Що буде, якщо повністю розрядити Android-смартфон

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Зарядка смартфона – процедура, до якої ми звертаємося чи не щодня. Тому вона викликає багато суперечок. Зокрема, існує думка, що телефон потрібно заряджати строго від 0% до 100%. Переважна більшість із нас нехтує цією порадою. Але все-таки цікаво дізнатися, що буде, якщо повністю розрядити телефон. Чи небезпечно це, чи, можливо, в такому підході є певна користь. Зараз розберемося.

Реклама

Чи потрібно повністю розряджати телефон

У повсякденному житті немає жодної необхідності повністю розряджати смартфон так само, як немає потреби відновлювати його енергію строго до 100%. Навпаки, оптимальний діапазон роботи – від 20% до 80% або 90%. Саме в його межах потрібно тримати заряд смартфона, щоб знизити ризик деградації акумулятора, адже під час експлуатації впродовж тривалого часу реальна ємність АКБ знижується, і за кілька-трійко років ми фактично отримуємо 4000 мАг замість заявлених 5000 мАг.

Помилкове нині судження, що потрібно повністю розряджати новий телефон, з’явилося, коли в ходу були акумулятори з ефектом пам’яті. Нинішні АКБ літій-іонного і літій-полімерного типу до нього не схильні, а тому не важливо, зі скількох і до скількох відсотків ви відновлюєте енергію пристрою. Однак зарядка з “низького старту” може призвести до виникнення неприємностей.

Що трапиться, якщо розрядити телефон до нуля

Логічно, що повністю розряджений телефон вимикається. Його акумулятор більше не має можливості підживлювати апаратні компоненти, що відповідають за роботу пристрою. Загалом, тут немає нічого страшного. Головне, щоб це не сталося в невідповідний момент, і ви могли своєчасно поставити телефон на зарядку.

Хоча зазвичай при досягненні позначки 0% нічого страшного крім припинення роботи пристрою до початку відновлення енергії не відбувається, іноді це призводить до серйозної проблеми. У багатьох людей телефон розряджається і не вмикається навіть після підключення до джерела живлення. Але чому?

Телефон розрядився і не вмикається – що робити

Як не дивно, смартфон вимикається в момент, коли його акумулятор ще трохи наповнений енергією (приблизно на 1%). І робиться це аж ніяк не для того, щоб, наприклад, власник почув уранці будильник, а з метою захисту акумулятора. Адже при повному спустошенні він починає швидко деградувати.

Якщо розряджений пристрій буде довго лежати без діла, відбудеться глибока розрядка телефону, коли напруга в батарейці знижується до критичних значень, а електричний ланцюг всередині елемента живлення блокується.

Вивести телефон із глибокої розрядки можна, але зробити це проблематично. Насамперед потрібно підключити пристрій до джерела живлення і набратися терпіння. Часом акумулятор оживає через годину, хоча, якби ви одразу поставили смартфон на заряджання, він почав би набирати енергію вже за кілька секунд. Іноді навіть тривале очікування пробудження не призводить до бажаного результату, і АКБ стає непридатною.

Навіщо повністю розряджати телефон

Якщо так небезпечно повністю розряджати телефон, то навіщо це робити? Раніше ми вже з’ясували, що подібне ніяк не пов’язане з ефектом пам’яті. Однак повне розрядження телефону стане в пригоді в разі, якщо Андроїд показує неправильний заряд або не заряджається до 100%.

Таке може статися навіть з пристроєм, що має під капотом літій-іонну або літій-полімерну АКБ. Вирішується проблема калібруванням акумулятора, а повна розрядка смартфона – один з етапів цього процесу.

Зазвичай для калібрування достатньо одного разу розрядити телефон в нуль, а потім – зарядити до 100%. Але часом процедури доводиться повторювати кілька разів. Головне – не залишати довгий час розряджений телефон без підключення до джерела живлення. Щойно він сяде, намагайтеся відразу ставити його на зарядку.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: