Смартфони

Які iPhone варто купувати наприкінці 2023 року

Share
Час читання: 3 хв.

Щороку мільйони людей б’ються над питанням, який iPhone їм купити, щоб не помилитися. Зрозуміло, можна просто взяти останній, але це не завжди є розумною витратою коштів. Не всім потрібні новітні функції останніх iPhone, і навіть три-чотирирічні девайси цілком можуть впоратися з більшістю типових завдань.

Однак, існуючий зараз, досить широкий асортимент моделей смартфонів від купертинівців дає можливість кожному більш точно підібрати відповідний пристрій, серед основних характеристик якого буде його вартість. Професійні ринку iPhone полегшили це завдання, вивчивши всі доступні пропозиції вздовж і впоперек, і зробивши висновки щодо того, як же смартфони від Apple варто розглядати на поточний момент.

Отже, повна заборона на покупку була встановлена ​​на моделі, що не отримали оновлення iOS 17 цієї осені. Серед них iPhone X, iPhone 8, iPhone SE 1 і молодші. Незабаром багато важливих і не дуже додатків почнуть вимагати оновити ОС девайса. А якщо ні, то вони оголосять ультиматум і просто перестануть оновлюватися.

Мінімально допустимим варіантом для придбання стає iPhone SE 2-го покоління. Він підійде тим, чий бюджет є досить обмеженим, але кому потрібен саме iPhone. Витративши приблизно 6 тисяч гривень, можна знайти варіант у хорошому стані.

Незважаючи на застарілий дизайн даним апаратом можна нормально користуватися, оскільки він не особливо гальмує і має сучасні опції (наприклад, камеру, що знімає відео в 4K з 60 FPS). Що стосується нового iPhone SE 3, то він коштує значно дорожче, але при цьому не пропонує практично нічого зверху, крім підвищеної продуктивності.

iPhone Xs і iPhone Xr, що застаріють, поступово йдуть зі сцени, і в наступному році не отримають оновлення iOS 18, тому вони не рекомендуються до покупки. У власників даних смартфонів є приблизно півроку, щоб реалізувати свої пристрої на вторинному ринку, до літнього анонсу нової iOS. Інакше їхня вартість згодом може сильно впасти

Наступний за ними iPhone 11 можна спокійно купувати, оскільки він отримає iOS 18, що продовжить його актуальність ще кілька років. Якщо iPhone 11 у вас є, то бігти і продавати його сенсу немає, бо зараз він демонструє цілком стерпну продуктивність. А купуючи його потрібно враховувати поступове моральне старіння девайса, і, відповідно, фокусуватися на б/в варіантах у хорошому стані за приблизно 12 000 грн.

iPhone 12, що йде за 11-м, зрозуміло, сміливо можна брати, оскільки він прослужить ще довгий час. Цьому сприяє SoC Apple A14 Bionic, на 20% швидше, ніж Apple A13 Bionic в iPhone 11. Перший набирає 1025724 балів у бенчмарку Antutu, а другий 851156.

Незважаючи на те, що вартість iPhone 12 істотно перевищує таку у iPhone 11 і наближається до 20 тисяч гривень, експерти радять все ж таки докинути коштів до більш нової моделі, що приносить набагато приємніший досвід користувача, хоча б через наявність OLED екрану. Втім, якщо грошей зовсім мало, можна зупинитися і на iPhone 11.

Але, мабуть, найкращим вибором з погляду “ціна/функціонал” стає iPhone 13. Він загалом мало чим відрізняється від останніх моделей, має яскравий та соковитий дисплей, високу швидкість роботи та довго підтримуватиметься. Також в наявності демократична ціна приблизно 30 000 грн, але можна пошукати варіанти і за 25 000 грн. Просунута версія в особі iPhone 13 Pro ще краще і, власне, повторює налаштування з останнього iPhone 15.

Торішній флагман iPhone 14 занадто схожий на iPhone 13 в частині заліза, внаслідок чого Apple може припинити їхню підтримку одночасно, тому з 14-ї лінійки варто розглядати лише iPhone 14 Plus, Pro та Pro Max. Перший зайде тим, кому потрібна підвищена автономність і великий екран, а другі два можна придбати дешевше за останній iPhone 15, отримуючи майже всі його можливості, у тому числі і новомодний дизайн.

Але, якщо все ж таки хочеться бути на вістрі прогресу, тобто сенс вибрати iPhone 15 Pro і Pro Max, замість звичайного 15-го. “Прошки” перевершують останній за апаратними характеристиками, несучи на борту SoC Apple A17 Bionic та камеру з прокачаним зумом. Ну, і звичайно, мають фічу у вигляді титанової рамки корпусу.

Таким чином, виходить, що на кінець 2023 актуальні наступні моделі iPhone: SE 2, SE 3, XS, Xr, 11, 12, 13, 14, 15 та їх старші версії. У короткостроковій перспективі ціни на смартфони можуть зрости, тому можливо варто поквапитися з вибором, щоб надалі не довелося суттєво переплачувати.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Британець замість iPhone 16 Pro отримав від Apple два блокноти

    У Великобританії чоловік замовив на офіційному сайті компанії Apple новий iPhone 16 Pro, але в…

    30.09.2024

    Microsoft випустила для ознайомлення безкоштовні версії Windows 11

    Компанія Microsoft представила безкоштовні ознайомчі версії Windows 11 перед виходом великого оновлення 24H2. Як правило,…

    30.09.2024

    Новий MacBook Pro на базі M4 отримає вдвічі більше ОЗП

    Авторитетний інсайдер під ніком ShrimpApplePro поділився у сервісі мікроблогів X фотографією упаковки базового 14-дюймового MacBook…

    30.09.2024

    Експерти розібрали Samsung Galaxy S24 FE і оцінили його ремонтопридатність

    YouTube-канал PBKreviews провів повне розбирання нового смартфона Galaxy S24 FE, щоб оцінити його ремонтопридатність. Що…

    30.09.2024

    Sony прискорить розробки ігор для PlayStation за допомогою штучного інтелекту

    Компанія Sony прагне зробити процес створення ігор для PlayStation більш ефективним та якісним, використовуючи передові…

    30.09.2024

    Яким має бути сучасний ноутбук для роботи

    Технології не стоять на місці - це стосується абсолютно всього. Поговоримо про ноутбуки. Уявімо ситуацію,…

    30.09.2024