Смартфони

Чим новий флагман Apple відрізняється від попередників

Share
Час читання: 4 хв.

В Україні починаються продажі нового флагмана Apple – iPhone 15. Його Pro-модифікацію вдалося протестувати кореспондентам “Известий”. Флагман перевершує за характеристиками попередні моделі, але не настільки, щоб купувати майже за 70 тис. гривень цей апарат на заміну iPhone 13 Pro і 14 Pro. Гаджет легший, ніж його попередники 2021 і 2022 років, титановий корпус більш ергономічний, і для апарата на відміну від старих iPhone не потрібен дорогий чохол. Користувачам можуть сподобатися “кнопка дії”, що прийшла на зміну перемикачу звуку, а також новий інтерфейс зарядки і підключення до комп’ютерів USB-C.

iPhone потихеньку

Цього року iPhone 15 прийшов до Росії практично одночасно з усім світом. Ба більше, у російських ритейлерів апарати з’явилися навіть раніше, ніж у продавців в інших країнах. МТС, наприклад, завезла у свої магазини смартфон 21 вересня – на день раніше початку офіційних світових продажів, а на вихідних компанія вже видавала оплачені заздалегідь попередні замовлення. iPhone 15 Pro c пам’яттю 256 Гб з отриманої МТС партії протестували “Известия”.

Так, він легкий! Таке перше враження під час вилучення нового апарата з коробки. Під час тактильного порівняння з попередником, iPhone 14 Pro, ця різниця помітна несильно, але 13 Pro (остання модель iPhone 2021 року, що офіційно поставляється в РФ) здається вельми важкою. Так, йдеться про десятки грамів, але все ж у руках апарат відчувається по-новому. І не тільки через вагу.

Тримати пристрій у титановому корпусі стало комфортніше, він краще сидить у руці й не намагається вислизнути, як деякі попередні моделі iPhone. І це відчутна перевага: фірмові чохли на iPhone у світлі паралельного імпорту дорогі, а носити нефірмовий із “залізякою” майже за 70 тис. гривень якось несолідно. iPhone 15 Pro в титановому корпусі, в принципі, можна носити і без чохла. “Яблучні” апарати старих моделей без зовнішнього захисту виснажувалися досить швидко, з чохлами екстер’єру вистачало на пару років. Скільки збереже товарний вигляд апарат у титановому корпусі – подивимося.

І ще. За першими відгуками зарубіжних користувачів, титановий корпус досить мазкий, він швидко забруднюється відбитками пальців. Кореспондент “Известий” такого не помітив.

У 15 Pro стоїть новий процесор A17 Pro. Судячи з першого досвіду використання, новий iPhone від цього ніяких надздібностей не набув. Щоразу, представляючи новий “яблучний” смартфон на осінній презентації, Apple обіцяє, що він буде швидшим, сильнішим і продуктивнішим за попередній. Але багато користувачів, для яких важливі банківські додатки, месенджери, нотатки, відеозв’язок та інше, ну або в усякому разі не геймери, цю різницю часто не помічають.

Не грав на iPhone 15 Pro і кореспондент “Известий”, але за суб’єктивними відчуттями апарат все-таки швидший за iPhone 14 Pro. Зокрема, тому, що повністю перенести дані зі старого апарата на iPhone 15 Pro і зробити його абсолютно готовим до роботи вдалося менш ніж за 15 хвилин – на торішньому флагмані це робилося набагато довше.

Вся справа в кнопці

Цього року вперше за півтора десятиліття Apple відмовилася від вимикача звуку на правому боці iPhone. У 15-му апараті там тепер розташована “кнопка дії”. За замовчуванням вона буде вимикати звук під час викликів так само, як це раніше робив вимикач. Але тепер на цю кнопку можна вивести й інші опції, наприклад швидке ввімкнення камери, ліхтарика, диктофона, режиму “не турбувати” та інше. Вибрати цю функцію iPhone пропонує одразу під час першого ввімкнення та активації, змінювати функціонал кнопки можна в налаштуваннях. Це зручно. Якщо ви, наприклад, не користуєтеся перемикачем звуку, але зате вам часто доводиться користуватися камерою, така опція дуже виручає.

Щоправда, кнопка спрацьовує не відразу, як старий перемикач, а з невеликою затримкою. У деяких випадках (наприклад, якщо ви хочете скористатися камерою) її доведеться натиснути двічі.

Ще одне нововведення в iPhone 15, що впадає в око ще до ввімкнення, – це новий роз’єм USB-C для приєднання до ПК і зарядки замість звичного Lightning, без якого iPhone не можна було уявити з першої половини минулого десятиліття. USB-C кабель лежить у коробці з новим смартфоном. Щоправда, він вочевидь закороткий, тож купівля додаткового шнура, на жаль, найімовірніше, неминуча. Але, якщо у вас вже є MacBook, та ще й не один, у цієї зміни інтерфейсу є навіть переваги. Він теж заряджається через USB-C, тож у відрядження і у відпустку не доведеться возити окремий кабель для комп’ютера, окремий – для телефону. До того ж через USB-C можна швидше передавати дані з iPhone на комп’ютер і перекачувати їх в iPhone із зовнішнього накопичувача, стверджують експерти: у користувачів старих “яблучних” апаратів, включно з iPhone 14, такої опції не було.

Незважаючи на зміни в системі зарядки, як здалося, iPhone 15 Pro став заряджатися повільніше, ніж 14 Pro, і швидше розряджатися, до того ж гріється він відчутно. Не виключено, що Apple згодом вилікує ці “дитячі хвороби”, проапдейтивши програмне забезпечення.

Що стосується камери, особливих відмінностей від iPhone 14 Pro “Известия” не помітили. Так, картинка виходить трохи яскравішою, трохи чіткішою, трохи жвавішою, ніж у iPhone 14 Pro і раніше з’явилися моделей, але радикальних відмінностей під час зйомки з однієї й тієї самої точки не проглядається. З іншого боку, і самі купертинівці особливо не підкреслювали якихось нових можливостей камер під час презентації 12 вересня. На iPhone Pro MAX з’явився 5-кратний оптичний зум, але “Известия” тестували менш просунуту, а отже, більш масову модель.

Загалом апарат, найімовірніше, буде цікавий тим, хто хоче замінити старі iPhone (наприклад, 11 і 12) на щось новіше і технологічніше. Очевидно, користувачам флагманів 2021 року і 2022 року можна почекати із заміною “яблучного” смартфона.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    iPhone 16 Pro Max став найбільш автономним флагманом, обігнавши Galaxy S24 Ultra та Pixel 9 Pro XL

    iPhone 16 Pro Max демонструє значно кращу автономність порівняно з усіма конкурентами та попередньою моделлю…

    19.09.2024

    GPT-4 витрачає до трьох пляшок води на кожні 100 слів

    Дослідження, проведене Каліфорнійським університетом у Ріверсайді та опубліковане у The Washington Post, виявило високі витрати…

    19.09.2024

    Показано L-подібну батарею iPhone 16 Pro Max зі сталевою оболонкою

    Apple розпочне продажі iPhone 16 Pro Max та інших моделей 20 вересня, але деякі користувачі…

    19.09.2024

    Інсайдери: iPhone 17 отримає 3-нм чіпи, тоді як 2-нм техпроцес з’явиться лише у деяких версіях iPhone 18

    Лінійка iPhone 17, яка очікується наступного року, буде оснащена процесорами, виготовленими за вдосконаленою 3-нанометровою технологією…

    19.09.2024

    Експерт порівняв камери iPhone 16 Pro Max, Samsung Galaxy S24 Ultra та Google Pixel 9 Pro XL

    iPhone 16 Pro Max, який надійде у продаж завтра, вже пройшов тестування від численних блогерів,…

    19.09.2024

    Instagram зробив всі акаунти підлітків приватними

    Instagram представив новий пакет функцій для захисту підлітків, включаючи оновлені налаштування конфіденційності, посилений батьківський контроль…

    19.09.2024