. Насправді практика показує, що Apple таким не займається, а цей “камінь” раніше не фігурував у жодному витоку. Тому ймовірність того, що ми маємо справу з флагманом 2024 року, досить-таки висока.

Процесор в iPhone 16

Але чому раптом Apple вирішила відмовитися від, здавалося б, уже напрацьованої стратегії і знову почати випускати всі свої смартфони на базі одного і того ж процесора? Насправді причин вчинити саме так у компанії предостатньо. Вони діляться на технічні та економічні.

До технічних я б відніс запуск власного модему Apple. Ми вже давно чуємо, що в Купертіно збираються відмовитися від закупівель продукції Qualcomm і хочуть випустити власний 5G-модем. Основною для нього може бути лише новий чипсет: ані A16, ані A17 для цього не підійдуть, оскільки не мають відповідної оптимізації. Модем має створюватися в парі з процесором одразу.

Серйозне розшарування, яке провокує використання різних процесорів у смартфонах однієї лінійки, майже напевно не полегшує їхню підтримку. Apple доводиться адаптувати нові версії iOS для кожної моделі окремо, відштовхуючись від їхньої технічної частини з оглядкою на функціональність. Відповідно, оновлення демонструють більше проблем, ніж тоді, коли всі iPhone актуальної лінійки працювали на базі одного й того самого чипа.

Чим відрізняються нові процесори Apple

З економічної точки зору оснащувати всі iPhone однаковим залізом теж має сенс, оскільки класичні смартфони з торішніми процесорами демонструють не в приклад гірші продажі, ніж моделі Pro і Pro Max. Так, навіть у нас попит на iPhone 15 виявився вищим. Але інтерес покупців до “справжніх” флагманів все одно переважає. Люди бачать, за що саме платять більше, і усвідомлено йдуть на цей крок.

Це один і той самий процесор M2. Просто в одного відключено 2 графічних ядра, а в іншого ні

Незважаючи на те що вся лінійка iPhone 16, найімовірніше, технічно працюватиме на базі одного й того самого процесора, версії, встановлені в базові апарати, відрізнятимуться від тих, що поставлять у флагманські. Як це буде реалізовано, ми вже бачили на прикладі комп’ютерів Apple. Традиційно в найпростіших конфігураціях Mac компанія використовує ослаблені версії своїх процесорів з меншою кількістю графічних ядер і з більшою – у топових.

Перенесення тієї ж практики можливе і на смартфони. Тим більше, що Apple для цього фактично не доведеться нічого робити. Ті самі процесори зі слабшою графікою є всього-на-всього виробничим браком, де кілька ядер GPU просто не включилися, хоча в іншому це повністю працездатні “камені”. Тому в Купертіно можуть задіяти їх, одночасно підвищивши рентабельність свого бізнесу і проапгрейдивши базову лінійку смартфонів.

Чи подешевшають нові iPhone

Головний редактор Mobile-Review.com Ельдар Муртазін допускає ймовірність переведення базових моделей iPhone на флагманський чіп, але розглядає його з дещо іншого боку. На його думку, все впирається в бажання Apple почати закуповувати більше новітніх процесорів, щоб завантажити виробничі потужності на заводі TSMC, з яким вона співпрацює, і отримати знижку завдяки зниженню собівартості їхнього випуску.

Компанія повинна завантажити своїх партнерів, щоб отримати [більший] обсяг виробництва і максимальну знижку. При поділі на старі та нові процесори цього не відбувається. Тобто, по суті, там не змінюється як такий техпроцес, але вони не можуть завантажити виробництво. Обсяг продажів не дозволяє це зробити сьогодні. Я думаю також, що вони спробують у 24-му році стабілізувати продажі і не допустити їх подальшого падіння, – сказав Муртазін.

Очевидно, що не йдеться про зниження роздрібної ціни iPhone. Компанія не готова піти на такий крок. Але скорочення собівартості процесорів має сенс для самої Apple, оскільки дасть їй змогу підвищити привабливість базових Айфонів і водночас компенсувати можливе збільшення витрат на їхнє виробництво. Не виключено, що закупівельна ціна чіпсетів для неї і зовсім залишиться приблизно на тому ж рівні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.