Смартфони

Для всіх фанатів мініатюрних телефонів: Найменші смартфони Xiaomi

Share
Час читання: 5 хв.

Китайський виробник Xiaomi встановлює більшість своїх смартфонів дисплеї діагоналлю 6,71 дюйма. Це вже стало своєрідним стандартом компанії. Але є користувачі, які віддають перевагу компактним гаджетам з екранами менших розмірів. Таких моделей у лінійці Xiaomi небагато, але ми постаралися створити добірку найкращих із них.

Xiaomi 13

Це не найменший гаджет у цій добірці, але він виділяється флагманською технічною начинкою. Xiaomi 13 також підкуповує шанувальників бренду дизайном. Виробник створив корпус із плоскими гранями без заокруглень та вигинів. Цікаво виглядають симетричні з усіх боків рамки навколо дисплея. При цьому вони дуже тонкі – менше 2,5 мм.

На тильній стороні корпусу красується невеликий напис Xiaomi, а зверху розташований модуль із трьома камерами та спалахом. Він має квадратну форму та виступає над панеллю приблизно на 2 мм. Розміри корпусу – 153х72х8, 1 мм при масі 189 г. У продаж надійшли три кольори – чорний, зелений і білий.

Компактні розміри – досягнення невеликого дисплея діагоналлю 6,36 дюйма. Це AMOLED-модуль роздільною здатністю 2400х1080 пікселів, що видає максимальну частоту до 120 Гц. Максимальна яскравість в автоматичному режимі досягає 1500 нит, а вручну її можна викрутити на 720. З такими показниками можна користуватися смартфоном під прямими променями сонця.

Сильна сторона Xiaomi 13 – потужна апаратна частина. У її основі лежить чіпсет Snapdragon 8 Gen 2 від Qualcomm, доповнений 8 чи 12 Гб оперативної пам’яті. Об’єм накопичувача пропонується трьома варіантами – 128, 256 та 512 Гб. З такою технічною начинкою гаджет підходить для роботи в будь-яких додатках та запуску найсвіжіших ігор на максимальних налаштуваннях графіки.

На тильній панелі пристрою три камери. Основна – з оптичною стабілізацією роздільною здатністю 54 Мп. Майже за будь-яких умов знімає відмінно. Якість просідає лише за поганого освітлення. Здатна знімати відео в 8К при 24 fps і роздільній здатності 4К при 60 fps.

Основну камеру доповнює ширококутник на 13 Мп та телевізор на 10 Мп з оптичним зумом 3.2х.

З автономністю у гаджета теж є повний порядок. Яких рекордів він не ставить, але на цілий день заряду батареї вистачає сповна. Місткість акумулятора становить 4500 мА·год, а він заряджається всього за 40 хвилин від комплектного блоку живлення на 67 Вт.

Xiaomi 12

Це попередник вищеописаного Xiaomi 13, який отримав дисплей ще менших розмірів – 6,28 дюйма. Це не останній флагман китайського виробника, але він цілком актуальний і в 2023 році.

Xiaomi 12 запропонували у чорному, зеленому, блакитному та фіолетовому варіантах виконання. Тильна накладка корпусу зроблена з матового скла, яке не збирає відбитки пальців. Бічна рамка по алюмінієвому колу. Грані закруглені, тому телефон виглядає менш сучасно, ніж Xiaomi 13.

Телефон важить 180 г і має такі габаритні розміри: 152,7 х69, 9х8, 2 мм. Таким компактним пристроєм зручно користуватись навіть однією рукою. Екран діагоналлю 6,28 дюйма отримав дозвіл 2400×1080. Це означає, що щільність пікселів становить 419 ppi – відмінний показник. Виробник використовував AMOLED-матрицю, яка славиться яскравими та насиченими кольорами. Частот оновлення кадрів – 120 Гц. У налаштуваннях можна переключитись на 60 Гц, що додасть телефону трохи автономності. Пікова яскравість в автоматичному режимі досягає 1100 нит, а в ручному її можна підняти до 700.

Телефон працює на чіпсеті Snapdragon 8 Gen 1 і оснащений 8 або 12 Гб оперативної пам’яті залежно від версії. Об’єм постійного сховища – 128 або 256 Гб. Продуктивності смартфона з головою вистачає навіть наприкінці 2023 року. На пристрої можна грати в найвибагливіші ігри або користуватися ресурсомісткими програмами.

Xiaomi 12 оснастили типовим набором камер. Роздільна здатність основного модуля – 50 Мп. У ньому є оптична стабілізація. Також передбачені ширококутник на 13 Мп та телемакрокамера на 5 Мп. Ультимативним цей комплект не можна назвати, але знімає пристрій добре. У разі хорошої освітленості кадри виходять чудові. У сутінках чи вночі якість трохи падає, з’являються шуми. Ще смартфон вміє записувати відео у форматі 8К при 24 fps або 4К при 60 fps.

Гаджет укомплектований акумулятором 4500 мАч, якого цілком вистачає для роботи протягом цілого дня. У комплекті є блок живлення на 67 Вт, що заряджає акумулятор за 40 хвилин.

Xiaomi 12X

Коли Xaomi показала цю модель, у деяких користувачів виникли питання доцільності її створення на тлі Xiaomi 12 зі схожими характеристиками. Час показав, що Xiaomi 12X знайшов шанувальників і також почав активно продаватися. За розмірами він ідентичний своєму старшому побратиму – 152,7 х69, 9х8, 16 мм, а важить на 4 грами менше. Дисплей такий же – 6,28-дюймовий AMOLED роздільною здатністю 2400х1080 пікселів.

Головна відмінність Xiaomi 12X від Xiaomi 12 – процесор. У молодшу модель встановили Snapdragon 870. Він слабший, але потужності вистачить для вимогливих ігор та програм. За обсягом пам’яті користувачам запропонували лише дві версії – 8/128 Гб та 8/256 Гб.

Основна камера в Xiaomi 12X – 50-мегапіксельний модуль з оптичною стабілізацією та автофокусом. Знімає якісно навіть у порівнянні з топовими флагманами. Серед додаткових камер – ширококутник на 13 Мп та макромодуль на 5 Мп. Відео гаджет записує у 8К при 24 fps та у 4К до 60 fps.

За автономність відповідає той самий акумулятор на 4500 мА·ч. Заряд зберігається добре, тому телефон досить заряджати щодня. У комплекті: блок на 67 Вт. Від неї можна відновити батарею до 100% за 40 хвилин.

Redmi Note 12S

Цей недорогий гаджет від Xiaomi зі скрипом вписався в нашу вибірку, оскільки діагональ його екрану складає вже 6,43 дюйми. Незважаючи на досить низьку ціну, гаджет має стильний вигляд. Корпус Redmi Note 12S зроблений з приємного на дотик пластику. Тильна панель глянсова, тому її можна сплутати зі скляною. Корпус має плоскі грані з маленькими закругленнями по кутах. Телефон вийшов досить компактним – 159,973,98,1 мм при масі 176 г.

У недорогий смартфон встановили якісний AMOLED-екран діагоналлю 6,43 дюйми та роздільною здатністю 2400х1080 пікселів. Будь-які зображення виглядають чіткими, різкими та насиченими. Частота кадрів менша, ніж у описаних вище моделей – 90 Гц.

В основі апаратної частини лежить чіпсет MediaTek Helio G96. Процесор не топовий, але запасу потужності вистачить для ігор та ресурсомістких програм. На смартфоні навіть працюють такі популярні шутери, як PUBG чи Call of Duty. Оперативної пам’яті Redmi Note 12S буває 6 або 8 Гб, а об’єм сховища становить 128 або 256 Гб. Пам’ять можна розширити флешкою ​​microSD. Підтримуються картки до 1 Тб.

У гаджеті три тильні камери. Головна має роздільну здатність 108 Мп. Вона відрізняється хорошим рівнем кольору та контрасту. До деталізації питань теж немає, але лише за умов хорошої освітленості. У темряві якість знижується. Головний сенсор доповнили ширококутним на 8 Мп та макромодулем на 2 Мп, але ними власники цих смартфонів майже не користуються.

За автономність пристрою відповідає акумулятор на 5000 мА год. Саме такий Xiaomi встановлює у всі свої бюджетні та середньобюджетні гаджети. Батареї вистачає на цілий день, а вона заряджається за 55 хвилин від комплектного блоку живлення потужністю 33 Вт.

Xiaomi Qin 3

Це компактний смартфон, хоча до Xiaomi він має лише непряме відношення. Фактично компанія тільки інвестувала кошти у виробництво цього гаджета, яким займалися інженери з Duoqin. Цей бренд спеціалізується на компактних смартфонах для внутрішнього ринку Китаю, тому в Україні його офіційно купити неможливо.

Xiaomi Qin 3 має недорогий IPS-дисплей діагоналлю 5,5 дюйми з частотою всього 60 Гц. Завдяки цьому гаджет вийшов дуже компактним і легким – 137х67х8 мм та 141 г. Процесор у ньому досить слабенький – Helio P22. Він насилу забезпечує навіть плавне відтворення відео на YouTube, не кажучи про ігри та вимогливі програми. Об’єм пам’яті теж мінімальний – 4 Гб оперативної та 64 Гб постійної.

У пристрої лише одна основна камера на 8 Мп. Знімає посередньо, як бюджетні гаджети початкового рівня. Місткість батареї становить лише 3100 мА·год, але з урахуванням маленького дисплея та малопотужного процесора цього вистачає для використання смартфона протягом усього дня.

Підсумки

В останні роки намітилася тенденція випуску великоформатних смартфонів, якою дотримуються усі виробники. І лише деякі пропонують користувачам компактні гаджети, які мають шанувальників. В асортименті Xiaomi такі пристрої також є, і краще з них були розглянуті вище. Користувачам, які хочуть отримати сучасний компактний гаджет, підійде Xiaomi 13 або трохи поступається йому в технічних характеристиках Xiaomi 12. Якщо не потрібна максимальна продуктивність та топові камери, можна обмежитися Xiaomi 12X або взагалі купити недорогий Redmi Note 12S.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Xiaomi
  • Останні записи

    iOS 18 офіційно доступна: Власники старих iPhone можуть радіти

    Відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18 та iPadOS 18, які принесли нові можливості для кастомізації робочого…

    16.09.2024

    Не плануєте брати iPhone 16? Дізнайтеся, що готує iPhone 17

    Серія iPhone 16 не пропонує великої кількості нових функцій, тому деякі користувачі можуть замислитися, чи…

    16.09.2024

    Гучне нововведення Apple отримало схвалення від влади

    Apple отримала сертифікат затвердження для нової функції здоров'я в Apple Watch, повідомляє MacRumors. Мова йде…

    16.09.2024

    Порт USB-C на iPhone 16 забезпечує надшвидку роботу

    Компанія Apple відмовилася від свого фірмового порту Lightning на користь USB-C з випуском серії iPhone…

    16.09.2024

    Штучний інтелект з умінням міркувати: можливості моделі О1 від OpenAI

    OpenAI випустила нові мовні моделі під назвою o1, які здатні вирішувати складні завдання крок за…

    16.09.2024

    Apple незадоволена якістю своїх Apple Watch SE: Чи вплине це на випуск

    Якщо ви мали можливість користуватися iPhone 5c, то знаєте, наскільки непрактичним був його пластиковий корпус.…

    16.09.2024