Смартфони

ТОП смартфонів із найкращою політикою оновлення ПЗ

Share
Час читання: 4 хв.

Історично склалося так, що Android мав не найсприятливішу репутацію в плані оновлень програмного забезпечення. Однак за останні п’ять років ситуація трохи покращилася. У 2023 році флагмани Android досить часто отримують щонайменше кілька років оновлень ОС і виправлень безпеки, і навіть багато бюджетних телефонів отримують хоча б одне оновлення ОС.

Google і Samsung є основними лідерами в забезпеченні підтримки програмного забезпечення у світі Android. Проте, до недавнього часу жоден з них не міг зрівнятися з рівнем підтримки, що надається Apple. Не так давно Google оголосив про серйозні зміни у своїй політиці оновлень, які, м’яко кажучи, вражають. Ступінь конкуренції зростає, але питання про найкращу політику оновлення програмного забезпечення в мобільному світі залишається відкритим і не має однозначної відповіді.

Google

Google Pixel довгий час займав лідируючі позиції серед Android-телефонів за підтримкою ПЗ, поки Samsung не переплюнула його з випуском Galaxy S22. Тепер Google, схоже, прагне повернути свої позиції. Анонсовані моделі Google Pixel 8 і Pixel 8 Pro пропонують вражаючі сім років оновлень операційної системи, оновлень безпеки та закінчення підтримки функцій Android.

Таке тривале зобов’язання щодо підтримки унікальне у своєму роді. Навіть Apple не йде на такі кроки. Але тут є один важливий нюанс. Google уточнив, що новий план з оновлень не стосується раніше випущених пристроїв. Це означає, що Pixel Fold, Pixel 7 і всі більш ранні версії отримають всього лише три великих оновлення системи і п’ять років оновлень безпеки.

Також варто врахувати, що Google може не надавати семирічну підтримку для всіх майбутніх моделей Pixel. Логічно очікувати подібної підтримки для Google Pixel 9 або Pixel Fold 2, але от чи отримає її Pixel 8a – невідомо. У будь-якому разі, така обіцянка з боку Google підтверджує, що вони прагнуть дотримуватися вищого стандарту якості й надалі.

Apple

З перших днів існування Android багато хто скаржився на проблему фрагментації, коли виробники ігнорували підтримку своїх пристроїв. Водночас Apple завжди виділялася тривалою підтримкою оновлень.

Навіть найстаріші моделі iPhone оновлювалися щонайменше тричі, тоді як для багатьох пристроїв на Android оновлення були рідкістю. Коли вийшов iPhone 6, для Apple стало нормою підтримувати свої пристрої протягом п’яти або навіть більше років. Вражає, що iPhone 6S, випущений з iOS 9, отримував оновлення аж до iOS 15.

Проте, політика Apple щодо оновлень не зовсім прозора. Жодних чітких обіцянок з боку компанії не існує. Так, iPhone 8 і iPhone X, випущені пізніше за iPhone 6S, оновлювалися всього п’ять років.

Загалом, Apple підтримує свої телефони доти, доки великі зміни в ОС не почнуть впливати на їхню продуктивність. Ми припускаємо, що популярність моделі також може впливати на тривалість її підтримки. Тішить, що практично кожна модель iPhone отримує підтримку оновлень протягом принаймні п’яти років, включно з новими моделями, як-от iPhone 15, і більш бюджетними варіантами, наприклад, iPhone SE.

Samsung

Незважаючи на те що Google може випередити Samsung у політиці оновлень з виходом Pixel 8, Samsung, як і раніше, серйозно ставиться до оновлень. Компанія надає чотири роки оновлень ОС і п’ять років оновлень безпеки для моделей, починаючи з Galaxy S21. Та ж політика поширюється на нові пристрої, такі як Flip/Fold, Galaxy Tab S8 і новіше, Galaxy Watch 4 і новіше, а також деякі моделі з бюджетного ряду Galaxy A.

Але що щодо інших пристроїв Samsung, зокрема, з бюджетного сегмента, таких як серія Galaxy M? Хоча не кожен Android-телефон Samsung може розраховувати на чотирирічне оновлення, всі вони гарантовано отримають три роки оновлень ОС і чотири роки виправлень безпеки.

Такий рівень підтримки зробив Samsung популярним вибором серед користувачів Android. Навіть за обмеженого бюджету користувачі отримають прийнятні оновлення безпеки та ОС. Крім того, Samsung зазвичай швидко адаптує нові версії Android, особливо для своїх флагманських моделей, випереджаючи багатьох інших виробників, не рахуючи Google.

Xiaomi

Xiaomi нещодавно заявила, що надасть чотири роки оновлень ОС і п’ять років виправлень безпеки для своїх моделей 13T і 13T Pro. Очікується, що подібну політику буде збережено і для майбутніх флагманів компанії. Незважаючи на обіцянки, варто враховувати, що Xiaomi часто відстає з випуском оновлень, іноді на півроку або довше. До того ж це чотирирічне зобов’язання не застосовується до моделей середнього і бюджетного сегментів.

Xiaomi підтверджує, що всі пристрої отримуватимуть оновлення безпеки принаймні протягом двох років. Однак компанія не дає конкретних гарантій щодо оновлення ОС або термінів випуску таких оновлень.

OnePlus та OPPO

OnePlus і OPPO, по суті, являють собою єдину структуру зі спільними ресурсами. Їхній підхід до оновлень Android також ідентичний. Нещодавні заяви OPPO свідчать, що їхні флагманські моделі 2023 року отримуватимуть щонайменше чотири великих оновлення ОС і п’ятирічну підтримку в галузі безпеки, що відповідає стандартам Samsung. Це правило можна застосувати і до OnePlus 11.

Хоча такі обіцянки мають привабливий вигляд на папері, OPPO і OnePlus не завжди своєчасно виконують свої зобов’язання щодо оновлень. Наприклад, у OnePlus 9 виникли проблеми з оновленням до Android 12, що призводять до збоїв у продуктивності. Крім того, компанії часто відкладають випуск оновлень.

Подібні зобов’язання стосуються тільки флагманських моделей. Однак варто зазначити, що OnePlus і OPPO надають чіткі гарантії і для інших сегментів. Так, смартфони середнього сегмента отримуватимуть два великих оновлення ОС і трирічну підтримку безпеки, тоді як бюджетний сегмент отримає одне велике оновлення і два роки виправлень.

Fairphone

Fairphone прославилася завдяки своєму екологічно відповідальному підходу до створення смартфонів, прагнучи надавати мінімальний вплив на навколишнє середовище. Телефони Fairphone не тільки дружні до ремонту, а й надають тривалу підтримку ПЗ, що перевершує багато стандартів.

У цьому аспекті компанія завжди була попереду своїх конкурентів, включно з такими гігантами, як Samsung і Google. Наприклад, Fairphone 2, випущений у 2015 році, оновлювався протягом семи років. А з недавнім анонсом Fairphone 5, компанія ставить новий стандарт, обіцяючи п’ять років оновлень Android і вісім років коригувань безпеки.

Хоча на перший погляд це виглядає вражаюче, варто пам’ятати про одне “але”. Fairphone не гарантує випуск оновлень ОС щороку або регулярні патчі безпеки. Іншими словами, ви отримуєте довгострокову підтримку, але не найкращу регулярність.

Motorola

Motorola, яка раніше не славилася оперативними оновленнями під егідою Lenovo, заявила про трирічну підтримку основних оновлень і чотирирічну підтримку безпеки для Edge Plus (2023).

Проте, питання про виконання цих обіцянок з боку компанії залишається відкритим.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Деякі пристрої Samsung можуть втратити підтримку бездротової зарядки

    Бездротова зарядка — одна з найбільш бажаних функцій сучасних смартфонів. Проте, якщо у вас телефон…

    22.09.2024

    Оновлення програм на пристроях Samsung вимагатиме наявності облікового запису

    Власники смартфонів і планшетів Samsung мають бути готові до важливих змін у використанні своїх пристроїв.…

    22.09.2024

    У тесті на автономність Galaxy S24 Ultra перевершив усі моделі iPhone 16

    Нова лінійка iPhone 16 від Apple зосереджена на поступових вдосконаленнях, а не на радикальних змінах.…

    22.09.2024

    Які пристрої повинні завжди залишатися підключеними до електромережі

    Напевно, багато хто чув про небезпеку залишати підключеними до розетки гірлянди чи електрочайники. Однак існують…

    22.09.2024

    З’явилися дані щодо покращень екрану в iPhone 17 та iPhone 17 Slim

    Минуло лише кілька тижнів з моменту анонсу нової лінійки смартфонів Apple iPhone 16, а в…

    22.09.2024

    Стали відомі деталі про швидкість зарядки Galaxy S25 і Galaxy S25+

    Очікується, що Samsung Galaxy S25 і Galaxy S25+ будуть представлені в січні, і наразі вони…

    22.09.2024