Топ-5 найкращих компактних Android-смартфонів у 2023 році

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 8 хв.

Компактні смартфони на базі Android користуються дедалі меншою популярністю, однак, на ринку присутні чудові моделі. Слід враховувати такі критерії під час вибору найкращого для вас варіанта:

Реклама
  • Яку суму ви готові віддати за смартфон?
  • Чи важливі характеристики камери?
  • Чи цікаві вам складні смартфони?
  • Чи є необхідність в останній версії Android?

ASUS Zenfone 10

У той час як більшість компаній перейшли на екрани з діагоналлю 6,3 дюйма і більше, ASUS Zenfone 10 слідує протилежній тенденції, зберігаючи компактний 5,9-дюймовий дисплей Super AMOLED. Це робить його одним із найменших сучасних Android-смартфонів, доступних на ринку.

Розміри ASUS Zenfone 10 ідеально підходять для зручного використання смартфона однією рукою, що особливо важливо на тлі поточного ринку, де домінують мало не гігантські пристрої. Він легко поміщається в кишеню і має міцну конструкцію, яка приємно лежить у руці. До того ж, цей телефон представлений у кількох привабливих колірних варіантах, хоча його дизайн може здатися трохи спортивним і не всім він припаде до смаку.

Навіть враховуючи потужність процесора ASUS Zenfone 10, пристрій здатний пропрацювати протягом цілого дня активного використання, що не завжди характерно для компактних Android-телефонів. Цей вражаючий результат, значною мірою, обумовлений наявністю батареї ємністю 4300 мАг, що вельми переконливо для пристрою подібного розміру. Крім того, варто відзначити, що цей телефон підтримує швидку зарядку до 30 Вт через дріт і до 15 Вт бездротової зарядки, що дозволяє швидко відновити рівень заряду батареї.

Zen UI від ASUS пропонує хоч і стандартний інтерфейс, але з додаванням цікавих нових функцій. Наприклад, сканер відбитків пальців, інтегрований у бічну кнопку ввімкнення пристрою, підтримує повністю відображувані дії з натискання й утримання, подвійного натискання та свайпу. Хоча цей інтерфейс не так налаштовується, як Samsung One UI, він чудово підходить тим, хто віддає перевагу мінімалістичному інтерфейсу з обмеженим числом попередньо встановлених додатків.

Хоча ASUS Zenfone 10 – далеко не камерофон, його подвійна камера проявляє себе дуже добре. Баланс білого і передача кольорів знаходяться на високому рівні, а вбудований карданний стабілізатор забезпечує дуже плавну зйомку відео.

Зрештою, Zenfone 10 є типовим пристроєм у своєму класі. Він навіть має роз’єм для навушників, що змушує поностальгувати. Єдиний потенційний недолік ASUS Zenfone 10 – обмежене оновлення ПЗ, оскільки ASUS надає тільки два роки оновлень операційної системи і чотири роки оновлень безпеки. Цей термін помітно коротший, ніж у лідерів ринку, таких як Samsung, але, ймовірно, це не стане перешкодою для тих, хто шукає невеликий Android-телефон, який відповідає їхнім потребам.

Google Pixel 5

Лінійка Google Pixel продовжує свій розвиток протягом багатьох років, але саме 2020-ий рік ознаменувався випуском останнього по-справжньому компактного Android-смартфона – Google Pixel 5. Тоді також стався переломний момент у дизайні, який зберігся в наступних флагманських пристроях від Google.

Дисплей Google Pixel 5, що має розмір 6 дюймів і технологію AMOLED, відмінно підходить для комфортного використання пристрою однією рукою. Він істотно легший і компактніший порівняно з пізнішими моделями, такими як Pixel 6 (6,4 дюйма) і Pixel 7 (6,32 дюйма). Якість FHD+ дисплея вражає передачею кольору. Матеріал корпусу, виконаний з алюмінію та біополімеру, може дещо поступатися дорожчим пристроям, але він дуже міцний і стійкий навіть без використання чохла.

Google Pixel 5 використовує більш ефективний (але менш потужний) процесор Snapdragon 765G, який зазвичай застосовується в пристроях середнього класу.

Смартфони Pixel від Google славляться своєю камерою, і Pixel 5 не є винятком. Смартфон пропонує 12-мегапіксельну основну камеру і 16-мегапіксельну ширококутну камеру, які показують відмінні результати. Передача кольору тепла і приємна, а наявність ширококутного об’єктива є величезним плюсом. Однак апаратне забезпечення камери Pixel 5 було представлено ще в 2020 році, і за сучасними стандартами воно може здатися трохи застарілим. Проте, для повсякденних зйомок і відеозаписів воно, як і раніше, відмінно справляється зі своїм завданням.

Погана новина полягає в тому, що на даний момент Google Pixel 5 вже не так легко придбати. Google більше не продає цю модель, тому ви можете придбати пристрій у сторонніх продавців або купити вживаний смартфон. Як варіант, ви можете розглянути Google Pixel 7, якщо не проти отримати трохи більший розмір пристрою.

Samsung Galaxy S23

Samsung Galaxy S23 вже відомий багатьом. Телефони серії Galaxy традиційно вважаються одними з найкращих серед Android-пристроїв. Samsung пропонує компактну модель з екраном у 6,1 дюйма. Цей розмір екрана трохи перевищує розмір ASUS Zenfone 10. Однак у Galaxy S23 є всі доопрацювання і післяпродажна підтримка, завдяки яким Samsung довгі роки залишається лідером серед Android-пристроїв.

AMOLED-екран показує чудові результати. Попри те що на більших пристроях дисплеї мають кращу роздільну здатність, Full HD+ є ідеальним для екрана цього розміру, а якість кольорів вражає. Екран підтримує частоту оновлення 120 Гц для плавної прокрутки в підтримуваних додатках. Однак динамічна зміна частоти може опускатися до 48 Гц для економії заряду батареї.

Samsung поліпшила автономність акумулятора в Galaxy S23 порівняно з Galaxy S22. Ємність батареї 3900 мАг наближена до розмірів, які були до зменшення акумуляторів у молодших моделях компанії. На одному заряді телефон працює цілий день, до того ж чипсет Snapdragon 8 Gen 2 ефективніший за його попередника. Хоча зарядка у Galaxy S23 повільніша, ніж у преміальних моделей (максимум 25 Вт), акумулятор заряджається трохи більше години. Зазначимо, що в комплекті немає блоку живлення, тож знадобиться зарядний пристрій, що підтримує USB Power Delivery PPS. При використанні бездротової зарядки на 15 Вт пристрій повністю заряджається за 1,5 години.

Snapdragon 8 Gen 2 в Galaxy показує себе набагато краще за свого попередника Snapdragon 8 Gen 1, як у плані продуктивності, так і стабільності температури. Він схожий зі Snapdragon 8 Plus Gen 2, що дає перевагу Samsung перед іншими брендами. Єдиним недоліком є обмежений обсяг вбудованої пам’яті до 256 ГБ, особливо враховуючи відсутність слота для карти пам’яті microSD.

Samsung докладає чудову підтримку програмного забезпечення: чотири роки оновлень операційної системи та п’ять років оновлень безпеки.

Sony Xperia 5 IV

Якщо ваш бюджет дозволяє витратити трохи більше, то зверніть увагу на чудовий компактний Android-смартфон із просунутими камерними функціями – Sony Xperia 5 IV. У нього екран розміром 6,1 дюйма, аналогічно до Galaxy S23, однак завдяки подовженому співвідношенню сторін 21:9, він видається вужчим. Його зручно тримати та керувати однією рукою, незважаючи на те що він довший за багато інших компактних Android-смартфонів.

Екран оснащений OLED-панеллю FHD+ з частотою оновлення 120 Гц, яка є досить яскравою для використання смартфона на вулиці. На жаль, у Sony Xperia 5 IV немає динамічної частоти оновлення. Це означає, що або ви використовуєте 120 Гц постійно, що прискорює розряд батареї, або 60 Гц, що робить прокрутку менш плавною. За замовчуванням встановлена менша частота, але вибір між швидкістю та тривалістю роботи батареї залишається за вами.

Корпус виконано з матеріалів преміум-класу. Замість дешевого пластику минулого покоління тут використовується міцна алюмінієва рамка і скло Gorilla Glass Victus, що покриває як передню, так і задню частини пристрою. Такий дизайн надає телефону особливо розкішного вигляду, однак варто зазначити, що на ньому легко залишаються відбитки пальців.

Також варто відзначити наявність низки видатних характеристик, наприклад, фронтальні стереодинаміки. Нині це доволі рідкісне явище у світі смартфонів, і завдяки цьому Xperia 5 IV надає більш високоякісний звук порівняно з конкурентами. Динаміки вбудовані в оновлений корпус, який зменшує вібрації при розміщенні пристрою на поверхні. Xperia 5 IV має ще одну особливість, яка рідко зустрічається в сучасних моделях – 3,5-мм аудіороз’єм для навушників.

Ще одним бонусом стала містка батарея на 5000 мАг. Стандартна частота оновлення екрана в 60 Гц дає змогу з легкістю використовувати телефон протягом дня, включно з роботою з ресурсомісткими іграми та додатками. Навіть за частоти в 120 Гц акумулятор забезпечує близько чотирьох годин роботи, що, хоч і не рекордно, але все ж краще за показники деяких інших компактних Android-смартфонів. На жаль, пристрій також відчуває проблеми з охолодженням через чипсет Snapdragon 8 Gen 1.

Камерний модуль Xperia 5 IV, хоч і не пропонує революційних нововведень, дозволяє робити чудові знімки. Камера Sony характеризується відмінною передачею кольору, правильним балансом білого і натуральною деталізацією. Камери не схильні до зайвої різкості або насиченості кольорів, а професіонали можуть скористатися режимами A/P/S/M у додатку Photo Pro. Якість відеозапису також радує: можливість зйомки в 4K з частотою 120 кадрів за секунду в тому ж додатку.

У підсумку, Xperia 5 IV, хоч і є дорогим представником компактних Android-смартфонів, але пропонує широкий спектр функцій, що роблять його особливим. Хотілося б, звісно, щоб Sony надавала більш ніж два роки оновлення ОС і трирічні оновлення безпеки.

Samsung Galaxy Z Flip 5

Останній компактний смартфон у нашому списку – складаний Galaxy Z Flip 5, який пропонує мінімальні розміри в складеному вигляді завдяки своєму унікальному дизайну.

Коли Z Flip 5 складений, це, можливо, найзручніший пристрій з усіх представлених. У розкритому стані він пропонує 6,7-дюймовий AMOLED-дисплей. Пристрій витягнутий і стильний, нагадує згаданий раніше Sony Xperia 5 IV, і його зручно тримати та керувати однією рукою. Екран яскравий, хоча й має помітну складку в центрі. Однак до неї швидко звикаєш. На зовнішній частині телефону є додатковий дисплей, що ідеально підходить для перегляду сповіщень або часу без необхідності розкривати пристрій, що економить заряд батареї та зменшує кількість потенційних відволікаючих моментів.

Процесор Snapdragon 8 Plus Gen 2 у Galaxy є потужною робочою конячкою, готовою виконувати будь-які завдання, які ви на нього покладете. Як і більшість сучасних чипів, він може нагріватися під час інтенсивного використання, особливо на компактних пристроях на кшталт Z Flip 5.

Якість камери непогана, але вона поступається камерам флагманської серії Galaxy S23. Основна камера особливо хороша у фіксації деталей, а надширококутна лінза підходить для більш специфічних сценаріїв зйомки.

У Z Flip 5 є низка унікальних програмних рішень, оптимізованих під його складну конструкцію. У напівскладеному стані пристрій активує “гнучкий режим”, де верхня і нижня частини екрана діють незалежно для різних завдань. Наприклад, на YouTube відеоролик може програватися у верхній частині екрана, тоді як коментарі будуть відображені внизу. Незалежно від гнучкого режиму, оболонка One UI від Samsung пропонує один із найстабільніших і найфункціональніших інтерфейсів на Android. Крім того, Samsung піклується про довгострокову підтримку, надаючи чотири роки оновлень системи та п’ять років оновлень безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: