Смартфони

iPhone SE 4: як довести, що одна камера iPhone краща за чотири камери Android

Share

Зазвичай я не так починаю розповідь, але якщо ви думаєте про те, щоб найближчими місяцями купити новий (або вживаний) iPhone за 400-500 $, то, мабуть, вам варто передумати. Особливо якщо телефон, на який ви поклали очі, називається iPhone SE (2022) або навіть iPhone 13.

Якщо вірити чуткам та іншим витокам інформації, iPhone SE 4 (2024) має вийти на ринок навесні 2024 року (можливо, у березні), і ця модель має стати найбільшим оновленням в історії лінійки Apple середнього класу Special Edition.

Але оскільки я вже детально розбирала iPhone SE 4, зараз хочу поговорити про конкретну частину телефону, яка часто опиняється в центрі уваги після виходу кожного нового екземпляра, — про камеру.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно ми дізналися, що одна важлива деталь в iPhone SE 4 змінилася (принаймні, за словами анонімного джерела): тепер Apple готова надати iPhone SE ту ж 48-Мп камеру, що і в iPhone 15 за 800 $ замість старої 12- Мп камери, яку компанія використала вже давно.

Чому так важливо? Якщо вам не такі цікаві знімки, то це не так вже й суттєво. Але якщо вам не байдуже, то ви будете приємно здивовані, дізнавшись, що 48-Мп камера в iPhone 15 – це одне з найбільших оновлень камери за всю історію Apple, що робить її можливе додавання до iPhone SE дуже цікавим.

Інші новини: скоро Pixel 7a може перестати бути найкращою камерою в сегменті смартфонів середнього класу. Упс.

Новий iPhone SE 4 може отримати таку ж 48-мегапіксельну камеру, як і iPhone 15, і, можливо, вкраде у Pixel 7a титул “кращої камери середнього класу”

Маючи застарілі 12-Мп рецептори на задній панелі, iPhone SE, SE 2 і SE 3 ніколи не відрізнялися хорошими камерами. Але передбачувана 48-Мп камера iPhone SE 4 може остаточно змінити ситуацію. Діана Чупанова

Я ніколи не була прихильницею поняття кількох камер на задній панелі телефону.

По-перше, зум- та надширококутні матриці, які використовують виробники телефонів, рідко бувають однакової з основною камерою якості, що призводить до невідповідності — завжди доводиться робити усвідомлений вибір, яка камера краща для того чи іншого сценарію. У багатьох випадках колірна настройка різних камер також може бути несумісною. Не кажучи вже про те, що бачити на задній панелі телефону 3–5 сенсорів камер просто… дивно — звичайно, сьогодні це вже «норма», але мені все одно здається дивовижним.

Коротше кажучи, я уявляю кращу камеру для смартфона з одним великим сенсором зі змінним зумом і змінною діафрагмою, що забезпечує постійну якість зйомки і чистіший дизайн задньої панелі, який краще відображає те, чим є смартфони, не перетворюючись на справжні камери.

І хоча моя мрія про одну камеру поки не здається здійсненною (саме тому флагмани преміум-класу, як і раніше, потребують мультикамери), я б заперечила, що те саме не відноситься/не повинно ставитись до бюджетних та середніх телефонів, які змушені скорочувати витрати , щоб відповідати певній ціновій планці

Єдина 48-Мп камера iPhone SE 4 може зробити його найкращим телефоном середнього класу на ринку

Чи може одна камера Apple в iPhone SE 4 в результаті виявитися кращою за чотири камери Android? Цілком ймовірно.

Я завжди вважала, що наявність однієї чудової задньої камери набагато краще, ніж 3–4 посередніх, і, хоча хтось може посперечатися зі мною, це суб’єктивне питання, я вважаю, що бюджетні та середні телефони на Android, такі як Galaxy A34 , Galaxy A54, а також безліч пристроїв Xiaomi та OnePlus, доводять цю точку зору.

Звичайно, всі вони оснащені надширококутними камерами, що дуже зручно, але я сказала б, що наявність одного основного сенсора флагманського рівня дозволило б створити більш преміальний досвід у цьому ціновому сегменті.

З практичної точки зору, якщо додаткові камери мають погану/середню якість у порівнянні з основним сенсором, то в більшості випадків ви все одно використовуватимете основну камеру, особливо при середньому/слабкому освітленні. Це робить інші камери трохи безглуздими і позбавляє вас шансу мати більш якісну основну камеру, яку ви будете використовувати в 90% випадків.

Не кажучи вже про те, що якщо сконцентрувати 100% уваги на створенні єдиної максимально ефективної камери, то у виробників телефонів буде достатньо часу та ресурсів для розробки найкращих алгоритмів, обробки зображень та налаштувань, що дозволяють отримати найкращу камеру для смартфона вартістю 300-500$.

У контексті iPhone SE 4 перехід від однієї 12-Мп камери до більш преміального 48-Мп сенсора замість подвійної камери 12+12-Мп також допоможе середньому телефону Apple виконати трюк під назвою “зменшення сенсора”, забезпечивши “камеру” з 2-кратним оптичним. зумом без необхідності використовувати 2-кратний сенсор, який може зробити телефон дорожчим (при цьому погіршивши якість зйомки в умовах низького освітлення).

Я завжди вважала, що камера із зумом замість надширокого об’єктиву більш практична, тому я б віддала перевагу мати один високоякісний сенсор, який може працювати як телефотокамера (за винятком випадків, коли можна мати і те, й інше, звичайно).

Не варто навіть починати розмову про додаткові 2-5-Мп «глибинні» та макросенсори в телефонах бюджетного та середнього класу, які призначені для того, щоб обдурити вас і змусити думати, що ви отримуєте більше за менші гроші, хоча насправді це не так. Це просто оптичний обман (Каламбур).

Чому передбачувана 48-Мп камера iPhone SE 4 буде кращою, ніж дві 12-Мп камери iPhone 14

Проста математика – якщо iPhone SE 4 матиме таку ж 48-Мп камеру, як і iPhone 15, це означатиме, що його камера (набагато) краща, ніж у iPhone 14.

І хоча я вважаю, що у iPhone SE 4 є всі шанси відібрати у Pixel 7a титул «кращого камерофона середнього класу» (завдяки якості відео Apple і неймовірним фотографіям, які отримують за допомогою 48-Мп камери iPhone 15), буде справедливо згадати і iPhone 14 – Найбільш очевидного конкурента iPhone SE 4 з боку Apple.

У двох словах, якщо уявити, що iPhone SE 4 має таку саму 48-Мп камеру, як і iPhone 15, то вибір буде дуже простим – я б у будь-якій ситуації обрала єдину 48-Мп камеру iPhone 15, а не 12+12 -Мп камери iPhone 14

Не зрозумійте мене неправильно, наявність надширококутної камери іноді дуже зручна, але цього року обробка зображень в iPhone 15 знаходиться на новому в порівнянні з iPhone 14 рівні:

  • Нова 48-мегапіксельна камера Apple за замовчуванням робить знімки з роздільною здатністю 24 Мп, які є найкращими у своїй категорії по різкості та деталізації; зникла жахлива обробка Apple, яка робила фотографії з роздільною здатністю 12 Мп штучно різкими.
  • Ви отримуєте суперкорисний 2-кратний оптичний зум з матриці високої роздільної здатності як на фото, так і на відео, а також в режимі «Портрет», що практично рівносильне наявності додаткової камери (або принаймні другої фокусної відстані)
  • Модернізований алгоритм режиму «Портрет» (ексклюзивний для iPhone 15) дозволяє відокремити об’єкт зйомки від фону, чого не можна сказати про старі моделі iPhone.
  • Модернізований алгоритм HDR у 48-мегапіксельній камері iPhone 15 дійсно змінює ситуацію під час зйомки у складних умовах освітлення, наприклад, коли сонце знаходиться позаду вас, або в умовах яскравого світла.

iPhone SE 4 або Pixel 7a – що стане найкращим камерофоном середнього класу в 2024 році?

Не варто недооцінювати потужність процесорів A16/A17, якими Apple, як очікується, нагородить iPhone SE 4. Це має призвести до колосального стрибка якості в порівнянні з фотографіями та відео, які отримують з iPhone SE 3.

Загалом, враховуючи постійне лідерство Apple за якістю відео, неважко передбачити, що iPhone SE 4 зніматиме найкращі відеоролики в ціновому сегменті від 400 до 500 $. Але завдяки передбачуваному переходу на 48-Мп камеру з кроп-сенсором і поліпшеною обробкою зображень Apple, iPhone SE може стати фаворитом на звання кращого камерофона в середньому ціновому сегменті.

В даний час цей титул належить приголомшливому Pixel 7a, який має відмінну для своєї ціни камеру, але якщо чутки про iPhone SE 4 вірні, то надширококутна камера Pixel цілком може стати єдиною причиною, по якій варто вибрати бюджетний апарат Google, а не iPhone SE ( 2024).

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Новий ChatGPT-4o “вражає” своїми можливостями

    Літера «o» означає Omni, що говорить про можливості роботи ШІ не тільки з текстом, але…

    20.05.2024

    Штучний інтелект може обманювати, блефувати та прикидатися людьми

    Вчені з Массачусетського технологічного інституту виявили безліч випадків, коли системи штучного інтелекту обманювали людей. Відповідне…

    20.05.2024

    Стало відомо коли Apple випустить нову смарт-мітку AirTag 

    Трекер предметів AirTag наступного покоління від Apple може бути випущений у середині 2025 року. Про…

    20.05.2024

    Відомий інсайдер розповів про функції штучного інтелекту в iOS 18

    В останньому випуску свого розсилки Марк Гурман детальніше розповів про те, чого варто очікувати від…

    20.05.2024

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024