Які бувають версії Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Android – це операційна система, чию історію можна простежити з 2008 року. Цього року, саме у вересні, було запущено першу версію Android, і того ж дня вперше було представлено смартфон, що працює на цій платформі – T-Mobile G1. З того моменту було випущено понад 10 поліпшень для Android, і операційна система зазнала серйозних змін. Сучасне програмне забезпечення смартфонів сильно відрізняється від того, що ми могли бачити п’ять або десять років тому. Давайте згадаємо всі версії Андроїд.

Офіційні версії Android

Android 1.0 – це була перша версія Android, що вийшла 23 вересня 2008 року. Через кілька місяців після її запуску надійшло оновлення Android 1.1, націлене на виправлення помилок. Починаючи з Android 1.5, кожна наступна версія системи отримувала приставку, що позначає кондитерський виріб. Наприклад, Android 1.5 називали Cupcake (кекс).

Наступною стала версія Android 2.0, яка вийшла 27 жовтня 2009 року. Вона запропонувала можливість використовувати кілька облікових записів Google, підтримувати Bluetooth 2.1 і представила оновлений інтерфейс. Розробка третього оновлення зайняла більше часу, і до виходу Android 3.0 у лютому 2011 року було випущено кілька проміжних оновлень, які додали такі ключові функції, як копіювання/вставка, ефектні шпалери, еквалайзер, NFC і підтримка декількох камер.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Android 3.0 був спрямований на роботу з багатоядерними процесорами і став новатором у випуску одного великого оновлення наприкінці літа або восени. За ним пішли наступні версії:

  • Android 4.0 (2011). Планшети і смартфони стали використовувати одну й ту саму оболонку, істотно покращилася багатозадачність, камера отримала можливість робити панорамні знімки.
  • Android 4.1 (2012). Разом з оновленнями 4.2 і 4.3 ця версія запропонувала підтримку предиктивного і жестового введення тексту і Miracast.
  • Android 4.4 (2013). У цій версії був представлений визначник номера, веб-додатки та крокомір.
  • Android 5.0 (2014). Головною особливістю став Material Design – формат інтерфейсу, який використовується до поточної версії Android 12, поява функції активації екрана під час взяття смартфона в руки, нові перемикачі в панелі сповіщень і можливість запускати камеру прямо з екрана блокування.
  • Android 6.0 (2015). З’явилися Android Pay (пізніше перейменований в Google Pay) і підтримка сканерів відбитків пальців.
  • Android 7.0 (2016). З’явився режим поділу екрана, функція економії трафіку і згруповані повідомлення.
  • Android 8.0 (2017). Тепер операційна система пам’ятає введені логіни і паролі для авто-заповнення, підтримує режим “picture-in-picture” і відкладені повідомлення.
  • Android 9 (2018). Починаючи з цього оновлення, Android автоматично налаштовує роботу акумулятора та яскравість екрана відповідно до ваших вподобань, дає змогу використовувати функцію “цифрового благополуччя” і підтримує формат HEIF.
  • Android 10 (2019). У цій версії було додано жестове управління, швидку відповідь на повідомлення і Family Link – додаток для контролю батьків.
  • Android 11 (2020). Це оновлення призвело до появи спливаючих чатів, функції запису екрана і розумних папок.
  • Android 12 (2021). Головне нововведення – дизайн Material You. З функціональних змін варто відзначити персоналізацію кольору віджетів та іконок відповідно до кольору фону і підтримку вібрації в іграх.
  • Android 13 (2022). Остання версія Андроїд. У цій версії додали підтримку спеціального звуку та можливість налаштування мови для окремих додатків.

Враження від останнього списку змін таке, що оновлення втратило свою важливість, бо кількість нових функцій з кожним оновленням дедалі зменшується. Але ми маємо пояснення цієї ситуації. Оскільки Android – це відкрита операційна система, творці смартфонів активно формують свої власні оболонки на її основі. А іноді компанії вносять у свої оболонки деякі функції до їхньої появи в чистому Android, тому при появі самого оновлення нам здається, що нових функцій немає.

Таким чином, процес оновлення окремого пристрою до нової версії Android залежить не лише від Google, а й від виробників смартфонів. Компанії повинні адаптувати нову версію під свої пристрої, що може зайняти від кількох місяців до року. Через це деякі пристрої можуть не отримувати оновлень зовсім або отримувати їх із великою затримкою. Плюс на певні функції ОС можуть впливати додаткові шари безпеки та оптимізації, встановлені виробником смартфона. Тож нові версії Android, звісно, важливі для користувачів, але їхній ефект суттєво залежить від того, як швидко та якісно оновлення буде адаптовано виробником движка.

Остання версія Андроїд і чи варто її встановлювати

Найсучаснішою версією операційної системи Android, доступною широкому колу користувачів сьогодні, є Android 13. Її реліз відбувся 15 серпня 2022 року, вводячи низку оновлень, про які ви можете дізнатися, вивчивши наш спеціалізований огляд.

Проте, як може здатися, немає резонної необхідності поспішати з оновленням до Android 13. Ця версія операційної системи не привнесе нічого значно нового у ваш мобільний девайс, на противагу до свіжого оновлення, яке надається розробником пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.