Добірка найкращих компактних камерофонів 2023 року

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Зізнаюся, зовсім недовго проходив з Google Pixel 6 Pro, який так сподобався мені за першими враженнями, в огляді якого було надто багато хвалебних моментів. Виявилося, що такий величезний смартфон не дуже-то підходить для вуличної зйомки. Особливо в теплу пору року, коли така лопата навіть не в кожну кишеню шортів до ладу влазить.

Реклама

Все ж компактні смартфони для повсякденного використання виграють в ергономіці, якщо любиш багато фотографувати. Звідси і тема цієї добірки – найкращі компактні камерофони 2023 року для щоденної зйомки і не тільки. Добре, що свій Pixel 6 Pro я вже встиг продати і обзавестися одним із представлених нижче девайсів. Починаємо!

iPhone 14 Pro. Найкраща компактна “навів-зняв” камера на ринку

Хотів спочатку включити в топ iPhone 13 Pro, але швидко зрозумів, що в цьому немає сенсу. Різниця в ціні між 13 Pro і 14 Pro несуттєва (обидва коштують неадекватні гроші), а ось камери в найактуальнішому айфоні більш просунуті. Як і інші характеристики – екран, акумулятор, чипсет.

Щодо камери iPhone 14 Pro, тут все просто – це найактуальніша мобільна камера на ринку, якщо ми говоримо про “навів-зняв” камери. Стандартний додаток камери айфона не дає зайвих можливостей для творчих експериментів. Зате всі автоматичні функції працюють настільки добре, наскільки це взагалі можливо в сучасному софті.

У незаперечні плюси ще б записав попередній вигляд на екрані, що показується користувачеві до натискання на кнопку затвора. Айфони тут завжди були попереду, показуючи практично однакову картинку у видошукачі і в готовій фотці.

Samsung Galaxy S22/Galaxy S23. Найкраща компактна камера в жанрі “навів-зняв” на Android

Якщо iOS для вас лайливе слово, а топові айфони здаються невиправдано дорогими (вам не здається), то нічого кращого за базові флагмани Samsung Galaxy немає і бути не може.

Galaxy S23/S22 мають приголомшливо збалансований набір камер у не менш приголомшливо мініатюрному корпусі. Це найкомпактніші камерофони на ринку, на даний момент. З іншими характеристиками у Galaxy все гаразд. Яскравий і якісний екран, потужне залізо, непоганий час роботи.

У плані софта, а точніше стокового застосунку камери, все теж добре. Попередній результат у видошукачі і готова фотка відрізняються, але не принципово, що дає змогу не сильно відволікатися від процесу зйомки. Та й кількість функцій у камері Galaxy S23/S22 набагато більша, особливо якщо згадати Pro режим у фото і відео.

А ще у флагманів Samsung є доступ до застосунку камери Expert Raw, який представляє собою просунутий Pro режим. Не буду тут докладно описувати переваги цієї камери над стоковою, але скажу лише, що таких можливостей немає більше ні в одного з виробників смартфонів. Додаток унікальний, з дуже цікавими функціями. Просунуте Астрофото, багаторазова експозиція і пресети з ручних налаштувань для всіх об’єктивів.

Xiaomi 13. Новий гравець серед компактних камерофонів

Цього року Xiaomi всіма силами намагаються зайняти місце одного з топових Android-виробників. При цьому компанія робить основну ставку на камерофони і базовий флагман Xiaomi 13 якнайкраще вписується в цю доктрину.

Xiaomi 13 – один із найкомпактніших смартфонів із повноцінним набором камер, де, окрім ширіка і надширіка, присутній 3-кратний телевік (поставили той самий модуль, що в Galaxy S22/S23). А ще тут колаборація з Leica, яка обіцяє просунуті алгоритми в плані кольорокорекції.

Стоковий застосунок (уже встиг трохи поюзати Xiaomi 13 і загалом задоволений) здався вельми функціональним. Купа можливостей з коробки і зручні перемикачі в авто-режимі. Зазначу кнопку HDR, чого у більшості виробників уже давно немає. Samsung і Apple заховали відключення HDR глибоко в налаштування камери. Зрозуміло, що за замовчуванням більшість зніматимуть з увімкненим Auto HDR, але бувають моменти, коли розширений діапазон заважає досягти фінального результату на знімку.

Sony Xperia 5 IV. Найкомпактніша камера для ентузіастів мобільної фотографії

Замикає добірку супер компактний камерофон. Xperia 5 IV справді унікальний смартфон за багатьма параметрами – форм-фактор, співвідношення екрана, філософія дизайну Sony і дрібниці на кшталт окремої кнопки спуску затвора.

По суті, саме цими відмінностями Xperia 5 IV заслужив собі місце в цій добірці. Об’єктивно цей смартфон не зможе на рівних змагатися ні з iPhone, ні Galaxy. Відсталий застосунок камери і більш незграбні алгоритми знімків заважають назвати Xperia 5 IV оптимальною “навів-зняв” камерою. Але зате у Sony є потужний застосунок для ручної зйомки фото і відео. Смартфон для ентузіастів як він є, адже тільки такі користувачі будуть готові мириться з усіма недоліками Sony.

Зовсім не факт, що вже цього року я знову не перейду на лопатоподібні камерофони, на кшталт Huawei P60 Pro (номер один у рейтингу DxO!) або багатообіцяючого Pixel 8 Pro, який, за чутками, має розкрити нові горизонти мобільної фотографії. Але поки що мені подобається користуватися компактною камерою в особі Galaxy S22.

Так, компактні камерофони теж свого роду компроміс. На маленькому екрані не завжди зручно редагувати вихідні знімки. Хоча я намагаюся звести обробку до мінімуму, використовуючи лише VSCO X.

У компактних камерофонів не найпередовіші камери, адже зараз заведено вставляти найпотужніші модулі у великі смартфони. Але 2023 року якості знімків, які надають iPhone 14 Pro або Galaxy S23/S22 вистачає в більшості сценаріїв якщо не повністю, то на 70-80% точно. А отже, не має сенсу так сильно заморочуватися, як це було ще кілька років тому.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ