Чи варто купувати iPhone 13 Pro Max у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З моменту як Apple вперше розділила лінійку своїх смартфонів на базові та Pro-моделі, не було ще жодного року, щоб останні повністю не знімалися з виробництва після виходу новинок. У 2022 році, коли компанія з Купертіно презентувала лінійку iPhone 14, iPhone 13 Pro і iPhone 13 Pro Max теж прибрали з продажу і перестали виробляти. Але, як виявилося, на деяких популярних маркетплейсах старий флагман iPhone 13 Pro Max ще можна купити без будь-яких проблем.

Причому якщо пошукати як слід, то можна знайти повністю новий, а не відновлений апарат. І здається, що покупка має бути вигідною на тлі зростання цін на інші пристрої. Але ціна може трохи шокувати. iPhone 13 Pro Max продається всього на 3-5 тисячі гривень дешевше за iPhone 14 Pro Max з аналогічним обсягом пам’яті. То який із цих смартфонів краще вибрати?

Який процесор в iPhone 13 Pro Max

Перш ніж робити висновки про доцільність купівлі, давайте подивимося на технічні характеристики, які ви отримаєте, вибравши iPhone 13 Pro Max. Насамперед пропоную зупинитися на процесорі. Це Apple A15 Bionic, який зарекомендував себе. Його компанія з Купертіно досі використовує як в iPhone 13, так і в iPhone 14. Тому можете бути впевнені, що продуктивності цього рішення вистачить ще надовго.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Імовірність зіткнутися з якимись глюками чи лагами буде мінімальною. Якщо вам важливі якісь іграшки, то з цим теж питань не виникне. Відмінна якість графіки і відсутність гальм гарантовані. Для любителів цифр і віртуальних папуг зазначу, що в Geekbench 6 смартфон набирає 2259 і 5440 балів в одноядерному і багатоядерному тестах, а в AnTuTu 10 – 1 217 869 балів. Не кожен випущений цього року Андроїд-смартфон так вміє, а тут апарат дворічної давності.

iPhone з екраном 120 Гц

Крім відмінного процесора, вибравши iPhone 13 Pro Max, ви отримаєте і якісний екран. Це OLED матриця діагоналлю 6,7 дюймів з роздільною здатністю 2778 на 1284 точок, з щільністю пікселів 458 точок на дюйм. Ні про яку зернистість не може навіть йти мови. Враження від картинки будуть суто позитивні. На додаток до цього пікова яскравість досягає 1200 ніт, що більш ніж достатньо для більшості звичайних користувачів і дасть змогу навіть на яскравому сонці спокійно зчитувати інформацію з екрана.

Але найголовнішою фішкою дисплея iPhone 13 Pro Max є технологія ProMotion, або, простіше кажучи, висока частота оновлення екрана – 120 Гц. У місцях, де система вирішить її активувати, всі анімації будуть гранично плавними, і сприймати після такого екрани зі стандартними 60 Гц ви вже не зможете. Дуже крута технологія, якою мають бути оснащені всі сучасні пристрої.

Камера в iPhone 13 Pro Max

Набір камер в iPhone 13 Pro Max теж порадує своїми можливостями навіть у 2023 році. Хоч роздільна здатність у них і не найбільша, але знімки виходять якісними:

  • Основна – 12 МП, апертура f/1.5;
  • Ширококутна – 12 МП, апертура f/1.8;
  • Телефото – 12 МП, апертура f/2.8.

Як бачите, світлосила в основного і ширококутного об’єктива просто відмінна і дасть змогу робити хороші фотографії навіть у темряві. До того ж, оскільки це Pro-модель, тут підтримується зйомка у форматі RAW і відео ProRes, які краще піддаються професійній обробці. У базових айфонах такої можливості досі немає, а ви зможете знімати як профі.

Який iPhone краще купити

Основні технічні характеристики ми розібрали, а тепер прийшов час робити висновки. На eKatalog можна замовити знайти новий iPhone 13 Pro Max на 128 ГБ за 46 000 грн.  Якщо як слід пошукати, то iPhone 14 Pro Max з таким же об’ємом пам’яті можна замовити за 49 000 грн. А тепер давайте подивимося на основні відмінності цих двох моделей:

Може, краще трохи доплатити і купити iPhone 14 Pro Max?

  • Dynamic Island в iPhone 14 Pro Max замість чубчика;
  • Більш продуктивний процесор Apple A16 Bionic. Geekbench 6 – 2504 і 6319 балів в одноядерному і багатоядерному тестах, AnTuTu 10 – 1463140 балів;
  • Основна камера на 48 МП, що додасть фотографіям деталізації;
  • Пікова яскравість екрана збільшена до 1600 ніт;
  • Підтримка Always On Display.

Як бачите, змін дійсно багато. І за такої різниці в ціні краще замовити більш сучасний iPhone 14 Pro Max. До того ж там відбулася довгоочікувана відмова від чубчика, що додає плюсів його зовнішньому вигляду. Купівля iPhone 13 Pro Max була б вигідною при ціні в районі 40 000 грн. У такій ситуації це було б навіть доцільно.

На інших маркетплейсах є величезна кількість пропозицій для купівлі iPhone 13 Pro Max за вигіднішими цінами. Будьте обережні й уважно перевіряйте, що ви купуєте. Найчастіше це відновлені смартфони. Але одна справа, якби вони були відновлені Apple, а тут невідомо, хто з ними що робив і які запчастини поставив у них дядечко Ляо в найближчому підвалі. Пам’ятайте, що скупий платить двічі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.