Функції Android 14: усе, що вам потрібно знати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

21 вересня 2023 року Google випустила Android 14 QPR1, що, як ми сподіваємося, стане останньою віхою на шляху до стабільного випуску Android 14. Власники Pixel можуть встановити цю бета-версію на свої телефони вже сьогодні, скориставшись нашим посібником зі встановлення Android 14, хоча тим, у кого є телефони інших брендів, доведеться дочекатися OEM-версій Android 14. Однак тепер у нас є гарне уявлення про те, чого очікувати щодо функцій і налаштувань Android 14. Давайте подивимося, що нового з’явилося в Android 14, і розглянемо всі найкращі функції Android 14, про які варто знати на даний момент.

Android 14: назва і дата випуску

До Android 10 Google зазвичай називав свої версії Android на честь солодких частувань. Сюди входили Android 7 Nougat, Android 8 Oreo і Android 9 Pie. Наразі Google дотримується тільки номера версії, тому Android 14 відомий просто як Android 14. Однак Google, як і раніше, використовує назви десертів всередині компанії, і виявляється, що Android 14 називається перевернутий торт.

Озираючись на попередні версії, можна сказати, що Android 13 було випущено в серпні 2022 року, Android 12 – у жовтні 2021 року, а Android 11 – у вересні 2020 року. Що стосується остаточної дати виходу Android 14, офіційного повідомлення поки немає, за винятком попереднього розкладу Android 14. Однак Android 14 досягла стабільності платформи в червні, і Google повідомила розробникам, що з цього моменту в них буде “кілька тижнів” для тестування своїх додатків до стабільного випуску. Тепер очікується, що Google запустить стабільну версію Android 14 одночасно з випуском Pixel 8 series у жовтні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак виробникам ОБЛАДНАННЯ часто потрібно трохи більше часу для випуску нових версій Android, оскільки Samsung і Xiaomi, таким як Samsung і Xiaomi, спочатку необхідно налаштувати його за допомогою власних програмних оболонок.

Великоднє яйце для Android 14

З випуском Android 14 beta 4 11 липня ми вперше побачили нове пасхальне яйце. Згідно з офіційним логотипом Android 14, який дуже нагадує патч Apollo 14, великоднє яйце присвячене космічним подорожам.

У нас є повна стаття про те, як ви можете побачити пасхальне яйце Android 14, а також скріншоти того, на що це схоже. Обов’язково погляньте на нього!

Спеціальні можливості Android 14

За ці роки Google виконав хорошу роботу з впровадження спеціальних можливостей. В Android 13 з’явився новий режим читання для користувачів з ослабленим зором, підтримка вбудованого дисплея Брайля та звукові описи. Тим часом, Android 12 забезпечив поліпшене збільшення екрана і можливість керувати екраном за допомогою мімічних жестів.

Шрифти стали ще більшими

Android підтримує великі шрифти вже цілу вічність, але що, якщо найбільший варіант недостатньо великий для вас? Що ж, вам пощастило, оскільки одна з найбільших функцій Android 14 (у буквальному сенсі) – це великі розміри шрифту.

Google особливо зазначає, що користувачі тепер можуть масштабувати розміри шрифту до 200% в Android 14 порівняно з Android 13, який перевищив 130% у пікселях. Цікаво, що компанія заявляє, що також буде використовувати нелінійне масштабування шрифту, щоб і без того великий текст не збільшувався надалі. Наприклад, розмір заголовка може не збільшуватися, але текст меншого розміру під заголовком може збільшитися.

Блимає повідомлення

Якщо у вас слабкий слух, Android 14 дасть вам змогу переглядати сповіщення за допомогою спалаху камери і підсвічування дисплея. Ви можете перемкнути ці налаштування в розділі спеціальних можливостей. На ваш вибір – використовувати спалах камери, спалах дисплея або і те, і інше одночасно. За допомогою спалаху дисплея ви також можете вибрати приємний колір спалаху. Однак ви не можете змінити спосіб виникнення спалахів (імпульс, спалах, хвиля тощо) і не можете створювати налаштування для кожної програми. Функція або “ввімкнена”, або “вимкнена”.

Покращення, пов’язані з мовою

Android 14 також містить налаштування, пов’язані з мовою, починаючи з поліпшеної підтримки мов з поділом за статтю (наприклад, французької та німецької) через API граматичних перегинів.

Ще одна зміна, пов’язана з мовою, полягає в тому, що розробники тепер можуть використовувати більш деталізовані мовні елементи управління для кожної програми. Тепер ці елементи управління дають змогу розробникам застосунків “налаштовувати список мов для кожного регіону, проводити A/B експерименти та надавати оновлені локалізації, якщо ваш застосунок використовує засоби локалізації на стороні сервера”.

Регіональні налаштування

Якщо ви європеєць, який живе в США, можливо, вам захочеться використовувати вимірювання в європейському стилі, календарі та інші системи. З Android 14 це стане можливим. Ви зможете використовувати одиниці вимірювання температури за Цельсієм і призначити перший день тижня, наприклад, понеділком.

Особливості та налаштування акумулятора Android 14

Android 14 вносить безліч змін, спрямованих на збільшення часу автономної роботи. Не варто очікувати чогось масштабного на кшталт режиму очікування Android Marshmallow або екстремальної економії заряду батареї, але ці зміни під капотом однаково мають призвести до значної економії.

Google удосконалює внутрішню роботу Android

Для початку Google налаштовує два Android API (foreground services і job scheduler) з метою підвищення ефективності під час виконання таких завдань, як фонові дії та завантаження великих файлів.

“Завдання передачі даних за ініціативою користувача спростить управління завантаженнями і вивантаженнями за ініціативою користувача, особливо коли для них потрібні обмеження, такі як завантаження тільки по Wi-Fi”, – йдеться в повідомленні Google про свої зміни, пов’язані із завантаженням / вивантаженням файлів.

На цьому увага до часу автономної роботи не закінчується, оскільки Android 14 також покращує внутрішню систему мовлення платформи для підвищення ефективності.

Новий дозвіл для аварійних сигналів

Google впроваджує дозвіл “точно планувати будильник”, який вимагає, щоб усі нещодавно встановлені додатки, які не є годинником або календарями, запитували цей дозвіл у користувачів. Компанія пояснила це доповнення тим, що точна функціональність сигналізації може вплинути на час автономної роботи та інші ресурси.

Повертається знайома статистика

Одна з функцій, що повертаються, яку ми раді бачити, – це функція “час роботи екрана з моменту останньої повної зарядки”. Опція повернулася в меню налаштувань батареї після того, як вона була прихована в Android 12 на користь використання батареї за останні 24 години. Цей варіант повернення зручний, якщо ви хочете отримати більш точне уявлення про те, як довго насправді працює ваш телефон.

Нова інформація про акумулятор

Android 14 дозволяє переглядати інформацію про нову батарею, таку як дата виготовлення та кількість циклів. Цю інформацію можна знайти в Налаштуваннях> Про телефон> Інформація про акумулятор. Однак це може відображатися не на всіх телефонах.

Функції конфіденційності та безпеки Android 14

Android 14 має безліч функцій, пов’язаних із конфіденційністю та безпекою. Тут ми внесли всі суттєві зміни, деякі з яких можуть викликати багато суперечок.

Попрощайтеся зі встановленням суперстарих додатків

Одна з найбільших відмінностей між Android 14 і Android 13 полягає в тому, що нове оновлення тепер блокує встановлення старих додатків Android. Google заявляє, що ця зміна спеціально призначена для застосунків, створених для Android 5.1 Lollipop API і старше.

Це досить серйозна зміна, оскільки пошуковий гігант вважає, що шкідливе ПЗ часто націлене на старіші рівні API, які не використовують більш сучасні засоби захисту безпеки та конфіденційності.

Ця зміна означає, що багато занедбаних додатків (наприклад, старі ігри та спеціалізовані додатки) не можна встановити на телефони Android 14. Якщо вас щось втішає, то це те, що Google заявляє, що старі програми залишаться на вашому пристрої, якщо ви оновитеся до Android 14. Але це, очевидно, не стосується пристроїв, що запускаються з Android 14 “з коробки”.

Діліться тільки певними фотографіями та відео

На Android 13 і більш ранніх версіях, якщо додаток запитує дозвіл на доступ до ваших фотографій і відео, ви можете або сказати “так”, або “ні”. З Android 14 у вас трохи більше контролю. Тепер ви зможете дозволяти додаткам доступ до деяких фотографій і відео, використовуючи повідомлення про дозвіл, наведене нижче:

Це чудово підходить для забезпечення конфіденційності, оскільки додатки можуть бачити тільки ті зображення і відео, які ви хочете, щоб вони бачили (не судіть суворо, хлопці).

Підвищена конфіденційність PIN-коду і необов’язкове видалення кнопки ‘ОК’
У налаштуваннях Android ви зможете відключити анімацію під час введення свого PIN-коду. Це ускладнить “плечовим серферам” перегляд введеного вами PIN-коду і його запам’ятовування. Ця невелика зміна може бути пов’язана з тим, чи зможе хтось отримати доступ до вашого телефону чи ні. Наразі цю функцію за замовчуванням вимкнено.

Аналогічно, Android 14 усуває необхідність натискати кнопку “ОК” після введення PIN-коду. Замість цього ви можете просто ввести номер, і ваш телефон розблокується. Зверніть увагу, що це спрацює, тільки якщо ваш PIN-код складається з шести цифр або більше. Якщо ваш PIN-код складається з шести цифр або більше, функція автоматично ввімкнеться. Однак, якщо ви хочете повернути кнопку “ОК” назад, ви можете встановити її вручну.

Оновлення для обміну даними

Припустимо, ви встановлюєте додаток у понеділок. Ви приймаєте дозволи та політику конфіденційності для цієї програми. Потім, у вівторок, додаток змінює умови цих політик. Досі ви б не дізналися про це, якби компанія не зв’язалася з вами безпосередньо. Це зміниться з Android 14, оскільки тепер ви отримаєте спливаюче вікно (див. вище), у якому розповідається про будь-які зміни, що відбулися з будь-яким конкретним додатком.

Інші зміни, пов’язані з безпекою

Google також бореться зі шкідливими програмами та експлойтами, вносячи зміни в систему intents і динамічне завантаження коду. Жодна з цих функцій не орієнтована на користувача, але вони все одно повинні забезпечувати глибокий захист, коли справа доходить до шкідливих програм і вразливостей. Підтримка пароля також поліпшена в Android 14, наближаючи нас до майбутнього без використання паролів.

Покращення для різних пристроїв для розробників

Android уже багато років підтримує роботу на різних пристроях, і Google продовжує цей крок в Android 14. Цього разу ми отримуємо орієнтовані на розробників доповнення, як-от класи розмірів вікон і розташування розсувних панелей, щоб додатки могли ефективніше адаптуватися до різних екранів.

Нарешті, Google заявляє, що пропонує попередній перегляд свого SDK для різних пристроїв, щоб розробникам було простіше створювати додатки, що працюють на різних пристроях і форм-факторах.

Зайве говорити, що тут, схоже, немає якихось істотних поліпшень для користувачів на різних пристроях, як ми бачили з Android 12L. Але ми все одно раді бачити, що Google пропонує поліпшені інструменти, які дають змогу додаткам добре працювати не тільки на вашому звичайному телефоні.

Різні підтверджені функції:

Вбудований Health Connect

Застосунок Health Connect – це, по суті, центр збору даних про стан здоров’я з різних застосунків для фітнесу, і він дійсно підтримує дані про стан здоров’я від таких відомих гравців, як Samsung, Fitbit і Peloton.

На даний момент це все ще завантажуваний додаток. Однак із запуском Android 14 beta 2 Google підтвердив, що Health Connect тепер постачатиметься з Android “з коробки”. Це означає, що вам не потрібно буде встановлювати його вручну, і оновлення надходитимуть автоматично.

Користувацький екран блокування

Ви вже можете налаштувати свій домашній екран за допомогою віджетів, шпалер, пакетів значків тощо. Екран блокування, однак, був набагато менш настроюваним. З Android 14 це зміниться, оскільки ви зможете налаштовувати всілякі аспекти екрана блокування. Google продемонструвала призначені для користувача екрани блокування на Google I/O 2o23 і офіційно представила їх користувачам із третьою бета-версією Android 14.

Користувацькі шпалери

На виставці Google I/O 2023 компанія представила не один і не два, а три нові способи створення користувацьких шпалер. Перший створює штучний ефект паралакса з ваших власних зображень. На сцені Девід Берк показав, як це працює із зображенням дитини. Потім він продемонстрував новий творець шпалер з емодзі (як показано вище). Ви вибираєте вподобані смайлики, обираєте кілька кольорів, а потім отримуєте кумедний барвистий макет мультфільмів. Нарешті, Берк продемонстрував генеративну систему штучного інтелекту для створення зображень шпалер із текстових підказок. Перші дві системи з’являться в стабільному дебюті Android 14, але генеративна система штучного інтелекту з’явиться трохи пізніше.

Підтверджені оновлення меншого розміру

  • Android 14 тепер буде підтримувати звук без втрат при використанні дротових навушників.
  • Скоро з’явиться підтримка 10-розрядного HDR (він же Ultra HDR), що дає змогу зберігати більше інформації з сенсора під час знімання фотографій і відкритті дверцят для отримання яскравіших кольорів і більшої контрастності.
  • Розширення Camera2 і CameraX отримуватимуть оновлення, що дають змогу додаткам, які їх використовують, обробляти більш тривалий час обробки. Це допоможе поліпшити варіанти використання, як-от зйомка за слабкого освітлення, які залежать від алгоритмів, що вимагають великих обчислювальних ресурсів.
  • Android 14 дозволить корпоративним і державним користувачам обмежити можливість повернення пристрою до небезпечного стандарту 2G.
  • Google також дає змогу користувачам відключати підтримку так званих стільникових з’єднань із нульовим шифруванням в Android. Іншими словами, користувачі можуть використовувати тільки зашифровані стільникові з’єднання.
  • Нове налаштування в Android 14 QPR1 дозволяє змінювати поведінку Pixel Fold під час його згортання. Тепер це дозволяє зберігати додатки відкритими, навіть коли ви закриваєте телефон.
  • Android 14 також дає змогу змінювати співвідношення сторін додатків, щоб вони відображалися в повноекранному режимі на складних пристроях і планшетах.
  • Під час під’єднання пристрою Bluetooth до пристрою Android 14 ви зможете вибрати “тип аудіопристрою”. Ви можете вибирати між динаміком, навушниками, автомобільним комплектом, слуховим апаратом або іншим.

Інші очікувані функції Android 14, про які ходять чутки

Вищезазначені записи – це всього лише функції та налаштування, які Google офіційно підтвердив на даний момент. Однак є ще кілька функцій Android 14, які або були офіційно підтверджені раніше, або очікуються на основі підказок у коді Google.

Знайдіть оновлення мого пристрою

Google використовує одну з найкращих функцій мережі Apple для пошуку мого пристрою. З Android 14 користувачі, швидше за все, зможуть знаходити пристрої, навіть коли вони вимкнені. Повідомляється, що Google працює над власною мережею “Знайди мій пристрій”, яка дасть змогу вимкненому пристрою пінгувати інші пристрої Android, що знаходяться поруч, через Bluetooth, які, зі свого боку, зможуть повідомляти про загальне місцезнаходження автономного продукту. Докази цієї функції також були знайдені в Android 14 QPR1.

Плаваюча панель пошуку

Схоже, Google також тестує плаваючу панель пошуку для Pixel Launcher в Android 14. Ми виявили функцію, приховану в першій бета-версії Android 14 QPR1. Під час увімкнення панель пошуку розташовується над клавіатурою, а не у верхній частині екрана, коли ви перебуваєте в панелі додатків. Він розташований над призначеним для користувача інтерфейсом як Gboard, так і SwiftKey, і може робити те ж саме для будь-якого іншого додатка для клавіатури Android.

Режим відновлення

Google, можливо, тестує новий режим відновлення пікселів. Це звучить дуже схоже на режим технічного обслуговування на пристроях Samsung Galaxy, який створює новий профіль користувача, коли телефони відправляються на ремонт, але ми думаємо, що Google може імітувати скидання налаштувань до заводських. Google міг би використовувати механізм, представлений в Android 10 під назвою Dynamic System Updates (DSU), щоб це сталося. Ви можете прочитати більше про те, як може працювати режим відновлення пікселів, коли і якщо він буде запущений.

Жест пошуку по екрану

В Android 14 може з’явитися новий жест пошуку по екрану, натхненний Google Now on Tap. Останній був відключений Google під час запуску Google Assistant. Дані, виявлені в Android 14 QPR1, свідчать про те, що користувачі можуть натискати й утримувати навігаційний маркер, щоб викликати пошук на своєму екрані.

Використовуйте будь-який смартфон як веб-камеру

З Android 14 Google може дозволити використовувати будь-який телефон Android як веб-камеру, якщо виробники пристроїв побажають реалізувати цю функціональність. Можливо, більше не буде потрібно використовувати

Підключення до супутникової мережі

Такі компанії, як Qualcomm, HUAWEI і T-Mobile, анонсували функціональність супутникового зв’язку приблизно за останні шість місяців. На щастя, Google дійсно забезпечує вбудовану підтримку супутникового зв’язку і в Android 14.

На жаль, компанія не уточнила конкретні можливості тут, такі як підтримка двостороннього зв’язку та мультимедійних форматів. Але, тим не менш, вбудована підтримка повинна спростити роботу брендів смартфонів і постачальників послуг.

Одне з питань, пов’язаних із вбудованою підтримкою супутникового зв’язку, полягає в тому, чи побачимо ми, що пікселі 2023 року отримають цю функцію. Але поки нам просто потрібно почекати і подивитися.

Прогнозуючий жест у відповідь

Функціональність зворотного жесту Android іноді може бути трохи непередбачуваною. Цей жест приведе вас до попереднього екрана чи до головного екрана? Хто знає! На щастя, схоже, що Google працює над рішенням для Android 14.

Клоновані додатки

У деяких OEM-виробників є функція, що дає змогу клонувати додаток. Це корисно для входу в одну програму з двома різними обліковими записами. Ви просто клонуєте додаток, входите у вторинний обліковий запис у клоні, а потім відкриваєте будь-яку програму, яка вам потрібна в даний момент.

Є свідчення того, що Google може працювати над клонуванням програми для Android 14. Це дасть вам змогу клонувати додатки без необхідності купувати телефон у OEM-виробників, які його підтримують, тому що це буде доступно на всіх телефонах Android. Ми не знаємо напевно, чи потрапить це у фінальну збірку чи ні, але, схоже, робота над цим триває.

Пошук шкідливих програм

Віруси – величезна проблема. Деякі з найстрашніших вірусів надходять від вашого оператора мобільного зв’язку. Іноді, щойно ви вставляєте SIM-карту в телефон, відбувається приховане завантаження та встановлення програмного забезпечення. Google хоче боротися з цим за допомогою функції, над якою вона працює для Android 14. Наразі відома як “Додатки, встановлені у фоновому режимі”, ця функція покаже вам усі додатки, що були завантажені таємно, і дасть змогу вам швидко видалити їх. Цю функцію необхідно активувати за допомогою прихованих прапорів розробника, тому вона може не потрапити в стабільну версію Android 14, але ми дуже сподіваємося, що це станеться!

Пара додатків економить

Android 14 надає користувачам можливість запускати два додатки паралельно з іншими.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.