Топ-10 найкращих компактних смартфонів вересень 2023 року

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 7 хв.

Смартфони за останні роки сильно збільшилися в розмірі, і багато хто з нас уже забув, що колись ці пристрої змагалися за те, щоб отримати звання найкомпактнішого.

Реклама

З розвитком технологій і переходом до повноекранного дизайну, розміри дисплеїв смартфонів збільшувалися. У 2014 році iPhone 6 мав 4,7-дюймовий екран, який здавався доволі великим. Зараз, у 2023 році, iPhone SE такого ж розміру вважається одним із компактних варіантів на ринку.

У світі смартфонів великий розмір не завжди означає кращу якість, і ця стаття – демонструє, що можна легко вибрати десять чудових компактних смартфонів, які нічим не гірші за своїх великих побратимів.

Деяким пристроям доводиться йти на компроміси, вони жертвують часом автономної роботи і якістю системи камер через свій невеликий розмір, але це лише невелика частина смартфонів.

І незважаючи на те, що їхня кількість обмежена, нині все одно можна придбати смартфон із гідними характеристиками та продуктивністю, який не матиме вигляду “лопати”.

Якщо у вас невеликі руки і ви віддаєте перевагу компактному смартфону, або вам просто набридли смартфони, які стирчать з кишені джинсів або для яких немає місця в сумочці, зверніть увагу на пристрої з цієї статті.

1. iPhone 13 Mini

iPhone 13 Mini найкращий з компактних смартфонів на ринку, завдяки його балансу між розміром і продуктивністю, а також тому, що він оснащений 5,4-дюймовим OLED дисплеєм Super Retina XDR.

iPhone 13 Mini має той самий сучасний процесор A15 Bionic, який встановлений в інших моделях серії. Пристрій також відрізняється великим об’ємом вбудованої пам’яті та батареєю більшої ємності порівняно з попередником.

Система з двох задніх камер на 12 Мп також вирізняється поліпшеною стабілізацією, поліпшеними сенсорами і новими можливостями зйомки, наприклад, кінематографічним режимом, а функція зйомки селфі є однією з найкращих у світі мобільної техніки.

Екран може здатися злегка тісним для набору тексту, тому краще спершу понабирати текст на смартфоні в магазині перед покупкою, також не варто забувати про існування, як альтернативи, iPhone 12 Mini, оскільки він коштує ще дешевше.

2. Google Pixel 7a

Pixel 7a – це найкомпактніший смартфон від Google з екраном діагоналлю 6,1 дюйма. Хоч він і не є по-справжньому крихітним, але порівняно з іншими моделями на ринку, він здається досить маленьким.

Цьому сприяє і чудова чиста версія Android 13, яка володіє не тільки широкими можливостями налаштування, але й красивим і затишним дизайном, здатним зацікавити будь-якого користувача.

У Pixel 7a той самий процесор Tensor G2, що й у Pixel 7 і 7 Pro, тому він виглядає дуже привабливою покупкою за свою ціну. Ви зможете з комфортом насолоджуватися відео та іграми на екрані з частотою оновлення 90 Гц.

Додайте до цього захист від попадання пилу і води за стандартом IP67, і ви отримаєте чудовий універсальний смартфон.

Найголовнішою особливістю Pixel 7a є його система камер: адже вона є однією з найкращих серед провідних камерофонів. Завдяки основному сенсору на 64 Мп, фотографії зроблені цим смартфоном практично не відрізнити від фотографій, знятих на Pixel 7 Pro, який коштує значно дорожче.

З невеликих недоліків у Pixel 7a варто відзначити досить повільне заряджання смартфона і його пластикову задню панель, але в іншому це чудовий компактний смартфон.

3. Asus Zenfone 10

Asus продовжує випускати смартфони невеликого розміру, незважаючи на тенденцію до їх збільшення, і ми їм дуже вдячні.

У 2023 році Zenfone 10 стає не тільки найкращою моделлю Zenfone за всю історію існування компанії, а й одним із найкращих компактних флагманів на Android, який можна купити зараз.

Zenfone 10 оснащений новітнім процесором Snapdragon 8 Gen 2, який забезпечує видатну енергоефективність за батареї відносно невисокої місткості – цей смартфон має дуже хороший час автономної роботи, якого вистачає на більш ніж один день використання.

Якісний OLED дисплей з діагоналлю 5,9 дюйма і високою частотою оновлення 144 Гц (тільки для ігор, в іншому випадку максимум 120 Гц), а з іншого боку – дуже приємна на дотик неслизька задня панель – смартфоном можна користуватися без чохла, але якщо що, він є в комплекті з пристроєм.

4. Samsung Galaxy Z Flip 5

Оскільки це складаний пристрій, Galaxy Z Flip 5 технічно є найменшим смартфоном у цьому списку. У закритому стані це невеликий квадратний блок, який не стирчатиме з більшості кишень.

Приємно мати невеликий смартфон, але його перевага в тому, що за потреби Flip 5 розкривається і перетворюється на смартфон нормального розміру.

Його внутрішній екран представлений AMOLED матрицею розміром 6,7 дюйма з частотою оновлення 120 Гц, який має дуже чіткий та яскравий вигляд, а зовнішній екран набагато більший, ніж у попередніх поколінь, – тепер він відображає значно більше інформації та навіть здатний запускати повноцінні додатки, тож, у деяких випадках, вам взагалі не потрібно відкривати смартфон.

Якщо ви не заперечуєте проти складки посередині дисплея, то ви будете щасливі володіти пристроєм преміум-класу з настільки цікавим та інноваційним функціоналом, як-от прочинення смартфона наполовину для перегляду відео, здійснення відеодзвінка або використання зовнішнього екрана.

З мінусів, відносно невисокий час автономної роботи (його вистачає на день, але не більше), а система камер все ж не така хороша, як у “звичайних” смартфонів цієї цінової категорії, але якщо вам потрібен невеликий складаний смартфон, варто купити саме Galaxy Z Flip 5.

5. Sony Xperia 5 IV

Sony Xperia 5 IV – красивий і унікальний смартфон: у нього вужчий і витягнутий дисплей, порівняно з іншими смартфонами, завдяки співвідношенню сторін 21:9.

Це означає, що на його екрані можна розмітити набагато більше інформації в портретній орієнтації або дивитися фільми та серіали в повноекранному режимі в альбомній орієнтації – адже в кіноіндустрії використовується саме формат 21:9.

Завдяки своєму розміру, смартфон зручно тримати і прокручувати інформацію на екрані однією рукою, хоча, щоб дотягнутися до верхнього краю, вам можуть знадобитися дві.

Він також дуже тонкий і має привабливий незграбний утилітарний дизайн, якого немає в інших смартфонів. Крім того, Sony Xperia 5 IV має безліч ручних налаштувань для управління системою камер.

Тобто, цей смартфон не належить до тих камерофонів із серії “наведи і знімай”, але якщо ви хочете отримати повний контроль над створенням якісного фотознімку, Xperia 5 IV стане для вас приємним і компактним відкриттям. У нього навіть є роз’єм для навушників!

6. iPhone 12 Mini

iPhone 12 Mini є найменшим із чотирьох смартфонів лінійки 2020 року і, як і раніше, може похвалитися вражаючим співвідношенням розміру і продуктивності.

При першому огляді вас відразу зустрічає красивий 5,4-дюймовий дисплей, який займає всю передню частину смартфона (за винятком невеликого вирізу у верхній частині екрана).

iPhone 12 Mini також оснащений парою дуже хороших об’єктивів, MagSafe для бездротової зарядки, сумісної з iPhone, і одним із найпотужніших процесорів Apple A14 Bionic. І якщо це вам необхідно – підтримка мереж нового покоління 5G тут присутня.

7. iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro має відносно компактний розмір зі своїм 6,1-дюймовим дисплеєм, особливо якщо у вас великі руки. Цьому сприяє один із найякісніших екранів із частотою оновлення 120 Гц та розумним і точним Face ID, прихованим у динамічному вирізі екрана.

Новий сенсор основної камери з роздільною здатністю 48 мегапікселів свідчить про те, що ця модель володіє найкращою системою камер серед усіх наявних на даний момент iPhone.

У поєднанні з надширококутним телеоб’єктивом, що володіє 3,3-кратним зумом, iPhone 14 Pro стає справжнім лідером серед конкурентів.

Операційна система iOS, як і раніше, радує своєю стабільністю і функціональністю. Час автономної роботи цього пристрою також є видатним, перевершуючи в цьому відношенні навіть iPhone 13 Pro.

8. Xiaomi 12

Якщо ви шукаєте невеликий, але потужний Android-смартфон із приємнішими можливостями, ніж у того ж Pixel 5 2020 року, Xiaomi 12, випущений у 2022 році, буде чудовою альтернативою.

Якщо ви готові миритися зі складним призначеним для користувача інтерфейсом на основі MIUI, то Xiaomi 12 пропонує новітній флагманський процесор, чудові камери і швидку зарядку на 67 Вт.

Цей набір компенсує один з головних недоліків компактних смартфонів – слабку батарею і невеликий час автономної роботи.

Що стосується розмірів, Xiaomi 12 має 6,28 дюймовий AMOLED дисплей з роздільною здатністю Full HD і частотою оновлення 120 Гц, який також можна вважати відносно невеликим у світі сучасних смартфонів.

9. Samsung Galaxy Z Flip 3

Z Flip 3 в даний час доступний у продажу вже за нижчою ціною, при цьому він здатний наблизити ваші відчуття до тих, які ви могли б отримати при використанні нового Z Flip 5.

Z Flip 3 є блискучим прикладом еволюції технологій складних смартфонів. Як не дивно, його розробникам вдалося зробити його конструкцію водонепроникною.

В результаті ми маємо смартфон з досить великим 6,7 дюймовим AMOLED екраном з роздільною здатністю Full HD+, що працює на частоті 120Гц. Цей екран складається навпіл, роблячи пристрій набагато компактнішим.

Звісно, час автономної роботи і самі камери могли б бути кращими, тож, незважаючи на продуктивність флагманського класу та революційний дизайн, ціна Flip 3 все ж доводить, що складні пристрої можуть займати ту саму нішу у світі мобільних технологій, що і звичайні смартфони.

10. iPhone SE 2022

iPhone SE 2022 – один з найменших iPhone від Apple – тільки дві моделі з приставкою “Mini” зможуть дати йому фору за мініатюрністю.

Здебільшого це пов’язано з тим, що тут Apple дотримується старого дизайну, тому, незважаючи на те, що iPhone SE 2022 і невеликий, деяка частина корисного простору витрачається на великі чорні рамки зверху та знизу екрана і кнопку “Додому”.

А це означає, що дисплей абсолютно крихітний і з низькою роздільною здатністю – так, інші компактні смартфони здаватимуться більшими.

Проте в iPhone SE 2022 використовується той самий процесор, що і в серії iPhone 13, а також він має бездротове заряджання і водонепроникність. І хоча основна задня камера всього одна, вона досить хороша – щоправда, за сприятливих умов освітлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: