Чим Google Tensor 3 відрізняється від попереднього і що ще треба про нього знати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Флагманські смартфони Google серії Pixel 8 мають у своїй основі новий напівкастомний процесор під назвою Tensor G3. Як випливає з назви, це третє покоління чіпа, і всі, хто планує купити цей смартфон, мають найвищі очікування. Однак компанія не стала приділяти багато часу обговоренню Tensor G3 під час запуску. Але від нас навряд чи вийде щось приховати, тому давайте дізнаємося, що нового в процесорі Google Pixel 8, і подивимося, як він працює порівняно з конкурентами. Адже це один з небагатьох власних, а не універсальних процесорів, який розроблявся для одного конкретного смартфона.

Що з себе представляє Google Tensor G3

Tensor G3 у Pixel 8 оснащений одним потужним процесорним ядром Arm Cortex-X3 з тактовою частотою 2,91 ГГц, чотирма ядрами Cortex-A715 з частотою 2,37 ГГц і чотирма енергоефективними ядрами Cortex-A510 з тактовою частотою 1,7 ГГц. Вони набагато новіші, ніж ядра ЦП 2020 року, що використовуються в оригінальному Tensor і його другому поколінні. Ці зміни також завершують повний перехід Google на 64-бітні ядра. Однак Google не використовує новітні частини Cortex-X4, A720 і A520, які знайдуть застосування в Snapdragon 8 Gen 3.

Зверніть увагу, що тактова частота Cortex-X3 практично не змінилася порівняно зі старим Cortex-X1, незважаючи на те, що Google перейшла на більш досконалий виробничий вузол. Google позиціонує X3 набагато далі в бік енергоефективності кривої продуктивності/потужності замість того, щоб реалізувати повну потужність ядра.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кінцевим результатом є пікова одноядерна продуктивність, яка трохи краща, ніж торік, але набагато ефективніше витрачає енергію за тих самих навантажень. Ще одне значне поліпшення полягає в тому, що Tensor G3 – це дев’ятиядерний процесор. Раніше ядер було тільки вісім, а значить новинка буде більш продуктивною в багатоядерному режимі.

Саме енергоефективність може компенсувати неідеальний виробничий процес Samsung, хоча ми підозрюємо, що багато хто з цих проблем були усунені на нових вузлах.

Графічні можливості Tensor G3

Tensor G3 має новий графічний процесор Arm Mali-G715. Google не розкриває кількість ядер, але, ґрунтуючись на показниках продуктивності, можна припустити, що всередині знаходиться сім ядер графіки, що відповідає попереднім схемам.

Зверніть увагу на використання тут Mali-G715, а не Immortalis з 10 ядрами. Це означає, що в Tensor G3 немає апаратної підтримки трасування променів, що розчарує мобільних геймерів. Незважаючи на те, що це, як і раніше, нішева функція, добре б було розширити ореол її застосування. Тим більше в телефоні, який за часом оновлення служитиме власнику близько 7 років.

Тим не менш, Arm заявляє про приріст продуктивності процесора на 15%, дворазове поліпшення машинного навчання і підвищення енергоефективності на 15% порівняно з Mali-G710 попереднього покоління. Загалом, продуктивність буде вищою, ніж торік, але нижчою, ніж могла б бути.

Нові функції смартфонів Google

На жаль, Google зберігає секрет свого машинного навчання в найсуворішому секреті, але компанія все ж розповіла дещо про нові можливості свої пристроїв. Google також тепер запускає “базові моделі” своїх хмарних можливостей штучного інтелекту безпосередньо на Tensor G3.

Такі функції, як Best Take, оновлений Magic Eraser і поліпшене перетворення тексту на мову Google Assistant, – усі вони використовують незазначені, але поліпшені можливості обробки. Хоча для таких функцій, як режим Video Boost у Pixel 8 Pro, Google, як і раніше, покладається на силу хмарних обчислень.

Говорячи про підтримку мультимедіа, Tensor G3 – перший мобільний процесор, що підтримує кодування AV1 для більш ефективних відеоформатів. Однак застосунок камери Pixel 8 за замовчуванням відображає відео тільки у форматі H264 або HEVC – принаймні, на даний момент.

Тести Pixel 8 і Tensor G3

Ті, хто шукає неймовірну продуктивність серії Pixel 8, будуть розчаровані, але більшою мірою це стосується звичайного Pixel 8, а не 8 Pro. Принаймні, що стосується процесора. GeekBench 6 показує приріст на 10,7% для Pixel 8 і більш значний приріст на 23,0% для Pro порівняно з Tensor G2.

Результати багатоядерних тестів демонструють більш стабільний стрибок між поколіннями – 18,7-23,7% – через більшу кількість ядер і потужніші середні ядра. Однак, знову ж таки, навіть ці покращені результати залишають Tensor G3 позаду найкращих у галузі.

Натомість, як і слід було очікувати, тести автономності показали кілька додаткових годин роботи смартфона під час перегляду веб-сторінок і відтворення відео. Процесор не тільки на папері виявляється ефективнішим, а й у реальності.

Графіка отримала значний приріст – на 32,6% після переходу на Mali-G715 з графічного процесора G710. Так серія Pixel 8 стає більш потужними ігровими телефонами. Але кращим він все одно не стає. Попереду нього ще багато хороших – і навіть не суто ігрових – моделей.

Чи став Pixel 8 потужнішим за торішню модель

Сам смартфон справді став продуктивнішим, але результати тестів трохи розчаровують з огляду на наші очікування від значного оновлення та деякі розбіжності між двома моделями. Усе це потребуватиме подальшого вивчення, оскільки внутрішнє компонування та охолодження також, безсумнівно, відіграють свою роль.

У будь-якому разі, показані результати навіть у такому вигляді виходять за рамки того, що потрібно Pixel 8 для забезпечення хорошої повсякденної роботи. Процесор досить потужний, з багатозадачністю все нормально і навіть пограти буде можна, хоча і не в найвимогливіших режимах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.