Чому цифровий зум у смартфонах не такий поганий, і як ним правильно користуватися

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те що багато користувачів віддають перевагу оптичному зуму, у цифрового аналога також є незаперечні переваги. Зібрали всі плюси в цьому матеріалі.

За останні кілька років виробники смартфонів настільки прокачали камери у своїх пристроях, що вони цілком здатні замінити цифрові фотоапарати в більшості випадків. Тим більше що з розвитком технологій камери продовжують “обростати” різними корисними функціями. Зрозуміло, основні функції, наприклад, цифровий зум, також регулярно отримують суттєві поліпшення.

Так у чому ж полягають основні плюси цифрового зуму в смартфонах і чи можна його використовувати для отримання приголомшливих знімків?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Одна з головних переваг цифрового зуму в смартфонах – можливість збільшення масштабу під час зйомки без зміни об’єктивів або використання аксесуарів, як це буває у звичайних камерах. Це особливо корисно, коли ви хочете зафіксувати об’єкти на невеликій відстані або якісь дрібні деталі, які неможливо розгледіти без зуму. При цьому додаткові модулі камер для такого наближення не потрібні – за все відповідають виключно алгоритми смартфона.


Важливу роль відіграють і габарити сучасних смартфонів, які не дають змоги оснастити їх оптикою великих розмірів для 20- або 30-кратного зуму. Деякі виробники намагалися вбудувати в телефони висувні об’єктиви, але вони не користувалися особливим попитом. Мабуть, ніхто не готовий жертвувати габаритами портативного пристрою заради камери. На щастя, саме цифровий зум частково дозволив вирішити цю проблему. Причому навіть у суперфлагманських смартфонах часто використовуються цифровий зум методом кропу зображення у високій роздільній здатності з основної камери.


Варто також враховувати розвиток процесорів і програмних алгоритмів обробки зображень, які дають змогу поліпшити якість під час цифрового зуму. Найбільше в цьому досягли успіху такі бренди, як Samsung, HUAWEI, HONOR і деякі інші.


Хоча цифровий зум не є ідеальним рішенням, він забезпечує більшу гнучкість і зручність під час фотозйомки на смартфонах. Особливо корисним він може стати під час повсякденної зйомки влогів.

Також ми підготували для вас кілька порад, які дадуть змогу “вичавити” максимум якості під час використання цифрового зуму на смартфонах:

  • Використовуйте світло. Хороше освітлення допоможе зменшити шум і поліпшити якість фотографій. Намагайтеся знімати на вулиці у світлий час доби або в яскраво освітлених приміщеннях.
  • Усуньте тряску. Для уникнення ефекту змазаності від вібрації руки під час збільшення масштабу, використовуйте штативи, селфі-палиці або невеликі стабілізатори на кшталт DJI Osmo Mobile.
  • Не перестарайтеся зі збільшенням. Намагайтеся не викручувати цифровий зум на максимум, оскільки це може погіршити якість зображення. Краще зробити кілька знімків з помірним збільшенням (2х-5х) і потім вибрати найбільш підходящий з них.
  • Використовуйте режим HDR (якщо це доступно). Режим HDR (High Dynamic Range) допоможе розширити динамічний діапазон і зберегти деталі в яскравих і темних областях зображення.
  • Відредагуйте результат. Після зйомки ви можете обробити фото або відео в спеціальних додатках, щоб поліпшити якість зображення, зменшити шум і підкоригувати кольори.
  • Експериментуйте з роздільною здатністю. Не бійтеся експериментувати з налаштуваннями роздільної здатності камери на вашому смартфоні. Іноді збільшення роздільної здатності може значно поліпшити якість фотографій під час використання цифрового зуму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.